Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 14, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2109 vizualizari
Pe scurt, Primăria Oradea vrea să ajungă în punctul în care să nu mai scoată deloc documente la imprimantă, să se poată folosi de o imensă bază de date interconectate (de la diverse instituții și entități subordonate), să fie (și) mai orientată către cetățean și firme, respectiv să aibă elaborate proiecte finanțabile pe linia îmbunătățirii calității vieții locuitorilor. Pentru asta, la inițiativa city managerului Eduard Florea, proiectul „Oradea – Smart City” a fost lansat la apă.
Joi, 14 iulie, în prezența directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), generalul Marcel Opriș și a primarului Ilie Bolojan, administratorul public al urbei a prezentat în linii mari intențiile Municipalității în vederea obținerii statutului de „oraș inteligent”. În acest sens, Florea s-a referit la necesitatea elaborării unei strategii palpabile care să se axeze, printre altele, pe proiecte fezabile (ex.: centru de monitorizare a traficului) și pe domenii precum eficiența energetică a clădirilor sau e-guveranrea (sisteme integrate de baze de date).
Scopul final declarat al demersurilor Primăriei orădene este ca oamenii să aibă un sprijin (electronic) maxim în ceea ce privește diversele lor activități aferente administrației locale, pentru o viață mai bună inclusiv prin simplificarea îndeplinirii anumitor obligații față de oraș. Spre exemplu, cetățeanul să nu mai fie legat de un anumit orar al unui ghișeu atunci când vrea să își plătească dările sau să aibă parte de o mult mai bună relație cu furnizorii de utilități publice. Orădeanul să nu mai fie considerat un simplu plătitor de impozite, ci un „client”, spune Eduard Florea. Și, după cum se știe din business, clientul are mereu dreptate.
Primăria Oradea a făcut o achiziție directă pentru elaborarea Strategiei integrate de informatizare a municipiului, dintre cei 7 ofertanți, cei de la Cluj IT fiind desemnați câștigători ai licitației. Bugetul pentru achiziția cu pricina este de maximum 30.000 de euro, firma specializată asumându-și finalizarea documentului în cel mult 6 luni de zile. De fapt, avem de a face în special cu o vastă acțiune de strângere de date din toate domeniile posibile. Lucru accentuat de managerul de proiect, Stelian Brad, care și-a manifestat satisfacția că „undeva în România există o voință politică” pentru elaborarea strategiei Smart City.
Clujeanul spune că documentul elaborat nu va fi doar o înșiruire de proiecte posibile, ci va conține și date despre impactul fiecăruia. Pentru ca demersurile Cluj IT să fie încoronate de succes, potrivit lui Brad, va fi nevoie și de implicarea comunității, strângerea de date / nevoi / priorități fiind partea esențială a proiectului. De altfel, managerul de proiect a făcut o prezentare destul de tehnică a modului în care va fi întocmită Strategia și a rezultatelor la care orădenii se pot aștepta în urma finalizării ei. De reținut ar fi că se caută soluții pentru mobilitatea mai inteligentă, pentru o conviețuire mai inteligentă, pentru medicină inteligentă, precum și pentru infrastructură inteligentă. Oradea – Smart City va însemna, spune Stelian Brad, și oportunități de inovații la nivel local, agenții economici având șansa de a propune soluții pentru dezvoltarea și pentru mai binele comunității. Poate chiar prin mult mai multe parteneriate cu Municipalitatea.
Generalul Marcel Opriș s-a arătat extrem de încântat de demersurile demarate de Oradea. Dezvăluind că a colaborat bine cu Ilie Bolojan și pe vremea când acesta a fost secretar general al Guvernului, generalul din fruntea STS a lăudat orașul nostru spunând că Oradea este „unul dintre puținele locuri civilizate (din țară)” unde oamenii își pot obține cu ușurință actele. În opinia lui Opriș, va fi nevoie ca prin implementarea Strategiei ce va fi elaborată de Cluj IT să se ajungă la informații mai ieftine sau / și mai multe pentru cetățeni. Optimist în privința deznodământului, directorul STS crede că rezultate concrete ale Oradea – Smart City vor putea fi constatate prin 2018. „Întrebați-i pe cetățeni ce-și doresc”, a sfătuit Marcel Opriș subliniind că este extrem de important ca firma care va elabora Strategia să știe de unde să se apuce de treabă.
Pentru ca proiectul inițiat de city managerul Eduard Florea să se poată pune în mișcare cu adevărat, a fost elaborat un acord interinstituțional pentru implementarea viitoarei Strategii de informatizare. Acest document prevede că cetățenii Oradiei se află în centrul preocupărilor părților semnatare în demersul de informatizare pentru consolidarea statutului de oraș inteligent. De asemenea, se prevede că dezvoltarea orașului pentru consolidarea acestui statut de Smart City va fi asigurată astfel încât etica și transparența să fie principiile de bază, strategia integrată de informatizare să corespundă cu necesitățile generațiilor prezente și viitoare. Totodată, vor fi făcute eforturi pentru a facilita și încuraja participarea cetățenilor la acest proiect.
Parteneriatul interinstituțional pentru implementarea strategiei de informatizare a Municipiului Oradea se vrea a fi o „organizație obștească fără personalitate juridică și va rămâne un organism consultativ deschis, care va funcționa prin întruniri periodice.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
nov. 19, 2024 0
iul. 15, 2024 0
iun. 08, 2024 0
sept. 04, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0