Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
aug. 29, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2539 vizualizari
După ani de zile în care Municipiul Oradea a fost remarcat și lăudat în țară și în străinătate pentru modul în care a rezolvat problema câinilor vagabonzi grație activității SOS Dogs, există riscul ca de acum înainte să avem parte de anti-reclamă pe tema asta. Avertizarea ascunsă a venit miercuri, 29 august, chiar de la persoana mulțumită căreia problema cățeilor fără stăpân a putut fi soluționată, Robert Smith (foto). Britanicul, care spune că nu poate accepta ca autoritățile locale să nu contribuie deloc cu bani la această activitate de ecarisaj, a criticat Municipalitatea pentru modul în care a gândit pe mai departe ținerea sub control a fenomenului câinilor comunitari.
De la 4.000 la 350 de câini pe stradă
La o zi după ce majoritatea consilierilor locali au votat Regulamentul propus de Direcția Tehnică (în care se prevede, printre altele, că patrupedele nerevendicate în timpul prevăzut de lege, adică 7 zile, pot fi eutanasiate, dar și că există posibilitatea adoptării fără ca „părintele” să ia acasă câinele), Smith s-a arătat neplăcut surprins de faptul că Primăria Oradea a refuzat categoric să lase mai departe SOS Dogs să se ocupe de problemă, preferând să meargă pe mâna Administrației Domeniului Public (ADP), urmaș al RAPAS, Regie care a dat greș în trecut în acest domeniu. Finanțatorul britanic a relatat că fostul primar, Petru Filip, pe vremea căruia a fost încheiat parteneriatul cu SOS Dogs, a fost „disperat că toat campaniile RAPAS au eșuat”, că edilul a fost sceptic, dar a acceptat să-i lase pe cei de la fundație să se ocupe de câini. Iar rezultatul a devenit palpabil într-un timp relativ scurt: „De la peste 4.000 de câini, câți erau pe străzi în 2003/2004, numărul acestora s-a redus aproximativ 350”, a spus Robert Smith. Acesta susține că are date oficiale de la Poliția Locală, conform căreia, în iunie 2012, prin Oradea se plimbau doar vreo 350 de astfel de patrupede. Și asta fără ca SOS Dogs să fi ucis vreun exemplar sănătos.
Principala problemă: abandonul de câini
În opinia binefăcătorului, problema o reprezintă abandonul de câini, „marfă” proaspătă venind mai ales din afara Oradiei (din județ, dar și din alte părți precum Satu Mare, Cluj sau Arad). „E foarte convenabil pentru mulți să vină și să se scape de câinii nedoriți în Bihor și cu precădere la Oradea, unde un britanic nebun plătește pentru tot”, a arătat Robert Smith. Bărbatul spune că aloca 12.000 euro/lună pentru SOS Dogs Oradea și încă atât pentru echipa mobilă și pentru celelalte 3 orașe în care fundația derulează activitate. Este vorba despre Beiuș, Salonta și Marghita. Smith a mai declarat că Municipalitatea orădeană nu a contribuit niciodată cu bani gheață la activitatea adăpostului pentru căței, sprijinul de 50.000 lei/an însemnând asfaltări, lucrări edilitare și îmbunătățiri ale condițiilor hoteliere pentru animalele capturate. „Nu e normal pentru mine ca să finanțez în continuare singur activitatea SOS Dogs”, a precizat britanicul arătând că este vorba despre un serviciu pe care administrația locală ar trebui să o deruleze în parteneriat public-privat. Întrebat de reporterul bihorstiri.ro despre situația din celelalte municipii în care există activitate de ecarisaj cu ajutor de la el, Smith a precizat că la Salonta și la Beiuș s-a reușit obținerea unei finanțări de 30.000, respectiv de 20.000 lei pe an, în timp ce Consiliul Local Marghita asigură salariul unui voluntar și plătește utilitățile pentru adăpostul de căței. Robert Smith susține că nu are intenția de a abandona SOS Dogs, dar că nu mai are resursele financiare pentru a susține (singur) activitatea fundației.
O problemă (de) politică
Pentru a atrage atenția asupra situației de la Oradea și pentru a încerca sensibilizarea guvernanților în materie de gestionare cu cap a situației câinilor comunitari, Smith va avea o întâlnire la București cu repărezentanți ai Executivului central. Potrivit sponsorului SOS Dogs, cel mai bine ar fi dacă programul implementat de 8 ani în Oradea ar fi extins în toată țara. Smith crede că totul este o chestiune de voință politică și nu se sfiește să atragă atenția cetățenilor orădeni că ei sunt cei care, în iunie, au dat puteri de două treimi social-liberalilor din Consiliul Local. I-am atras atenția finanțatorului SOS Dogs că majoritatea de aici are aceeași culoare politică cu actualul Guvern, iar protagonistul conferinței de presă ne-a declarat că a înștiințat deja Bucureștiul despre decizia de ieri din legislativul local. Totodată, Robert Smith susține că are încredere în Guvernul USL (în materie de câini fără stăpân) și atrage atenția că organizații internaționale care se ocupă de binele animalelor vor fi foarte atente la ce se întâmplă la Oradea, după ce, o perioadă lungă de timp, orașul acesta a fost dat ca exemplu de bune practici.
ADP nu poate…
Robert Smith nu are deloc încredere în capacitatea ADP de a gestiona eficient problema comunitarilor: „ADP nu va oferi vaccinare / sterilizare gratuită, nu va continua programul de educație școlară în privința cățeilor, va adormi după 7 zile câinii și nu va face altceva decât să opereze o pușcărie pentru căței”, consideră finanțatorul SOS Dogs. Robert Smith se arată dezamăgit și de faptul că viceprimarul Mircea Mălan și directorul tehnic Mircea Ghitea, deși au promis că vor lua în considerare propunerea lui (cofinanțarea de 8.000 euro/lună), au ignorat total discuția pe care părțile au avut-o în data de 20 iulie. Prin decizia luată de administrația locală, în opinia britanicului, Oradea va arunca pe geam cel puțin 3.000 euro/lună (n.b.: Smith știe despre o alocare de 11.000 euro/lună pentru ADP în vederea prinderii și eutanasierii patrupedelor). De asemenea, finanțatorul de până acum al activității de ecarisaj avertizează că până la următoarele alegeri locale vor fi din nou peste 4.000 de câini vagabonzi pe străzile municipiului. „Din păcate, Primăria nu înțelege exact ce a făcut SOS Dogs!”, a declarat cu resemnare Robert Smith, adăugând că ONG-uri și voluntari dedicați cauzei ar trebui lăsați să se ocupe de situație. Argumentul dat a fost un adevăr general valabil cam peste tot în lume: „Nimeni nu are încredere în angajații Municipalității!”.
ian. 08, 2021 0
mai 14, 2020 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0