Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
oct. 25, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2165 vizualizari
După câteva zile de ploaie și frig, pentru 25 octombrie, condițiile meteo au devenit favorabile pentru sărbătorirea așa cum se cuvine a Zilei Armatei Românie. În acest an, momentul coincide cu marcarea a 70 de ani de la eliberarea ultimelor suprafețe de pământ ardelean de sub ocupație hortysto-germane, după întoarcerea armelor, la 23 august 1944, în urma deciziei Regelui Mihai I. Zona statuii Ostașului Român a fost locul în care, din nou, oficialități locale, parlamentari, militari în rezervă și retragere, precum și reprezentanți ai deconcentratelor și partidelor politice s-au adunat pentru a marca un moment important din istoria contemporană a României.
Din nefericire, evenimentul solemn a fost umbrit de o cuvântare nepotrivit de lungă a ofițerului și istoricului Constantin Moșincat. Acesta a vorbit aproape 20 de minute, plictisind chiar și oficialitățile care, după câteva minute de atenție, au început să discute și să se uite tot mai des la ceas. Însă, nu doar lungimea discursului a fost nepotrivită, ci și modul de abordare a unor pasaje referiotare la Regele Mihai. De altfel, din discursul lui Moșincat a transpirat anti-monarhismul, ofițerul dorind neapărat să sublinieze, printre altele, că „ex-regele” a fost „nechibzuit” atunci când a decis întoarcerea armelor. Asta deși peste tot în lume se vorbește despre Mihai I ca despre cel care a scurtat cu luni bune durata celui de-al II-lea Război Mondial. De asemenea, conform celor spuse la microfon de Constantin Moșincat, e o greșeală să se facă orice legătură între data la care Armata își sărbătorește ziua și ziua de naștere a „(ex-)” Regelui Mihai (tot 25 octombrie). Cu toate acestea, presa vremii, dar și relatări ale unor istorici recunoscuți confirmă că Armata a ținut să-i dedice eliberarea, la 25 octombrie 1944, a ultimei părți a Transilvaniei. Deci rău să fii să nu vezi chiar nicio legătură între cele două evenimente.
Activitatea de sâmbătă a fost un prilej ca politicienii să pună pe pauză campania electorală și să fie împreună într-un moment care trebuie să fie de mare însemnătate pentru toți românii, indiferent de preferințele politice. Opinie aparte au făcut reprezentanții UNPR Bihor (parte a USD, alianța de la guvernare), care au dorit să iasă în evidență prin purtarea unor fulare cu sigla partidului. În rest, ceremonia de azi i-a pus unul lângă altul pe principalii competitori politici locali ai momentului: primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureșan, senatorul Găvrilă Ghilea, deputații Florica Cherecheș, Sonia Drăghici și Ioan Hulea, respectiv vicepreședintele CJ, Ioan Mang sau co-liderul ACL Oradea, Cristian Pușcaș. Atât prefectul de Bihor, Claudiu Pop, cât și cei de mai sus au depus coroane de flori, atât în calitate de deținători ai unor funcții administrative, cât și ca membri ai partidelor din care fac parte. Au venit la soclul statuii Ostașului Român și elevi de la Colegiile Naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu”, respectiv de la liceele „Aurel Lazăr” și Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
În paralel (și după terminarea festivității militare), cei care s-au plimbat prin Parcul 1 Decembrie au avut ocazia să facă cunoștință cu elemente de tehnică militară. La standurile Armatei, vedetele au fost materialele de telecomunicații și, bineînțeles, armele.
[nggallery id=2683]
sept. 25, 2024 0
mart. 30, 2023 0
mart. 07, 2023 0
oct. 10, 2022 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0