Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
mai 19, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2596 vizualizari
Un specialist / consultant pe linie de reducere a cantităţilor de deşeuri va veni în curând la Oradea pentru a studia situaţia de aici în contextul semnării de către Municipalitate a unui parteneriat cu organizaţia Zero Waste Europe. Această relaţie implică atât consultanță în ceea ce privește elaborarea și implementarea strategiei aferent subiectului, cât și monitorizarea pe termen lung și mediu. Se pare că un prim model de urmat pentru oraşul nostru ar fi cel văzut la Parma, unde s-a ajuns la un grad de 80% în ceea ce priveşte cantitatea totală de gunoaie reciclabile. Desigur, nu de pe o zi pe alta şi totul în condiţiile în care Italia are de multă vreme proiecte prin care populaţia este învăţată şi încurajată să facă o colectare selectivă a deşeurilor menajere.
Potrivit viceprimarului Florin Birta (foto), strategia „zero deşeuri” a fost recunoscută în anul 2014 de către Comisia Europeană ca fiind model de eco-inovare. Concret, este vorba despre un set de soluții, bune practici dovedite ca fiind funcționale în peste 350 de orașe europene. „Pașii realizați până în prezent pentru implementarea acestei strategii constau în înființarea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Primăriei, Ecobihor, RER Oradea, Poliție Locală, ADI Ecoland Bihor, experți și alte companii locale. Grupul de lucru a avut deja o serie de intâlniri, dintre care cea mai recentă a avut loc în 17 mai în format extins, în vederea analizei unor modele de bune practici în colectarea biodeseurilor și a sistemului “plătești pentru cât arunci”, a precizat vicele într-o conferinţă de presă susţinută la Primărie.
Referitor la potenţialele decizii pe care administraţia locală le-ar putea lua în privinţa atingerii dezideratului de a reduce substanţial cantităţile de deşeuri depuse la groapa de gunoi, Florin Birta a declarat că este analizată posibilitatea demarării unui proiect pilot. Ar fi vorba despre modificarea, cel puţin într-o zonă a Oradiei, a tipului de contract pe care operatorul de salubrizare, RER Ecologic Service, îl are cu clienţii. Altfel spus, la bloc, legământul nu ar mai fi între firmă şi asociaţia de proprietari, ci între firmă şi fiecare apartament (locatar).
De menţionat că relaţia dintre Primăria Oradea şi Zero Waste Europe nu implică cheltuirea de bani de către Municipalitate.
mai 18, 2017 0
mai 18, 2017 0
ian. 05, 2017 0
sept. 21, 2016 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0