Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
iul. 08, 2014 Andrei Şandor Politică 0 1677 vizualizari
În mod categoric, lui Octavian Bot îi place s-o ia de la zero. Chiar dacă destul de desele sale restarturi i-au adus eticheta de traseist politic. Marți, 8 iulie, la Hotel Continental, într-o atmosferă ce aducea aminte de vremurile în care pleda de la prezidiul Clubului Dreptei, însoțit de câțiva camarazi, Bot a prezentat Grupul de Inițiativă care va pune bazele noului partid – liberal reformator – înființat de ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Iohannis – „un pămpălău” și un „oportunist”
Așa cum era de așteptat, deputatul (ales în 2012 într-un colegiu bucureștean sub culorile USL) a oferit explicații legate de noua sa plecare din PNL. Un principal motiv invocat de Octavian Bot (foto) este turnura pe care a luat-o șefia centrală a partidului. Adică Klaus Iohannis. Departe de a fi un fan al „neamțului”, deputatul bihorean spune că noul lider al PNL pare mai degrabă venit de pe Dâmbovița decât de pe Cibin și că acesta a învățat rapid metodele dâmbovițene de a face politică și jocuri de culise. „Nu mă impresionează că Iohannis e neamț”, spune Bot, care nu se sfiește să declare că o „gașcă” este cea care a pus mâna pe PNL în urma alegerilor interne recente. De altfel, parlamentarul crede că cel mai valid argument pentru crezul său este că un liberal adevărat precum Varujan Vosganian nu a reușit să intre în grupul de 31 de vicepreședinți ai PNL.
Sucirea lui Antonescu
În conferința de presă de azi, Octavian Bot s-a arătat extrem de nemulțumit și de nedumerit cu privire la mișcarea prietenului său vechi, Crin Antonescu, cel care a decis ruperea USL. Potrivit deputatului, acest gest politic a fost o greșeală mai ales prin prisma faptului că, în timpul alianței social-liberale, PNL era anti-Băsescu, iar acum „PNL dă mâna cu regimul Băsescu”. Deci o schimbare de orientare făcută mai mult peste noapte și „de neacceptat”. De unde și concluzia că PNL ar avea „prea puțini liberali” printre membrii săi. Și se pare că tocmai sucirea lui Antonescu este cea care a generat Partidul Liberal Conservator (PLR), considerat „cea mai bună soluție pentru liberalism”.
I-a iertat pe liberalii bihoreni
În opinia lui Octavian Bot, fuziunea/unificarea Dreptei este „o tâmpenie pentru PNL”, iar din această intenție „nu va ieși nimic”. Tocmai de aceea, demnitarul crede că toți liberalii adevărați – incluzându-i aici pe cei din Bihor – ar trebui să se reorienteze. Dar numai cei care cred în mod real în liberalism, „nu oportuniștii”. Cu toate că a lansat un mesaj clar în direcția fostului său partid, Bot susține că PLR nu va munci la destructurarea PNL Bihor. El crede că nici nu va fi nevoie de așa ceva căci liberalii adevărați „vor veni de bunăvoie” spre noua formațiune politică.
Crin are preț
Unul dintre vechii camarazi (nu doar politici) ai lui Octavian Bot, profesorul Silviu Torjoc (fost președinte PNL Bihor) spune că noul partid trebui luat ca un semnal de alarmă pentru liberalii din județ și din țară. Pentru cei pe chipul cărora „se vede că nu le place ce se întâmplă” (referire la orientarea actuală a PNL). Torjoc le cere acestora să aibă curajul să-și spună punctul de vedere, „să fie bărbați!”. Orădeanul l-a taxat pe Crin Antonescu, despre care le spunea în trecut tuturor că „nu are preț” (adică nu poate fi corupt), declarând că acum deja se pare că „are preț”, doar că e în continuare inexplicabil modul în care ex-liderul PNL și-a schimbat poziția. În opinia lui Silviu Torjoc, prin sucirea de la vârf, partidul a trădat milioanele de români care, în 2012, au votat USL. „Noi nu suntem trădători, noi vrem să promovăm idealurile USL”, a precizat fostul inspector școlar adjunct. Acesta spune că fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu e un „exmplu pentru liberalii din România, are coloană vertebrală”, iar în jurul lui „vor gravita multe personalități liberale”.
Din Grupul de Inițiativă al PLR Bihor mai fac parte Mircea Teaha, Vasile Cârje și Celus Apostol. Urmează construcția efectivă a filialei bihorene, țelul fiind punerea ei pe picioare până la alegerile din 2016. Cu toate acestea, o primă posibilitate de măsurare a forțelor va fi în toamna acestui an, când președintele liberalilor reformatori, Tăriceanu, va candida pentru funcția de președinte al țării.
aug. 22, 2024 0
apr. 06, 2023 0
oct. 22, 2021 0
feb. 02, 2021 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0