Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mart. 26, 2018 Andrei Şandor Actualitate, business 0 1682 vizualizari
Din vară, 126 de asociaţii de proprietari din Municipiul Oradea vor servi drept cobai în cadrul unui proiect pilot menit a spori gradul de civilizaţie al urbei, respectiv a reduce cantităţile de deşeuri depozitate la groapa ecologică de gunoi. Concret, cei aproximativ 12.000 de orădeni selectaţi – toţi locuind la bloc – vor avea de împărţit în 3 gunoiul generat în apartamentele lor. Pe lângă deja cunoscutele fracţii (umed şi uscat), va interveni a treia: biodegradabil. Adică o bună parte din cele aruncate zilnic de cetăţeni, căci, potrivit explicaţiilor date azi (25 martie) de viceprimarul Florin Birta, cea de-a treia categorie de gunoi colectat selectiv va conţine majoritatea resturilor de mâncare. Necesitatea iniţierii acestui program pilot vine în contextul în care nici Oradea nu a reuşit până acum să se conformeze la cele asumate de România privind reducerea cantităţilor de gunoi depus la groapa ecologică. O neatingere de ţintă care vine şi cu penalităţi financiare din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Pentru a derula în cele mai bune condiţii proiectul pilot, urmează ca firma RER să acţioneze pe două planuri. Pe de o parte, vor apărea şi containere maro în ţarcurile din zonele de blocuri, ele urmând să primească aceste deşeuri biodegradabile. Pe de altă parte, tot prin grija firmei de salubrizare, locuitorii din apartamentele din zona-experiment vor primi recipienţi de plastic de 10 litri, respectiv pungi din hârtie de 7 litri (pentru recipienţii menţionaţi). Aceste pungi vor fi depuse de către cetăţeni în containerul maro deja amintit. De ştiut că aceste containre noi vor fi monitorizate bucată cu bucată cu ajutorul unui cip, operatorul de salubritate putând şti de fiecare dată ce cantitate de gunoi biodegradabil au conţinut.
Pentru că se doreşte ca toţi orădenii implicaţi în experiment să ştie toate cele necesare în timp util, Primăria Oradea îşi propune ca, timp de o lună şi jumătate, prin intermediul asociaţiilor de proprietari alese să aibă contact face to face cu toţi blocatarii supuşi colectării pe 3 fracţii a gunouiului menajer. Eforturile nu vor fi nerăsplătite: acele asociaţii care vor reuşi să se apropie cel mai mult de ţinta de sortare de 50% vor fi scutite, timp de un an de zile, de plata serviciului de colectare a deşeurilor menajere. De ştiut că firma care administrează groapa ecologică de gunoi de la Oradea, Eco Bihor, va utiliza biodegradabilele în scopul generării de compost. Containerele maro vor fi golite zi de zi, potrivit reprezentantului RER.
Administraţia locală finanţează cu ceva peste 140.000 lei implementarea proiectului pilot (banii fiind pentru recipienţii noi din locuinţele cetăţenilor implicaţi şi pentru pungile de hârtie). De asemnenea, conform viceprimarului Birta, blocatarii vor fi anunţaţi prin pliante şi alte dispozitive lăsate pe clanţele uşilor de intrare în apartamente despre acest nou demers. Edilul liberal consideră că reuşita acestui proiect ar putea fi un prim pas spre elaborarea metodei de plată în funcţie de cantitatea de deşeuri aruncată de fiecare locuitor/apartament. De asemenea, dacă lucrurile merg bine şi se dovedeşte că majoritatea celor incluşi în acest proiect pilot vor şi să se conformeze, se va lucra la extinderea zonei de aplicare a sistemului nou. Pentru a verifica modul în care cetăţenii reacţionează la iniţiativa Primăriei, urmează ca patrule formate din poliţişti locali şi oameni de la RER, respectiv Eco Bihor să controleze containerele maro din ţarcuri.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0