Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
oct. 12, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 2306 vizualizari
Un Consiliu Local parțial întrunit, dar mulți invitați speciali au făcut din ședința solemnă ocazionată de Ziua Municipiului Oradea una memorabilă. Sub „comanda” primarului Ilie Bolojan, cei prezenți în sala mare a Primăriei și-au prezentat respectul pentru orașul în care locuiesc și muncesc. Precum anul trecut, șeful administrației locale a declarat că Oradea este un loc în care toate etniile conlocuitoare trăiesc în armonie și că, spre deosebire de anumite perioade din trecut, acum nu mai trebuie să ne gândim la siguranța noastră și la apărarea avuției, ci „trebuie să fim decenți și să ne facem bine treaba acolo unde suntem”. Primarul Bolojan, care a prezidat ultima zi a Oradiei din actualul său mandat (în caz că alegerile locale vor avea loc în iunie 2012), și-a încheiat scurtul discurs spunând că se roagă pentru ca „Dumnezeu să aibă în pază Oradea pentru totdeauna!”.
Aparent puțin receptiv referitor la mesajul de toleranță etnică lansat de Ilie Bolojan, istoricul Aurel Pop de la Cluj-Napoca a încrețit părul consilierilor UDMR și a făcut referiri consistente la trecutul Transilvaniei, la pierderea (în două rânduri) de către Ungaria a acestei regiuni. Totul prin prisma îndreptării unor chestiuni pe care, de-a lungul secolelor, istoria le-a făcut și desfăcut. Universitarul clujean a vorbit despre faptul că, aidoma altor orașe românești de pe actuala graniță de vest, „Oradea a înflorit ca o insulă neromânească”. Pop recunoaște că, în mare parte, și orașul nostru a fost locuit mai ales de germani, evrei și unguri, dar acest lucru s-a datorat doar faptului că, timp de secole, românilor nu li s-a permis să aibă propriile lor biserici în interiorul acestor așezări mari. Așa că, explică istoricul Aurel Pop, oamenii au preferat să stea în mediul rural, acolo unde au avut posibilitatea de a-și clădi bisericile, fie ele chiar și foarte mici.
Poate cel mai emoționant moment al ședinței festive a Consiliului Local a fost intervenția acadamicianului Marius Sala, bihorean de origine și care a primit azi, de Ziua Oradiei, titlul de Cetățean de Onoare. Lingvistul de talie internațională le-a povestit celor prezenți că principalele lui modele de viață au fost profesorii de la Beiuș, după care a avut multe de învățat de la doi dintre marii filologi ai României: Iorgu Iordan și Alexandru Rosetti. Marius Sala a destăinuit și unele aspecte deosebit de personale legate de relația pe care a avut-o cu cei doi academicieni și a dovedit un sentimentalism desăvârșit în momentul în care nu și-a putut stăpâni lacrimile în timp ce vorbea despre mentorii săi principali de la Academia Română. Prosapătul Cetățean de Onoare l-a dat în vileag pe primarul Ilie Bolojan, pârându-l pe acesta pentru faptul că, de la 40 de minute, în cele din urmă edilul i-a tăiat din timpul alocat până la 10 minute. Totuși, pentru că povestirile acadamicianului Sala au fost foarte gustate, șeful Primăriei i-a mai acordat un bonus de 2 minute.
Viceprimarul Biro Rozalia a avut azi rolul de amfitrion în ceea ce privește premierea elevilor cu rezultate deosebite la diverse competiții școlare. De asemenea, Municipalitatea a acordat diplome și profesorilor care au pregătit acești tineri merituoși.
[nggallery id=482]
httpvhd://www.youtube.com/watch?v=gngnm23-p7g
oct. 12, 2016 0
oct. 12, 2016 0
oct. 12, 2016 0
oct. 11, 2016 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0