Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 20, 2014 Andrei Şandor Administrație 1 1911 vizualizari
În intenția principală de a face din ea o adevărată locomotivă de dezvoltare pentru întregul județ Bihor, dacă cetățenii din cele două localități vor fi de acord, începând cu 1 ianuarie 2016, Oradea va înghiți Sânmartinul. Adică această comună, poate cea mai bogată din Bihor, va deveni parte integrantă a municipiului reședință de județ, satele ei, potrivit primarului Lucian Popuș, devenind „cartiere” orădene. Proiectul de fuziune a fost prezentat azi, 20 februarie, în sala mică a Primăriei Oradea, în cadrul unui moment sec, o declarație de presă după care Popuș și Ilie Bolojan (primarul orădean) nu au acceptat întrebări. Deși, în mod natural, cu toate că ar părea că lucrurile sunt destul de simple și de justificate, toți jurnaliștii ar fi avut ceva de clarificat legat de subiectul-bombă al desființării Sânmartinului ca unitate administrativ-teritorială (UAT) de sine stătătoare.
Primarul Ilie Bolojan a prezentat cele mai importante aspecte care argumentează o potențială fuziune a celor două localități vecine, menționând că unirea cu Sânmartinul nu este decât o primă etapă a expansiunii Oradiei. În principiu, „în următoarele câteva cicluri electorale”, municipiul reședință de județ ar urma să înghită, pas cu pas, și celelalte localități din Zona Metropolitană, ținta urmărită fiind o dezvoltare mai rapidă a întregului județ. Printre atuurile fuziunii cu Sânmartinul se numără suprafețele de teren dipsonibile în comună, care ar putea fi oferite pentru dezvoltare diverșilor investitori care nu prea mai pot primi așa ceva în Oradea actuală. Bolojan a precizat că terenurile de care orașul dispune la această oră sunt pe epuizate, iar direcția de dezvoltare nu e spre dealuri (unde costurile cu extinderea infrastructurii de utilități sunt mari), ci mai degrabă spre câmpie. Iar acolo ne cam lovim de „granița” cu comuna Sânmartin. Un alt motiv al fuziunii este punerea în valoare a tandemului apă geotermală-arhitectura orădeană. Altfel spus, o corelare a dezvoltării turistice. „Vrem ca Oradea să fie capitala turismului balnear românesc”, a afirmat joi primarul Bolojan, fără să uite să precizeze că prin creșterea zonei Oradea-Sânmartin se va ajunge la o egalizare a forțelor în competiția cu Timișoara, cu Cluj-Napoca sau cu Debrecen.
Manifestând încredere maximă în proiectul la care spune că s-a gândit de mai multe luni, (încă) primarul de Sânmartin, Lucian Popuș, a prezentat deja calendarul administrativ privind fuziunea. După o perioadă de informare a populației din ambele localități, va urma un dublu referendum local, necesar conform legii în momentul în care se schimbă datele privind delimitarea localității. Acest referendum ar urma să aibă loc în paralel cu primul tur al alegerilor prezidențiale, probabil în luna noiembrie. Iar noua entitate administrativ-teritorială ar lua ființă, efectiv, de la 1 ianuarie 2016. „Este o fuziune prin absorbție”, a punctar Popuș, edilul declarând în fața presei că a avut în cap bunăstarea locuitorilor comunei atunci când i-a propus lui Bolojan alipirea. Pe lângă faptul că satele vor deveni cartiere ale Municipiului Oradea (ex.: cartierul Cordău, cartierul Cihei, cartierul Betfia), edilul (încă democrat-liberal al) comunei, cetățenii din Sânmartin vor beneficia, spune Popuș, de binefacerile transportului public de călători marca OTL. Adică, spre exemplu, pensionarii de acolo vor avea și ei gratuitate pe autobuzele și tramvaiele orădene, iar prețurile abonamentelor vor fi la același nivel cu cele actuale din Oradea. Referitor la fiscalitate, Lucian Popuș spune că, dacă fuziunea va deveni realitate, impozitele celor din Sânmartin vor rămâne neschimbate timp de 10 ani, după care „vor crește progresiv până vor atinge nivelul de zona D din Oradea”.
Ceea ce încă nu li se transmite cu subiect și predicat celor din Sânmartin este că, dacă, de exemplu, va fi extinsă și rețeaua de termoficare, nu este exclus ca și cetățenii actualei comune să fie constrânși să devină sau să rămână clienții noului CET pe gaz. Deci că vor avea și cheltuieli mult mai mari în ceea ce privește încălzirea locuințelor.
Ilie Bolojan spune că un asemenea proiect este o premieră în România. Pentru ca fuziunea să fie definitivată, va fi nevoie de chemarea la urne a locuitorilor. Atât a celor din Sânmartin, cât și a celor din Oradea. Iar prezența la referendumul local va trebui să fie de minimum 50% dintre alegătorii de pe liste. Edilu-șef al Municipiului Oradea a promis o campanie amplă de informare în următoarele luni și a solicitat presei sprijin în diseminarea datelor referitoare la proiectul abmițios de fuziune administrativă.
A fost interesant de auzit modul în care primarul de lungă durată al comunei vecine, Lucian Popuș, a pledat cauza desființării UAT Sânmartin. Ales ca membru al PDL, acesta a vorbit de parcă fuziunea cu Oradea ar fi fost singura sa cale de a părăsi fotoliul de întâi gospodar al localității. Deși, în mod evident, niciunul dintre cei doi aleși nu a atins aspecte politice în apariția publică de azi, este clar că democrat-liberalii primesc o lovitură. Se aude de ceva vreme că Popuș ar fi pactizat cu „dușmanul” USL, dar zvonurile păreau fără temei din momentul în care, în decembrie, primarul s-a comportat ca un adevărat democrat-liberal înainte și în timpul mitingului anti-gaze de șist (link).
Doar că, după cum el însuși a recunoscut când a spus că se gândește la acest proiect administrativ de „mai multe luni”, în acel moment, proiectul de fuziune era deja în lucru. Vestea bombă de azi (20 februarie) l-a luat prin surprindere și pe șeful de partid al lui Lucian Popuș. Senatorul Găvrilă Ghilea spune că nu a fost înștiințat oficial de această intenție a primarului pedelist. Totuși, Ghilea a admis că a auzit discuții despre subiect. Însă nimeni nu credea că lucrurile ar putea evolua atât de repede. Președintele PDL Bihor spune că, oricât de bun ar fi un astfel de proiect, „nu pot decide doi oameni desființarea unei unități administrativ-teritoriale”. Deci speranța, dacă există așa ceva în ceea ce privește eșecul celor anunțate azi de Popuș și de Bolojan, stă în nevalidarea referendumului local ce ar urma să se deruleze la sfârșitul lunii noiembrie.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
Este o initiativa de laudat, felicitari!