Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 01, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2729 vizualizari
La 70 de ani de la deportarea a aproape 30.000 de evrei orădeni – din care nici 10% nu s-au mai întors! – municipiul nostru a făcut un gest de care, poate, era nevoie de mai demult. Cu atât mai mult cu cât ne mândrim mereu cu arhitectura superbă din zona centrală, construcțiile respective putând fi admirate (în cea mai mare parte) grație evreilor de la începutul secolului 20. Acei oameni, familiile lor, prietenii lor alți coetnici care, în 1944 (sub regimul condus de Horthy) s-au văzut adunați și băgați ca animalele în vagoane având destinația Auschwitz. Restul se cunoaște, deși ar mai fi minți rătăcite sau extrem de bolnave care neagă și acum exterminarea evreilor de către naziștii lui Hitler.
Duminică, 1 iunie, în prezența Ambasadorului Israelului la București, Dan-Ben Elizer, un grup de supraviețuitori ai Holocaustului și reprezentanți ai comunității orădene a evreilor au participat la o slujbă de comemorare în care au aprins lumânări în memoria celor care nu s-au mai întors din lagăr. La eveniment au fost invitați și liderii partidelor politice orădene, ocazie cu care s-a consumat un gest în premieră. Președintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, și fostul viceprimar al Oradiei, liberalul Gheorghe Carp, le-au cerut iertare evreilor pentru trecutul însângerat de la sfârșitul războiului. Practic, se poate spune că a fost o recunoaștere a faptului că nici autoritățile vremii de la Oradea, fie că erau sau nu de acord cu practicile naziste, nu au făcut tot ce s-ar fi putut pentru a împiedica genocidul. O treime din populația orașului nostru a fost trimisă la moarte. Cu trenul.
Pentru a comemora deportarea evreilor orădeni, azi, la Gara Centrală din Piața București, liderii comunității, ambasadorul Dan-Ben Eliezer, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, o serie de invitați oficiali (printre care deputatul Aurel Vainer, șeful PSD Bihor, Ioan Mang, parlamentarii UDMR Szabo Odon și Cseke Attila, președintele PDL Bihor, senatorul Găvrilă Ghilea și dr. Gheorghe Carp), dar și cetățeni ai urbei, au dezvelit o placă memorială. Textul ei (inscripționat și în limba maghiară) vorbește despre zilele de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie din anul 1944, când 27.620 de evrei orădeni au luat calea Auschwitz-ului. Ceremonia de la gara din Oradea a beneficiat și de o rugăciune specială, spusă în ebraică de profesorul universitar Asher Erenfeld (prim-rabin și colonel în rezervă al Armatei israeliene). De asemenea, la eveniment au luat cuvântul prefectul Pop și ambasadorul Eliezer. Din alocuțiunea rostită de reprezentantul în Bihor al Guvernului României putem reține că deportarea este „o perioadă neagră a istoriei”, una pe care nimeni vrea să o retrăiască. Calificând drept „masivă epurare etnică” ceea ce a săvârșit regimul nazist, Claudiu Pop crede că momentul de azi va rămâne în amintirea generațiilor viitoare care „trebuie să știe să respecte toate celelalte etnii”. Prefectul a declarat că avem obligația să vorbim despre această „oroare a trecutului” tocmai pentru ca așa ceva să nu se reptete niciodată. „Fie ca bunul Dumnezeu să ne dea înțelepciunea de a face ca lucrurile rele pe care le-am trăit să le iertăm, dar să nu le uităm”, a încheiat prefectul de Bihor.
Dr. Gheorghe Carp a vorbit în dublă calitate: de trimis special al primarului Ilie Bolojan la această comemorare, dar și ca orădean de 5 generații, deci un om care a cunoscut de mic copil evreii orădeni și contribuția pe care ei au avut-o la dezvoltarea actualului municipiu. Fostul viceprimar a menționat că regretă că „această rușine a secolului 20 (deportarea) s-a întâmplat (și) în Oradea”, spunând că avem „obligația să ne cerem iertare pentru suferințele pe care le-am cauzat concetățenilor noștri”. Carp spune că trebuie să îi respectăm pe cei care ne-au făcut bine, iar evreii fac parte din această categorie. Medicul orădean a subliniat că etnicii evrei de aici au constituit mereu „partea dinamică, poate cea mai diamică a populației Oradiei” și și-a manifestat speranța că o astfel de oroare precum cea din urmă cu 70 de ani nu se va mai repeta niciodată.
Ambasadorul israelian consideră că această comemorare a deportării către lagărele morții se referă la „una dintre cele mai dureroase pagini din istoria României”, când multe mii de evrei nevinovați au fost trimiși la moarte din partea asta a țării care, pe atunci, era „anexată la Ungaria și ocupată de Germania nazistă”. Diplomatul spune că orădenii duși la Auschwitz fac parte din totalul de aproximativ 6,5 milioane de evrei eliminați de Hitler, dintre care aproximativ 1,5 milioane erau copii. Dan-Ben Elizer a evocat importanța comunității evreiești în istoria Oradiei, subliniind prezența acesteia în oraș încă din secolul 17. „De-a lungul timpului, membrii comunității au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și modernizarea economică, culturală și socială a Oradiei. În 1944, cu puțin înainte de sfârșitul războiului, frații și surorile noastre, mamele și tații noștri, copiii noștri, evrei din Oradea și din localitățile învecinate au devenit victime ale celei mai violente forme de ură rasială…”, a spus ambasadorul la Gara Centală. Invitatul special al evenimentului de duminică a atras atenția că antisemitismul încă mai poate fi descoperit pe alocuri și în zilele noastre, motiv pentru care „…avem obligația de a combate rasismul, xenofobia și antisemitismul pentru a garanta că Holocaustul nu se va întâmpla din nou…”. Ambasadorul Eliezer le-a transmis evreilor că Israelul este acum un tărâm care oferă refugiu evreilor persecutați, că aceștia au acum unde să meargă, spre deosebire de vremurile din al II-lea Război Mondial. „Israelul s-a obligat să protejeze evreii din toată lumea și să lupte împotriva oricărei forme de discriminare, dar această luptă nu e doar una israeliană sau evreiască. Ea ar trebui să fie dusă de Guverne și de cetățeni din lume”, a mai declarat Dan-Ben Eliezer care i-a omagiat pe acei non-evrei care i-au ajutat pe înaintașii săi să scape de moarte riscându-și propriile vieți. Ambasadorul a mai atras atenția și asupra faptului că există voci care susțin că Holocaustul nu a avut loc și în România, drept pentru care a subliniat importanța activității Centrului de Cercetare a istoriei evreilor „Eva Heyman” din cadrul Universității din Oradea și a Asociației Tikvah.
[nggallery id=2401]
Dezvelirea plăcii comemorative de la Oradea face parte dintr-o serie de 11 astfel de evenimente în Transilvania, în orașele din care au fost duși la moarte evrei în cel de-al doilea Război Mondial. Oradea a fost penultima oprire, urmând ca periplul memorial să se încheie la Bistrița.
ian. 23, 2024 0
iun. 10, 2023 0
ian. 25, 2023 0
sept. 18, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0