Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 21, 2017 Andrei Şandor Actualitate 1 4052 vizualizari
Primăria Oradea a pus punct, azi (21 martie), unui proiect finanţat 100% cu bani nerambursabili, graţie unui proiect RONDINE. Finanţarea asigurată de Islanda, Norvegia şi Lichtenstein a acoperit întregul proiect efectiv (n.b.: 3,95 milioane de euro), partea Municipalităţii fiind de aproape 350.000 de lei, dar este vorba despre cheltuieli neeligibile. Concret, Oradea are de acum şi un puţ de reinjectare a apei geotermale extrase prin sonda de la Universitate. Adică se contribuie la regenerarea zăcământului din care această resursă a adâncurilor este scoasă în scop de producere de energie termică şi apă caldă.
De asemenea, în cadrul proiectului, Punctul Termic 902 – situat la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” – a fost modernizat astfel încât el poate funcţiona dual: fie pe bază de apă geotermală, fie pe bază de agent termic produs de centrala de pe Şoseaua Borşului. De asemenea, conform explicaţiilor date de specialişti, punctul termic cu pricina poate să funcţioneze şi cu cele două modalităţi, simultan, în funcţie de situaţie. Hotel Continental a găzduit partea teoretică a conferinţei de încheiere, în cadrul căruia au vorbit viceprimarul Mircea Mălan, reprezentantul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Daniel Ţigan, un trimis al Administraţiei Fondului pentru Mediu, Marian Cucu, precum şi specialistul islandez Arni Gunnarsson. Contractul de finanţare pentru acest proiect RONDINE a fost parafat în noiembrie 2014, iar termenul de finalizare an fost stabilit pe 30 aprilie anul curent.p
Viceprimarul de Oradea a evidenţiat din nou interesul administraţiei locale în ceea ce priveşte extinderea utilizării resursei geotermale pentru încălzirea locuinţelor. Asta în condiţiile în care, aşa cum a subliniat şi oaspetele nordic, în acest moment, în Oradea doar aproximativ 7% din necesarul de energie termică / apă caldă se produce pe bază de geotermal. În Beiuş, loc în care tot compania lui Gunnarsson s-a ocupat de subiect, procentul e la 70% şi sunt şanse ca acesta să ajungă foarte aproape de 100%. De asemenea, Mircea Mălan s-a manifestat pozitiv în privinţa utilizării responsabile a energiei geoterrmale astfel încât aceasta să fie folosită în sistem cascadă pentru blocuri/locuinţe, dar şi să se poată conta pe apa din pământ la deszăpezire (aşa cum, cică, se întâmplă în anumite state). În mod surprinzător, vicele Mălan a scos în evidenţă şi o altă posibilă întrebuinţare a apei geotermale, din care ar proveni mai multe mărci celebre de apă plată de calitate.
Partea specială a proiectului este că la Oradea funcţionează singura (pe moment) sondă de reinjecţie a apei geotermale din România construită printr-un proiect cu finanţaare nerambursabilă. Noul puţ şi zona aferentă se află lângă Peţa, în viitorul cartier Ceyrat. Pentru valorificarea resursei geotermale extrase prin sonda de la Universitatea din Oradea, proiectul a prevăzut şi amplasarea de conducte de transport pe o lungime de 1,4 km, dar şi de o reţea de 1,16 km de conducte destinate apei uzate termic, cea care se reinjectează în zăcământ. La o adâncime de aproape 3 kilometri!
În acest moment, pe lângă Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, aproximativ 60 de imobile din zona străzilor Sucevei (partea dinspre Grădina Zoologică) şi Rimanoczy Kalman sunt racordate la PT 902. Prin modernizarea acestuia, serviciile oferite cetăţenilor vor fi mai bune, totul fiind comandat electronic. Este ceva asemănător cu PT 103 din Rogerius, cel adus la standarde de secolul 21 având în vedere că a fost nevoie de îngroparea lui cu prilejul şantierului de la noua piaţă agroalimentară din acel cartier.
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
Deci putem, doar ca trebuie sa vrem. Bravo Bihorenilor!