Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 16, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1489 vizualizari
Dezbatere mai degrabă pașnică, dar cu discuții multe pe tema Regulamentului de gestionare a câinilor fără stăpân. Acesta trebuie actualizat în conformitate cu normele metodologice ale actului normativ (Legea „Ionuț”) adoptat anul trecut de Parlamentul României. Joi, 16 ianuarie, în sala mare a Primăriei, aproximativ 30 de cetățeni au ținut să își spună punctul de vedere în fața reprezentanților administrației locale și ai Consiliului Local Oradea, după ce au ascultat un rezumat al propunerii de Regulament, făcut de Mircea Stejerea de la Direcția Tehnică.
Previzibil: Nu vor eutanasiere
În mod cert, principala nemulțumire rezultată din discuțiile de la Primărie este opțiunea de eutanasiere, pe care, aparent, Municipalitatea nu o exclude. Adică: maidanezii din adăpostul Grivei” care nu sunt adoptați în termen de 14 zile ar putea să fie eutanasiați. De asemenea, câinii pe care proprietarii îi pierd sau care fug de acasă, dacă sunt prinși de hingheri și nerevendicați în 7 zile, ei intră în „clubul” celor fără stăpân, din a 8-a zi, mai au o săptămână de liniște. După care, din nou, Administrația Domeniului Public (ADP) – care gestionează adăpostul de căței de pe str. Coriolan Hora – poate recurge la soluția adormirii definitive. Iar teama că patrupedele vor fi eutanasiate este susținută și de amănuntul că, potrivit Regulamentului, în adăpost pot fi ținuți maximum 150 de câini. Deși, pe vremea SOS Dogs, acolo puteau fi cazați și 400 de animale fără stăpân.
Site al adăpostului și promovare în școli
Vestea bună este că se permite în continuare adopția la distanță, însă și referitor la acest aspect există amendamente. O parte a celor prezenți la dezbaterea de azi au reclamat suma prea mare (100 lei/lună) cerută pentru acest „serviciu”. De asemenea, oamenii cer acces aproape permanent în adăpost pentru a se putea ocupa de câini. În același timp, a fost cerut un site online al adăpostului, pe care doritorii să poată vedea 24 de ore din 24 câți câini sunt, ce fel de câini sunt și alte informații despre animalele care pot fi adoptate. Gina Abrudan a propus chiar instituirea unei zile pe săptămână în care voluntarii să poată merge liber la câini, să-i plimbe, să-i mângâie și să se joace cu ei. De asemenea, orădeanca crede că ar fi util ca Municipalitatea (prin ADP) să se axeze și pe latura promovării adoptării câinilor vagabonzi capturați, tipărind broșuri și făcând parteneriate cu școlile în vederea prezentării situației în fața copiilor. Astfel, consideră femeia, tinerii vor învăța și cum să se comporte cu cățeii, respectiv că aceștia nu sunt sursă de pericol pentru ei.
Eutanasie sau ucidere?
Propunerea Direcției Tehnice de organizare de târguri periodice de adopție a fost salutată, însă iubitorii de câini consideră că măsura nu e suficientă. Iar legat de perioada în care câinii pot fi menținuți în adăpostul „Grivei”, orădenii spun că cele 14 zile ar putea fi mult prelungite. Ba chiar s-ar putea ca eutanasierea să nici nu fie o opțiune pentru Oradea. Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai acestei metode de împuținare a efectivelor de câini comunitari a fost Carol Lazăr, fostul responsabil pe Oradea al SOS Dogs. „Ani de zile a fost bine și s-a putut și fără eutanasiere. Alte orașe au învățat de la noi. Acum începe să-mi fie rușine că sunt orădean!”, a exclamat Lazăr.
Primarul cel rău
„După 14 zile, câinii nu vor fi eutanasiați, ci uciși!”, a spus o altă femeie la dezbaterea publică de la Primărie. În opinia acesteia „individul” (n.b.: primarul Ilie Bolojan) nu concepe altă măsură decât cea a omorârii câinilor. „Legea națională i-a venit ca o mănușă acestui individ (n.b.: Bolojan), a mai adăugat orădeanca, extrem de supărată și ferm convinsă că eutanasia, la noi, va însemna a le da în cap câinilor până mor.
Adopție cu CF și adeverință de salariu
Alte voci din publicul de la dezbatere au contestat obligativitatea obținerii acordului vecinilor pentru a putea adopta mai mult de doi câini. Argumentul principal ar fi că un vecin care îi poartă pică celui care vrea câini poate să împiedice adopția. De asemenea, se pare că noul Regulament prevede că pentru a adopta, persoana în cauză trebuie să prezinte extras de Carte Funciară și o adeverință de salariu. „Ce face un student care nu muncește?”, a întrebat o femeie. „Poate e un student bursier și atunci are venituri”, a replicat Mircea Stejerean.
Fiți umani, lăsați-i să trăiască!
O concluzie a cetățenilor participanți la dezbatere ar fi că legea cea nouă nu obligă, ci doar dă posibilitatea autorităților locale să apeleze la eutanasierea cățeilor. Deci Primăria Oradea e rugată să adopte alte măsuri. De partea cealaltă, administrația locală pare hotărâtă să meargă în continuare pe varianta contestată de iubitorii de animale. Rămâne de văzut care va fi forma finală a Regulamentului, cea care va fi discutată în Comisia de specialitate a Consiliului Local și apoi supusă la vot în plenul legislativului.
[nggallery id=2127]
Vineri, 17 ianuarie, în același loc, tot de la ora 17, va avea loc a doua dezbatere publică pe tema câinilor. Subiectul va fi, însă, promovarea deținerii câinilor și stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună sau metiși în Oradea.
httpvhd://youtu.be/OcgDFu_znRQ
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0