Actualizat aprilie 3rd, 2025 5:07 PM
dec. 21, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1942 vizualizari
Sistemul de plată paușală a gunoiului de către cetățenii Municipiului Oradea ar putea să înceapă să își trăiască ultimele luni. În perspectiva intrării în vigoare a unei Ordonanțe de Urgență din 2005 a Guvernului României privind Fondul de Mediu (referitori la deșeurile inerte și nepericuloase depozitate la groapa de gunoi), Municipalitatea ia măsuri. În ședința de ieri a Consiliului Local Oradea a fost aprobat proiectul prin care companiei EcoBihor (care administrează groapa ecologică de gunoi a orașului) i se permite să acceseze temporar fondul bancar constituit pentru închiderea și urmărirea post-închidere a Depozitului Ecologic de Deșeuri, un fond în care firma menționată varsă 2% din banii încasați din sumele plătite pentru depozitare de către terți. Adică și de la RER Ecologic Service, compania care adună gunoiul menajer de la orădeni.
Dacă acea Ordonanță de Urgență nu va mai fi prorogată (așa cum se întâmplă din anul 2005), înseamnă că, de la 1 ianuarie, EcoBihor va trebui să plătească 80 de lei/tonă către Fondul de Mediu pentru deșeurile inerte și nepericuloase care ajung la deponeul ecologic al urbei. O sumă care trece de cea actuală (68 de lei/tonă), prevăzută în contractul de parteneriat public-privat semnat în anul 2003 de Primăria Oradea și firma cu pricina. Asta înseamnă că, în caz că va trebui plătită și o diferență de 12 lei/tonă, aceasta se va regăsi în facturile către RER Ecologic. Deci în tariful pe persoană pacticat acum de firma de salubrizare.
Proiectul de hotărâre adoptat în ședința de ieri a consilierilor locali prevede că, în cazul instituirii obligativității achitării celor 80 de lei/tonă (conform OUG 196/2005), administrația locală „va implementa un mecanism de recuperare a taxei de la generatorii de deșeuri cu luarea în considerare și a sumelor necesare reîntregirii fondului de închidere afectat”. În prezent, în acel fond s-ar afla 1,9 milioane de lei.
Primarul Ilie Bolojan (foto) a declarat într-o conferință de presă desfășurată înainte de întrunirea plenului CL că nu prea mai avem scăpare și că Oradea va trebui să înceapă un program-pilot prin care populația să plătească în funcție de volumul sau de greutatea deșeurilor aruncate. Ar putea fi vorba despre acele deșeuri care nu sunt presortate. Bolojan crede că trebuie pornit de undeva și că sistemul paușal nu va mai putea funcționa multă vreme, fiind mai normală plata în funcție de cine cât aruncă. De menționat că, în legislatura trecută, deputatul Cseke Attila a avut un proiect de lege în acest sens, demersul parlamentarului bihorean trecând cu bine de comisia de specialitate, dar fiind trântită la votul final pentru că, chipurile, România nu ar fi pregătită pentru un asemenea sistem.
Dacă un cetățean face colectare selectivă și nu are nicio cantitate de gunoi amestecat, s-ar putea ca acel om să nu fie taxat. Sau să aibă de plătit o sumă neglijabilă. În schimb, cei care nu sunt preocupați deloc de sortarea deșeurile menajere (sticlă, plastic, cutii tetra pack etc.) vor fi puși la plată în mod serios. Primarul spune că urmează ca, împreună cu RER Ecologic, Municipalitatea să gândească o metodă pentru implementarea noului stil de plată.
nov. 28, 2023 0
iun. 16, 2023 0
feb. 08, 2023 0
sept. 23, 2022 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0