Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 07, 2022 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 938 vizualizari
Dedicat exclusiv artei naive contemporane româneşti, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea este cel mai aşteptat eveniment de acest gen din România. Faptul că au fost finalizate (aproape) nouă ediţii, iar în curând se va lucra la a zecea, spune suficiente lucruri despre scânteia acestei idei. În ultimii nouă ani Asociaţia Artiştilor Naivi din România a livrat artă, evenimente culturale pentru oraş şi judeţ, a contribuit la strategia culturală a oraşului, a atras turişti din toată lumea şi cumpărători din ţară, din Europa, ba chiar şi de peste ocean. Oradea a cîştigat notorietate, viziune, dar a cîştigat şi economic odată cu apariţia şi dezvoltarea Festivalului Naţional de Artă Naivă.
Lucrurile s-au dezvoltat de la sine, fiind creat un concept care s-a pliat pe nişte nevoi care existau. Scena de artă naivă românească avea nevoie de un eveniment în care artiştii să se întâlnească, unde să aibă loc dialogul – workshopuri, conferinţe, seminarii. Festivalul Naţional de Artă Naivă a luat această formă pentru că toţi cei implicaţi au sesizat diverse trebuinţe şi au adăugat diferite componente. Un eveniment atât de mare, care aduce o bună selecţie de artişti (nu toţi artiştii relevanţi dar o relevantă selecţie de artişti), devine interesant şi pentru public, care este principalul beneficiar al acestei manifestări culturale originale.
Interesul unor instituţii publice, partenere ale acestui eveniment, pentru arta naivă contemporană românească are un rol de legitimare şi consolidare a interesului publicului. Un public larg şi divers, care umple sălile de expoziţie în ziua vernisajului şi care, prin contaminare, suscită şi interesul altor actori.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Interregional Călători, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu a reuşit să creeze un main event dedicat artei naive contemporane româneşti şi să reunească instituţii, idei şi bune practici diverse într-un cadru dinamic şi coerent. Contribuţia fiecăruia dintre parteneri este esenţială, manifestarea fiind rezultatul implicării acestora.
Anul acesta, la secţiunea „debutantul anului” au fost invitaţi doi artişti promiţători, Lucia Conţan şi Cristina Baraga, iar pe simeze pot fi admirate lucrări de pictură pe pânză (acrilic şi ulei), grafică (acuarelă, cerneală, linogravură), pictură pe carton şi pe sticlă, precum şi tapiserie. Festivalul Naţional de Artă Naivă are o foarte bună popularitate în rîndul orădenilor şi nu numai. La ediţiile precedente au participat şi colecţionari din toată ţara, iar expoziţiile periodice organizate de Asociaţia Artiştilor Naivi din România sînt vizitate de turişti români şi străini puternic interesaţi de arta naivă.
Orădenii care iubesc combinaţia de culoare şi veselie sunt aşteptaţi joi, 13 octombrie 2022, la ora 17:30 la Muzeul Ţării Crişurilor, str. Armatei Române nr. 1/A, la vernisajul expoziţiei. Tot în cadrul vernisajului va avea loc şi un moment muzical susţinut de un elegant virtuoz al viorii, Fodor Jozsef, absolvent al Conservatorului de Muzică din Cluj şi membru al Filarmonicii de Stat Oradea. Vernisajul va fi precedat de lansarea cărţii Luciei Conţan, cu ilustraţii de autor, care va avea loc la ora 10:30 la Liceul de Arte Oradea.
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0