Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 30, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2286 vizualizari
Gestionată de Administrația Domeniului Public (ADP), investiția de peste 4 milioane de euro din spatele clădirii Tribunalului este gata în proporție de 99,99% (se mai muncește la mici retușuri și la amenajarea peisagistică a perimetrelor dinspre str. Schubert). Parkingul construit de firma Construcții Bihor SA, pe care Municipalitatea îl va plăti timp de 5 ani de zile, în rate lunare egale, a fost recepționat azi, 30 aprilie, în prezența primarului Ilie Bolojan, a viceprimarului Ovidiu Mureșan, a șefilor ADP și AIO (Administrația Imobiliară Oradea) – Liviu Andrica și Cristian Beltechi -, a arhitectului Pafka Ernest și a patronului firmei executante, Găvrilă Ghilea.
Premieră pentru Oradea
Prima construcție de acest gen din Oradea are toate șansele să devină o investiție de succes, știut fiind faptul că zona Parcului Traian necesita de multă vreme o rezolvare civilizată și modernă a lipsei locurilor de parcare. Primarul Bolojan a apreciat eforturile depuse de toți cei implicați în această lucrare, de la nașterea ideii și până la tăierea de panglică. Practic, șeful administrației locale orădene a ținut să mulțumească fostului Consiliu Local (care a aprobat investiția), firmei proiectante, constructorului, dar și directorului ADP, cel care a avut bătăile de cap cu supervizarea bunei derulări a ostilităților. Liviu Andrica s-a achitat de sarcini, azi fiind ziua în care a scăpat de „povara” parkingului, obiectvul fiind predat AIO. În schimbul bătăilor de cap pe care le-a avut cu această lucrare, șeful ADP s-a ales cu un sediu pentru fosta regie autonomă (care acum își are domiciliul în Piața Cetate). Este vorba despre ultima parte de clădire care a mai rămas în picioare din fostul complex al ex-Spitalului de Boli Infecțioase. ADP s-a angajat să renoveze și să modernizeze imobilul dinspre strada Gheorghe Dima, iar Consiliul Local a fost de acord cu darea în comodat pe 25 de ani a imobilului către instituția condusă de Andrica. Referitor la calitatea lucrării predate de Construcții Bihor SA, Ilie Bolojan a menționat că reprezentanții firmei Interparking (care se ocupă de gestionarea a sute de parcări în toată Europa) au avut cuvinte de laudă la adresa noii clădirii.
Și subteran, și suprateran
Arhitectul Pafka a subliniat aspectele mai interesante ale parkingului de la Tribunal: faptul că are și un spațiu deschis în care pot parca mașini (terasa de pe acoperiș), modul de trecere de la un nivel la celălalt, partea de spații cu birouri (spre str. Franz Schubert) și perspectiva înverzirii pereților externi, ceea ce va da un look aparte clădirii. Cu privire la circulația din interiorul parkingului, Pafka a ținut să precizeze că diferența de nivel de 1,40 m este rezolvată printr-o rampă ușor de urcat chiar și pentru șoferițe. Arhitectul spune că realizarea părții cu birouri vine să completeze imaginea străzii interbelice (str. Schubert), astfel încât locatarii din casele de acolo să nu privească spre mașini parcate sau spre un perete sec.
Administrare fără externalizare
Conform viceprimarului Mureșan, investiția din zona Tribunalului a fost un proiect „curajos” al administrației locale, mai ales în condițiile în care nu a fost ușor ca aleșii din mandatul trecut să fie convinși de necesitatea demolării unui spital. Viceprimarul municipiului consideră că va fi o provocare administrarea proprie a complexului de parcare, această variantă fiind „cea mai bună” pentru Oradea. Primăria intenționează să dea în chirie cât mai repede spațiile comerciale din parking pentru a genera venituri suplimentare.
Cât despre veniturile din exploatarea noilor locuri de parcare, acestea încă nu vor exista. Motivul: din 15 mai, șoferii vor putea utiliza pe gratis acest parking, locul urmând să fie semnalizat și la intrarea dinspre str. Dunărea și la cea dinspre Banca Națională. Perioada de gratuitate (care va expira în 31 iulie) va însemna și un studiu de „piață” în vederea elaborării tarifelor de utilizare. Totodată, urmează ca Administrația Imobiliară Oradea să decidă prețurile pentru abonamente. Aici, unele facilități ar urma să aibă angajații de la instituțiile din zona Parcului Traian, dar și riveranii.
Desființare de locuri de parcare
Primarul Bolojan a declarat că locurile de parcare de pe străduțele precum Snagovului sau Gheorghe Dima vor fi desființate. La fel, o parte considerabilă a locurilor de parcare desenate pe carosabil, în zona Parcului Traian, vor fi eliminate și ele, scopul fiind nu numai ghidarea spre parkingul nou a șoferilor, dar și lărgirea trotuarelor (în perspectiva extinderii perimetrelor pietonale).
Parcare și birouri
Concret, clădirea multifuncțională din spatele Tribunalului Bihor conține 457 de locuri de parcare, respectiv spații comerciale și pentru servicii. O treime din clădire are regim de înălțime de tip demisol – parter – 2 etaje – terasă, iar celelalte două treimi au subsol – parter – 3 etaje și terasă. Imobilul beneficiază de sistem de supraveghere video, de aparatură de ticketing pentru ultilizarea locurilor de parcare și de sistem de stingere a incendiilor.
Inițial, firma Construcții Bihor s-a angajat să finalizeze lucrarea în august 2013, dar a cerut o amânare până la 1 decembrie 2013 invocând condiții climaterice improprii. Ulterior, Municipalitatea a acceptat și o adoua amânare (până în 30 aprilie), executantul plângându-se tot de condiții meteo nefavorabile lucrării.
[nggallery id=2308]
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0