Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 31, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1468 vizualizari
În a treia lună consecutivă de proteste împotriva exploatării aurifere de la Roșia Montană, apărătorii Mediului trag linie și fac un bilanț al discuțiilor pe care le-au avut cu parlamentarii bihoreni. Concluzia principală a ecologiștilor locali este că deputații și senatorii noștri mai degrabă se opun proiectului promovat de Guvernul Ponta. De asemenea, reprezentanții protestatarilor din Piața Unirii se arată dezamăgiți de demnitarii social-democrați care, „în ciuda promisiunilor făcute, nu au luat parte la dialogul” cu cei dein Grupul de Acțiune pentru Roșia Montană. Doar anumite declarații sau postări pe blogurile personale lasă să se înțeleagă modul în care aleșii PSD privesc proiectul controversat. Pornind de la atitudinea constatată în cadrul dialogului cu parlamentarii, omul de afaceri Cătălin Popa (foto – în centru), unul dintre cei mai activit manifestanți de la Oradea, spune că votul aleșilor va fi urmărit cu mare atenție, asta pentru a se vedea eventualele derapaje de la pozițiile exprimate în timpul discuțiilor pe tema Roșia Montană. Popa crede că cel mai corect ar fi dacă, în Parlament, în momentul decisiv, fiecare deputat și senator ar vota la vedere. Adică să fie un vot asumat de către fiecare membru al legislativului național. Ceea ce e puțin probabil să se întâmple. De altfel cititorii interesați de modul în care gândesc parlamentarii de Bihor despre proiectul de la Roșia Montană pot accesa pagina web legea.rosiamontana.org.
Cu materialul clientului
Reclamând o lipsă de informare (poate voită), Cătălin Popa a luat la disecat anumite aspecte tehnice din proiectul de exploatare minieră din județul Alba. Culmea, însuși proiectul tehnic, citit cum trebuie și pus peste situația social-economică din Roșia Montană (RM) și zona respectivă, desființează promisiunile și asigurările date de compania candadiană și de Guvernul USL. Astfel, din start, la RM nu va fi niciun fel de activitate minieră, căci scrie negru pe alb: „…metoda de exploatare, adecvată condițiilor gelologice-tehnice, este metoda de exploatare prin lucrări miniere la zi, în carieră…”. De asemenea, nu prea stă în picioare nici mitul apariției a „mii de locuri de muncă”, tot din proiectul tehnic rezultând că acolo ar urma să câștige o pâine cel mult 700 de persoane. Cât despre aspectul dezvoltării durabile a zonei afectate, pe lângă faptul că acolo va lua naștere un imens lac cu cianuri – un „Cernobîl” românesc, spune Popa -, e cu cântec modul în care cineva ar investi la RM, eventual pentru a atrage turiști. „Ați merge în concediu într-un loc cu cianuri și ape acide?”, a întrebat retoric omul de afaceri orădean, care critică incapacitatea de lungă durată a guvernelor din România în ceea ce privește elaborarea unui plan de dezvoltare pe termen lung.
Iar acum, în 2013, după aproape un sfert de secol de democrație, oamenii de bine din clasa de mijloc se văd nevoiți să se ridice împotriva „sistemului” atât de favorabil pentru politicienii care s-au tot succedat la conducerea României. De aceea, spune Cătălin Popa, protestele stradale vor continua, principala solicitare a manifestanților fiind „normalitatea”. În acest sens, ecologiști și alte categorii de români care vor respect și vor un alt tip de clasă politică vor fi tot mai prezenți, nu doar în stradă (duminică de duminică), ci și la diverse întâlniri cu parlamentari și cu oamenii politici. Acele persoane care au dovedit că, de regulă, mimează deschiderea urechilor și interesul pentru doleanțele poporului doar în prag de alegeri. următoarea ieșire în stradă va fi duminică, 3 noiembrie, de la ora 16, în centrul Municipiului Oradea.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0