Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
iul. 23, 2013 Florin Coman Actualitate 0 3245 vizualizari
Începând cu data de 1 iulie, băncile din România trebuie să fie foarte atente cu privire la clauzele mai mult sau mai puțin ascunse pe care le trec în contractele de creditare. Judecătorii de la Tribunalul Bihor s-au pronunțat într-un dosar datând din 2009, întocmit la cererea a doi cetățeni din județul nostru, soț și soție, care au apelat la Justiție în urma unui tratament discutabil aplicat de BCR, în cadrul derulării unui contract de împrumut. Petenții au câștigat procesul, sentința definitivă și irevocabilă a magistraților de la Oradea fiind că instituția bancară să le dea înapoi sumele percepute cu titlu de dobândă şi comisioane în baza clauzelor declarate abuzive.
Povestea celor doi bihoreni care s-au luat la luptă cu BCR a început în 2008, când cei în cauză au contractat un credit de 105.000 euro. În anul următor, după modelul altor bănci, și BCR a aplicat o dobândă variabilă, iar oamenii au avut de plătit mult peste rata inițială, ajungând la aproximativ 1.000 euro. Clienții supărați s-au adresat mai întâi Oficiului pentru Protecția Consumatorului, instituție care a trimis mai departe dosarul în Justiție, Judecătoria Oradea hotârând că clauzele băncii privind dobânda și comisioanele diverse sunt abuzive. Totuși, BCR nu a mișcat niciun deget în vederea aplanării conflictului și pentru rediscutarea condițiilor de creditare. De fapt, a mișcat: banca a cerut instanței orădene să îi oblige pe cei doi clienți nemulțumiți la semnarea unui act adițional, dar nu în condiții negociate, ci în condiții dictate unilateral de către creditor. De asemenea, cu toate că oamenii erau cu ratele la zi (în ciuda majorării sumei de plată), BCR solicitat Judecătoriei ca aceasta să constate reaua credinţă a clienţilor, lipsa de utilitate a contractului de credit şi rezilierea contractului pentru neexecutarea obligaţiilor contractuale. Magistrații au respins cererea băncii, iar la recurs, în 1 iulie, judecătorii de la Secția Comercială a Tribunalului Bihor au dat sentința: clienții nemulțumiți nu pot fi obligați să încheie actul adițional în condițiile băncii. De asemenea, s-a stabilit că ratele, din anul 2009, nu pot fi calculate după dobânda variabilă, ele rămânând fără dobândă atâta timp cât clienții și BCR nu cad la o învoială.
Conform informațiilor noastre, decizia definitivă și irevocabilă din iulie a Tribunalului Bihor este o premieră în România și poate însemna un nou capitol în relația dintre băncile comerciale și clienții care, deseori, s-au trezit că au de plătit mult mai mult decât ceea ce apare în graficele de rambursare inițiale, din cauza unui șir de dobânzi și alte comisioane ce apar pe parcurs.
aug. 19, 2024 0
oct. 13, 2022 0
sept. 17, 2021 0
iun. 28, 2017 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!