Actualizat aprilie 15th, 2025 5:17 PM
apr. 14, 2025 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 292 vizualizari
Luni, 14 aprilie 2025, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au susținut o conferință de presă comună pe șantierul de la etajul II al clădirii Primăriei, acolo unde se desfășoară lucrările de reabilitare energetică a imobilului istoric din Piața Unirii nr. 1. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C5 – „Valul renovării”, gestionată de Ministerul Dezvoltării.
Primarul Florin Birta a subliniat importanța acestei investiții atât pentru eficientizarea energetică a clădirii, cât și pentru protejarea patrimoniului.
„Îi mulțumesc domnului ministru Cseke Attila pentru prezența la Oradea și pentru sprijinul constant oferit proiectelor noastre. Reabilitarea clădirii Primăriei este primul proiect PNRR implementat la Oradea, în valoare de 5 milioane de euro + TVA. Este o lucrare amplă, care presupune refacerea hidroizolației și termoizolației, modernizarea instalațiilor, refacerea pardoselilor și acoperișului. Constructorii au descoperit în zona acoperișului o plăcuță cu anul 1902, care atestă faptul că nu s-au mai făcut intervenții de amploare de la construirea clădirii”, a declarat edilul. Acesta a mulțumit echipei de implementare din cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), precum și constructorilor de la Construcții Bihor pentru mobilizarea exemplară.
Proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei Municipiului Oradea” a început pe 17 februarie 2025 și are ca termen de finalizare luna iunie 2026. Contractul de execuție a fost atribuit firmei Construcții Bihor, având ca subcontractanți societățile Acom Distribuție, Ergocon, Netenerg Services și Stingprot. Valoarea totală a lucrărilor este de 26,49 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind integral nerambursabilă.
Stadiul fizic al lucrărilor este în prezent de 10%, fiind realizate până acum operațiuni precum desfacerea pardoselilor, izolarea tavanelor, lucrări de instalații electrice, pregătirea structurilor metalice pentru gips-carton și demontarea ușilor interioare.
Ministrul Cseke Attila a evidențiat progresele semnificative realizate la nivel național în ceea ce privește absorbția fondurilor PNRR:
„În decembrie, la preluarea mandatului, gradul de absorbție pe PNRR era de 15%, iar săptămâna trecută am depășit 30%, ceea ce înseamnă că s-au plătit facturi de 3 miliarde de lei. Ne dorim să menținem acest ritm și să asigurăm finanțarea necesară până în 2026, inclusiv prin transferul investițiilor de pe împrumuturi pe granturi.”
Totodată, ministrul a subliniat poziția fruntașă a municipiului Oradea și a județului Bihor în clasamentele naționale privind implementarea proiectelor prin PNRR:
„Județul Bihor ocupă locul II pe țară în ceea ce privește valoarea contractelor de investiții gestionate de Ministerul Dezvoltării – 369 de contracte în valoare de 1,45 miliarde lei. Municipiul Oradea este pe locul 5 între municipiile reședință de județ, cu 37 de contracte și aproximativ 400 milioane de lei atrase.”
Primăria Municipiului Oradea implementează în total 44 de contracte de finanțare prin PNRR, în valoare totală de 318 milioane de euro, din care 263 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile (83%). Termenul de finalizare a acestor proiecte este august 2026.
Alte proiecte importante PNRR în Oradea:
Componenta C5 – Valul Renovării (33 proiecte, 114 mil. euro): reabilitarea energetică a Maternității, Bazinului Crișul, a 23 de blocuri de locuințe și a 26 de unități de învățământ (grădinițe, școli și licee).
Componenta C10 – Fondul local (4 proiecte, 23,7 mil. euro): achiziția a 9 tramvaie și implementarea unui sistem de semaforizare inteligentă.
Componenta C4 – Transport sustenabil: pasajul intermodal (13 mil. euro, lucrări finalizate).
Componenta C12 – Sănătate (2 proiecte, 140 mil. euro): construirea Spitalului de boli infecțioase (în execuție) și dotarea Maternității (achiziții în derulare).
Componenta C15 – Educație (15 mil. euro): dotarea cu echipamente IT, mobilier și materiale didactice a tuturor unităților de învățământ din oraș.
Componenta C11 – Turism și cultură: restaurarea Cetății Oradea – etapa IV (3,3 mil. euro).
Componenta C3 – Managementul deșeurilor: instalarea a 375 de insule ecologice (7 mil. euro).
Prin aceste investiții strategice, Oradea își consolidează poziția de lider regional în atragerea fondurilor europene și în implementarea de proiecte care contribuie la dezvoltarea durabilă, eficientizarea energetică și creșterea calității vieții pentru cetățeni.
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 14, 2025 0
apr. 14, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0