Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 09, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 2469 vizualizari
Planul de bătaie privind eficientizarea sistemului termic orădean riscă să pornească un război între cetățenii din Rogerius și cei din Ioșia (partea alimentată prin apa geotermală). Evident nemulțumiți de iminența trecerii lor sub tutela Electrocentrale Oradea SA (deci de plata dublă a facturii de încălzire), oamenii din Ioșia nu acceptă niciun argument al reprezentanților Municipalității. Nici Marcel Boloș, șeful DMPFI și nici viceprimarul Gheorghe Carp nu au reușit să se dovedească destul de convingători și nu au putut stăvili furia cetățenilor deserviți de Transgex. Mai mult, încercările lui Boloș de a fi echitabil și de a pune în balanță și opinia eventuală a locuitorilor din Rogerius a pornit o adevărată avalanșă de huiduieli, înjurături și alte manifestări ale supărării. Ce-i drept, dezbaterea a degenerat, iar scopul primordial al ei a fost demult uitat. Dialogul-duel între Horea Vușcan și cuplul Boloș/Carp a fost acompaniat în permanență de vociferări violente ale participanților, majoritatea fiind direct afectați de planurile Primăriei Oradea. De recunoscut este și faptul că niciun cetățean dintr-o altă zonă a Oradiei nu a luat parte la eveniment, fapt ce a îngreunat și mai mult sarcina celor care au pledat cauza proiectului de eficientizare. Potrivit directorului Boloș, ioșienii pot rămâne la Transgex și să plătească la fel de puțini bani, doar să nu folosească rețeaua de distribuție a municipiului. Adică cea care racordează la căldură/apă caldă și clienții CET Oradea. Reacția oamenilor din sala mare a Primăriei nu s-a lăsat așteptată: „Rețeaua și punctele termice sunt ale noastre!”. Nici afirmația conform căreia urmează să fie stabilit un preț mediu ponderat al gigacaloriei nu i-a încântat pe cetățenii veniți la dezbatere.
Între urlete și încercări de a explica ceea ce pare inexplicbil și de neacceptat pentru abonații la Transgex, viceprimarul Gheorghe Carp a reușit să transmită un mesaj care a și fost recepționat de către cei prezenți: asociațiile de proprietari să centralizeze sugestii/propuneri/soluții considerate adecvate pentru a rezolva problema. Primăria se angajează să le primească, să le analizeze și, eventual, să le și folosească. „Putem să ne mai întâlnim de 2, 3, 4 ori, dar fără să strigăm unii la alții”, le-a spus Carp contestatarilor revoltați. În cele din urmă, în „acordurile” unor certuri extrem de vocale între managerul Dragoș Gligor de la CET și câțiva orădeni care i-au cerut socoteală, dezbaterea s-a stins, dar niciuna dintre părți nu poate fi declarată învingătoare. Având în vedere reacția cetățenilor din Ioșia, administrația actuală a Municipiului Oradea a putut să simtă pe pielea proprie că nu chiar toate proiectele de hotărâre promovate sunt primite cu aplauze de cetățeni, chiar dacă este puțin probabil ca să se opereze modificări în ceea ce privește planurile Primăriei privind termia orădeană. De asemenea, luând în considerare schema politică din Consiliul Local, soarta clienților Transgex din Ioșia pare deja pecetluită.
Accesați galeria foto și filmarea din atașamente pentru a urmări un fragment din cele petrecute în sala mare a Primăriei Oradea cu ocazia dezbaterii.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0