Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 12, 2019 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 1269 vizualizari
Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității din Oradea a organizat, în perioada 5-7 noiembrie 2019, Conferința internațională cu tema Regional Development at the Borders of the European Union, în cadrul modulului european Jean Monnet „Development of the Border Regions in Central and Eastern Europe countries”, coordonat de doamna lector univ.dr. Florentina Chirodea.
Deschiderea evenimentului a avut loc marți, 5 noiembrie, la ora 14.30, la Cetatea Oradea, printre cei care au ținut să adreseze un cuvânt de salut participanților, numărându-se: Mircea Mălan – viceprimar al Municipiului Oradea; Lucian Costa – reprezentant Instituția Prefectului Bihor; Lucia Pantea – consilier Relații Externe, Consiliul Județean Bihor; conf.univ.dr. Vasile-Aurel Căuș – Președintele Senatului Universității din Oradea; conf. univ.dr. Olivia Ligia Burtă – Prorector Universitatea din Oradea.
Timp de două zile, experți, profesori, cercetători, consultanți, reprezentanți ai societății civile, doctoranzi, bursieri post-doc, studenți și mulți alții au avut ocazia să dezbată problematica modernizării și dezvoltării regiunilor situate în proximitatea frontierelor interne sau externe ale Uniunii Europene. Participanți din Suedia, Georgia, Rusia, Ucraina, Kosovo, Albania, Letonia, Polonia, Ungaria și România au prezentat lucrări care au abordat interdisciplinar, multidisciplinar sau trans-disciplinar subiecte referitoare la factori istorici, socio-economici și geopolitici, determinanți pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est. Totodată au fost prezentate numeroase exemple de bune practici din domeniul mecanismelor de cooperare transfrontalieră, fiind evidențiată contribuția programelor de cooperare în creșterea indicatorilor de dezvoltare. Nu în ultimul rând, participanții au asistat la un incitant schimb de idei referitor la factorii „soft” de dezvoltare, care pot atrage și reține capitalul (economic sau uman) într-un anumit areal.
Ideile au fost extrapolate la nivel internațional de profesorul Richard Sakwa, invitatul de onoare al conferinței, cel care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, într-o ceremonie ce a avut loc vineri, 7 noiembrie, în Aula Magna. Cu această ocazie, distinsul profesor al Universității din Kent, Marea Britanie, a amintit că Europa încheie un ciclu de 30 de ani, care a început odată cu evenimentele din 1989. „Greșelile și realizările”, „schimbările din politica internațională” și „schimbările sociale” înregistrate în toți acești ani au fost categorisite drept tot atâtea provocări pentru dezvoltarea țărilor din Europa Centrală și de Est. În final, invitatul britanic a afirmat că, „în contextul actual, pentru Europa, provocarea este dublă: să găsească forme semnificative de solidaritate umană în interiorul Uniunii Europene, și astfel UE să se transforme într-un veritabil instrument de emancipare și menținere a păcii; să găsească moduri de a se angaja semnificativ în cea mai mare provocare dintre toate – formarea unui Vest Post-Atlantic, în care Europa poate combina solidaritatea societală și umană, de la un capăt la altul al continentului”.
Evenimentul de la Oradea, circumscris seriei de evenimente europene care celebrează 30 de ani de activități Jean Monnet, nu s-a rezumat doar la dezbateri și schimburi de idei, participanții având prilejul de a vizita principalele obiective turistice din oraș și să se familiarizeze cu gastronomia locală.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0