Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 25, 2018 Daniel Ardelean Actualitate 1 4166 vizualizari
Reproducem mai jos opinia unui cititor care ne-a scris pe adresa redactiei :
De câteva zile, asistăm la un veritabil festival al bocitoarelor în cazul fostului director al Teatrului „Regina Maria”, Daniel Vulcu. După ce a picat cu brio examenul de manager, acesta s-a prezentat drept ”victimă” a sistemului și a politicienilor care conduc Consiliul Județean Bihor, instituția care finanțează activitatea teatrului. Oho, și încă ce finanțare generoasă!
Pentru a lămuri pe deplin situația, haideți să vedem, de ce domnul Vulcu nu este totuși o ”victimă”, așa cum încearcă el să ni se arate.
În primul rând, domnul director Vulcu a fost atât de preocupat de evaluarea sa anuală încât, așa cum am aflat din presă, a prezentat un raport incomplet, plin de neconcordanțe și de cifre dubioase. Dacă ar fi să îl cităm pe colegul său de partid, Mihai Jurcă (de la APTOR), a făcut un raport ”cu care mie mi-ar fi rușine”. La cât de paralel e Vulcu cu subiectul managementului, cei care îl cunosc personal pun sub semnul întrebării chiar și faptul că el ar fi autorul respectivului raport.
În al doilea rând, domnul ex-director al teatrului, în ultimii șapte ani, s-a umplut de atâta aroganță și autosuficiență, încât acestea au cam dat pe din-afară. Iată și rezultatul pe deplin meritat. Daniel Vulcu a transformat Teatrul din Oradea în moșia sa proprie și a ajuns să se comporte precum un mic jupân de provincie. Actorii se plâng că primesc roluri nu după cum merită, ci după cât de apropiați sunt de șefu`, iar în ceea ce privește relația cu instituția Consiliului Județean, instituția care finanțează din bani publici ”cultura” produsă de Vulcu & Co., este cât se poate de edificatoare aroganța maximă pe care directorul Vulcu (să nu uităm totuși că e membru PNL) și-a permis-o recent cu ocazia unui spectacol, când a fost cât pe ce să-i înjure la scenă deschisă pe rivalii săi politici din PSD-UDMR-ALDE care conduc județul.
Există semne mari de întrebare și în ceea ce privește ”managementul” domnului Vulcu. Deși pentru a fi corecți, ar trebui să spunem non-management. Pentru că, domnul ex-director a fost departe de ceea ce înseamnă un manager adevărat și s-a limitat să fie doar un fel de administrator al banilor publici primiți de la Consiliul Județean. Ca să nu zicem, cheltuitor al banilor publici. Cei care acum varsă lacrimi de crocodil pentru fostul director, trebuie să știe că bugetul anual al Teatrului ”Regina Maria” este undeva pe la 11 milioane lei (peste 2 milioane de euro). Din acești bani, peste 90% provin de la Consiliul Județean Bihor. Teatrul a reușit marea performanță de a ”produce” sub 10% din totalul necesar de bani. Vorbim aici de vânzări de bilete și de sponsorizări, acestea din urmă aproape inexistente, care nu ajung nici pentru plata facturii de electricitate. Așadar, domnul manager a dovedit că se pricepe la un singur lucru: să cheltuie (așa cum vrea mușchii lui) banii altora! Asta da management performant!
Și dacă tot vorbim despre ”performanțe”, poate v-ați pus întrebarea cum se stabilește programul de spectacole al unui teatru? Ei bine, în alte orașe și teatre (cel puțin acolo unde oamenii se pricep și lucrează profesionist, nu după ureche) se fac studii, se cercetează piața locală, se întreabă publicul, etc. La Oradea, în schimb, programul teatrului a fost stabilit tot de mușchii domnului ex-director, cel care astăzi pozează în victimă. Practic, s-a ajuns până într-acolo încât spectacolele erau decise în mod arbitrar de un singur om, în funcție de prieteniile sale cu alți tovarăși și regizori din țară. Pentru că un studiu și o cercetare serioase nu există la Teatrul ”Regina Maria”, iar singurele cifre disponibile sunt cele de acum 10 ani, dintr-un studiu al Universității privind consumul local de cultură. Și atunci, ce pretenții de manager cultural mai poți avea când lucrezi după ureche și cumetrii?
În încheiere, trebuie spus foarte clar un lucru: Daniel Vulcu a primit exact ce a meritat și pleacă din fruntea teatrului exact așa cum a ajuns acolo. Dacă era corect, nu trebuia să facă decât un gest simplu: când s-a schimbat puterea în Consiliul Județean să își înainteze demisia. Să își asume faptul că a fost pus în funcție pe criterii politice (de PNL) și tot așa trebuie să și plece. Nu să încerce să joace (destul de lamentabil) rolul de mare manager, tehnocrat.
Și încă un lucru demn de remarcat: nu e nicio tragedie faptul că ”săracul” Daniel Vulcu a picat examenul de director. Asta nu înseamnă că se închide teatrul sau că el va fi dat afară din instituție. Nici pe departe. Vulcu va rămâne în continuare actor și regizor al teatrului și va încasa pe mai departe salarii, onorarii, drepturi de autor, etc. Nu trebuie să se impacienteze nimeni dintre admiratorii săi (angajați sau voluntari): nu va ajunge pe stradă, fără un leuț în jeb. Din contră, membrii Fan Clubului său ar trebui să se bucure la modul sincer că ex-directorul va avea mai mult timp liber la dispoziție și se va putea bucura de mai mult timp petrecut cu familia, precum și de acumulările mandatului său de director. În ceea ce privește conducerea Teatrului ”Regina Maria”, sigur se va găsi cineva, cel puțin la fel de bun, precum domnul manager Vulcu.
Show must go on!
Vasile Şuhanea
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
Interesant pseudonimul sub care se semneaza autorul acestui articol. Atat de bine scris si legitim este incat nu il poate asuma nimeni 😉