Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
sept. 06, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 2547 vizualizari
În dorința de a atrage spre sala de teatru un public tot mai divers și mai tânăr, actorii Trupei Arcadia din cadrul Teatrului Regina Maria se pregătesc pentru o nouă premieră: „Omuleț”, în regia Deliei Gavlițchi. Spectacolul este deosebit nu doar pentru că se adresează micuților între 1 și 4 ani, dar și pentru că se vrea o experiență specială grație căreia foarte junii spectatori vor putea face cunoștință într-un mod absolut ieșit din comun cu corpul lor.
Marți, 6 septembrie, cu câteva zile înainte de premiera oficială, regizorul piesei și Florin Silaghi (actor – coordonator al Trupei Arcadia) au oferit detalii despre premiera „Omuleț”. Pentru că nu dorim să dezvăluim prea multe lucruri din spectacol, spunem doar că este vorba despre povestea unui băiețel năzdrăvan care, în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp.
„Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ştrengăreşte prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând brambura şi însingurate de ici–colo. Totuşi, pentru ca un Omuleț să fie întreg, e nevoie de fiecare părticică din corpul său, în timpul spectacolului trupul micuțului reîntregindu-se Copiilor li se promite „o călătorie senzorială educativă, iar părinţii vor avea posibilitatea de a-i asista în procesul de familiarizare cu elementele spaţiului de teatru”.
Regizoarea Gavlițchi mizează pe faptul că, așa cum se știe, limbajul nonverbal este prima modalitate prin care un copilaș comunică. „Odată ce copilul este conştient de propriul corp, el va experimenta, se va juca cu noile lui descoperiri. Astfel micuţul pui de om îşi va dezvolta inventivitatea, creativitatea, motricitatea şi mai ales încrederea în sine. Un copil cu o schema corporala bine integrata se va deplasa armonios, va avea mişcări sigure şi ferme, îşi va putea purta trupul cu graţie şi lejeritate, orientându-se spaţio-temporal în mediul din jurul său, raportandu-se la sine”, spune tânăra care s-a ocupat de spectacolul Trupei Arcadia. Povestea lui Omuleț va fi redată cu ajutorul actorilor Armanca Serac, Alex Pop, Igor Lungu și Florian Silaghi. Scenografia este marca Csuri Emese.
Deoarece un accent deosebit cade asupra aspectului educativ al spectacolului „Omuleț” (n.b.: piesa fiind opera lui Petro Ionescu), Trupa Arcadia a programat și o avanpremieră a evenimentului. La acest moment de miercuri, 7 septembrie, ora 17, sunt așteptate cadre didactice și specialiști în de-ale corpului uman tocmai pentru eventuale completări privind informațiile pe care actorii le pot transmite micilor spectatori.
Premiera propriu zisă va avea loc duminică, 11 septembrie, de la ora 11, la Sala Arcadia din Pasajul Vulturul Negru. Biletele au fost deja puse în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului (luni – vineri între orele 10 – 19, iar în weekend între orele 10 – 13). Din nou, doritorii pot achiziționa bilete și online, accesând www.biletmaster.ro.
sept. 16, 2020 0
mai 25, 2017 0
mart. 10, 2017 0
ian. 20, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0