Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
feb. 23, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 4675 vizualizari
Era previzibil și se va și întâmpla. După două eșecuri înregistrate anul trecut, primarul Ilie Bolojan a decis: în caz că va primi girul Consiliului Local, cetățenii vor putea să se mai exprime o dată pe tema fuziunii administrative cu comuna Sânmartin (n.b.: localitate unde unirea a fost validată din primul șut, în mai 2015). Votul va avea loc în data de 5 iunie, în paralel cu scrutinul local.
Marți, 23 februarie, edilul liberal a anunțat că, printre alte proiecte importante, pe masa consilierilor locali se va afla, în ședința de vineri, și cel privind organizarea unui nou Referendum pe tema Oradiei Mari. Bolojan a explicat din nou că ar fi „ultima posibilitate de dezvoltare a orașului pe componenta turistică”. Primarul de Oradea a reamintit că, în iunie 2014 (la al doilea Referendum), pragul necesar de 30% aproape că a fost atins și că majoritatea covârșitoare a celor care au votat au pus ștampila pe „Da”. Acum, întâiul gospodar al Municipiului se arată convins că cvorumul nu va fi o problemă: „70 – 80% dintre orădenii care se vor prezenta la secții vor vota și la Referendum”. Șeful Primăriei Oradea susține că, având în vedere că vor fi și alegeri locale, iar legislația modificată permite organizarea unui referendum în aceleași secții de votare și în aceleași cabine, costurile vor fi reduse, rezumându-se la cele legate de tipărirea buletinelor de vot.
Vor fi, însă, liste electorale separate, așa că cvorumul pentru validarea referendumului va fi calculat în funcție de numărul cetățenilor care vor fi de acord să își manifeste opțiunea și cu privire la proiectul Oradiei Mari. Mai concret: cetățeanul intră în secție, își dă cartea de identitate personalului de acolo în vederea scanării și va avea posibilitatea să refuze buletinul destinat Referendumului. În acest caz, alegătorul va primi 3 buletine: pentru primar, pentru Consiliul Local Oradea și pentru Consiliul Județean Bihor. Primarul Bolojan spune că votarea se va încheia la ora 21 pentru ambele subiecte, chiar dacă Legea Referendumului prevede că secțiile sunt la dispoziția cetățenilor până la ora 23. În cazul în care consultarea populației are loc în aceeași zi cu alegeri locale (parlamentare sau prezidențiale), ora de închidere este 9 seara.
Pentru ca proiectul de hotărâre privind organizarea celui de-al treilea Referendum pentru unirea cu Sânmartinul să treacă e nevoie de majoritate simplă în Consiliul Local. Ceea ce înseamnă 14 voturi. PNL dispune de 13 (n.b.: în ședința de vineri,26 februarie, demisionarul Cristian Pușcaș va fi înlocuit cu Marcel Dragoș), la care se poate adăuga, probabil, votul din oficiu al „independentului” Teofil Filimon. Deci, teoretic, liberalii își pot trece proiectul și fără ajutorul partenerilor de guvernare locală de la UDMR.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0