Actualizat ianuarie 27th, 2025 5:57 PM
iul. 17, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ, Politică 0 5194 vizualizari
Fost inspector şcolar general al judeţului Bihor, social-democratul Nicolae Avram a etalat, într-o conferinţă de presă susţinută în calitate de consilier local, motivele pentru care formaţiunea politică pe care o reprezintă a refuzat să aprobe înfiinţarea International School of Oradea (ISO). Cea pe care Municipalitatea o doreşte în colaborare cu Fundaţia Lumina din capitală şi pe care a gândit-o în special pentru copiii directorilor marilor companii din Parcul Industrial (şi nu numai). Cea pentru care taxa „modică” anuală este de peste 4.000 de euro. Şi e un preţ promoţional!
Una peste alta, pesediştii nici măcar nu de tarifele practicate se leagă, cu toate că îşi pun mari semne de întrebare cu privire la succesul pe care ISO îl va avea având în vedere costurile extrem de mari pe an. Potrivit lui Avram, o primă neregulă ar fi punerea la dispoziţia unei şcoli private a parterului Campusului „Partenie Cosma”, aşezămând clădit din bani publici orădeni. De asemenea, fostul inspector şcolar general contestă măsura scoaterii de acolo a elevilor de la „Partenie Cosma”, unitate de învăţământ care, se pare, va trebui să implementeze un program în două schimburi în caz că activitatea de la ISO va porni şi se va extinde.
În acelaşi timp PSD Oradea critică cele asumate de Municipalitate privind dotarea, până la 15 august, a sălilor cu pricina în funcţie de necesităţile Şcolii Internaţionale. „Aceste dotări vor costa până la 750.000 de lei”, a spus Nicolae Avram adăugând că, în plus, administraţia locală s-a angajat deja şi să suporte pierderile preconizate în primii ani de funcţionare a ISO, sumele ridicându-se chiar şi la 150.000 de euro/an. Pregătiri mari şi alocări financiare pe măsură, dar pentru câţi elevi?, a întrebat consilierul PSD. Acesta susţine că nu i-a fost dat răspuns la întrebare, deşi a fost susţinut în demersul său, culmea, de liberalul Daniel Negrean (şi el fost inspector şcolar general). „Ba ni se spunea că sunt 3, ba că 5, ba că 7. Nimeni nu ştie. Ei spuneau că vor începe cu minimum 7 copii la nivelul preşcolar şi cu până la 10 la nivelul de şcoală primară”, a declarat Avram, extrem de nedumerit de ceea ce se întâmplă în legătură cu ISO.
Social-democraţii depistează şi o oarecare discriminare făcută de Primărie între unităţile de învăţământ private. Nu ISO ar urma să fie unica astfel de unitate. Nicolae Avram spune că şcolile / grădiniţele private deja active din Oradea nu primesc 750.000 de lei în dotări de la Municipalitate. „Cu aceşti bani am putea amenaja colegiile naţionale care încă sunt în starea în care sunt”, opinează consilierul local arătând mai ales în direcţia Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, cel care a devenit nr. 1 din ţară ca număr de medii de 10 la Bacalaureat, dar care rămâne într-o stare de degradare supărătoare (n.b.: se ştie că Primăria a încercat să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea clădirii, dar proiectul nu a fost declarat eligibil; urmează identificarea de surse de finanţare pentru lucrările de amploare).
Un alt aspect analizat de Nicolae Avram este cel privind modul de funcţionare a ISO. Potrivit fostului inspector şcolar, pentru această nouă instituţie de învăţământ (încă) nu au fost cerute avizele de rigoare. „Din câte ştiu eu, reţeaua şcolară pentru următorul an educaţional este aprobată la final de ianuarie / început de februarie. Fac parte din Comisia de Învăţământ şi nu ştiu să fi fost iniţiat vreun proiect prin care să cerem Inspectoratului Şcolar Judeţean un alt aviz (n.b.: faţă de cel primit la începutul anului curent) pentru reţeaua şcolară. ISO nu se află în reţeaua şcolară aprobată”, a menţionat social-democratul. Avram vede o singură posibilitate pentru ca instituţia să intre rapid în legalitate şi să poată funcţiona din toamna acestui an: deschiderea aici a unui punct de lucru de către Fundaţia Lumina (n.b.: care va opera Şcoala Internaţională de la Oradea). Gest care, susţine consilierul pesedist, va fi făcut, cel mai probabil, de „sucursala” din Cluj-Napoca. Altfel, procedura de înfiinţare/acreditare e greoaie şi cere timp.
Considerând că e puţin probabil ca locurile disponibile la ISO să fie ocupate în totalitate şi deoarece contestă decizia de alocare de sume consistente de bani publici pentru susţinerea activităţii şcolii private (+ pentru acoperirea pierderilor estimate de aceasta), grupul PSD din Consiliul Local Oradea ar fi văzut altfel colaborarea administraţiei locale cu Fundaţia Lumina. În opinia lui Nicolae Avram, Primăria ar fi trebuit să aloce o clădire în care partenerii să investească şi pentru care să fie achitată o chirie. Pe de altă parte, social-democraţii critică şi decizia de alocare a două garsoniere din internatul campusului pentru profesori care vor preda la ISO. Cel puţin atâta timp cât nu se ştie despre ce profesori este vorba şi despre modalitatea de selectare a celor care ar urma să predea la noua entitate educaţională din Municipiul Oradea.
ISO ar urma să îşi înceapă activitatea în septembrie, ciclurile de învăţământ pentru care sunt aşteptaţi clienţi fiind cele preşcolar (grădiniţă) şi primar (clasele I – IV).
nov. 16, 2022 0
aug. 22, 2022 0
aug. 17, 2022 0
mart. 10, 2022 0
ian. 27, 2025 0
ian. 27, 2025 0
ian. 27, 2025 0
ian. 27, 2025 0