Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
mart. 08, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1965 vizualizari
Parte a unui proiect continental organizat pentru apărarea vieții câinilor fără stăpân, mitingul de azi de la Oradea nu a adunat exagerat de multă lume în centrul orașului. Aproximativ 100 de cetățeni – unii cu câini, alții fără – au răspuns chemării răspândite prin Facebook și și-au manifestat nemulțumirea față de aprobarea în Consiliul Local a unui Regulament care permite și eutanasia câinilor neadoptați. Principalele purtătoare de cuvânt ale patrupedelor, orădencele Ana Chiperi și Teger Ildiko au făcut apel la rațiunea și sentimentele celor ce ne conduc pe plan local și au solicitat o rezolvare umană a problemei. Problemă care, de fapt, la Oradea nu este nici pe de parte atât de acută ca și în alte localități. După cum s-a spus și la acest miting, Adăpostul „Grivei” ar avea posibilitatea de a caza mult mai mulți căței decât se spune. Și nici pe stradă nu sunt haite de câini vagabonzi din cauza cărora, dacă-i capturează cei de la ADP, nu ar mai fi loc liber. Teger Ildiko spune că nu este vorba despre faptul că animalele nu ar fi îngrijite cum trebuie în adăpost, însă soluția eutanasierii ar trebui ocolită. Cealaltă organizatoare a mitingului de la Oradea, Ana Chiperi, s-a arătat foarte supărată și pe atitudinea unor formatori de opinie de la nivel central (și local), care fac campanie pentru „uciderea” câinilor fără stăpân. De asemenea, orădeanca cere reanalizarea cu obiectivitate maximă a cazului Ionuț (copilul din București care a murit anul trecut, cică sfâșiat de câini vagabonzi), de la care a pornit, practic, ultima cruciadă generală împotriva patrupedelor, finalizată printr-o lege adoptată de Parlament. Lege după care mulează și actualul Regulament din municipiul nostru, act ce încă nu a primit avizul de legalitate din partea Instituției Prefectului Județului Bihor. Potrivit directorului Cancelariei prefectului, Claudia Timofte, încă „se verifică dacă vechiul regulament pe care Prefectura a făcut osbservații a fost pus în acord cu actualele prevederi legale”. De asemenea, e analizată și situația cu obligativitatea taxei de nesterilizare, bir care, practic și-a pierdut obiectul pentru că posesorii de câini de rasă comună sunt obligați prin legislația națională să își sterilizeze patrupedele. Schimbarea, constă în faptul că Municipalitatea nu mai subvenționeaz deloc operația (spre deosebire de fostul Regulament, în care era prevăzută o co-finanțare din partea Primăriei).
[nggallery id=2182]
Protestul de sâmbătă s-a derulat începând cu ora 15, a fost autorizat și a fost scurt și la obiect. Cetățenii au venit cu recuzită clasică: pancarte și afișe cu mesaje clare anti-eutanasiere, pro viață, dar și cu mesaje împotriva primarului Ilie Bolojan și a șefului ADP, Liviu Andrica. Cei doi principali răi, în opinia iubitorilor de câini. După o rundă de socializare între iubitorii de animale, mulți venind la statuia din Piața Unirii împreună cu cel mai bun prieten al omului, organizatoarele le-au vorbit la megafon celor prezenți și au cerut Primăriei Oradea să revină asupra ideii de eutanasie a cățeilor. Teger Ildiko a profitat de ocazie și le-a prezentat jurnaliștilor cazul frumosului exemplar de caniș uriaș cu care a s-a prezentat la miting. Câinele e de rasă, are o serie de diplome și cupe câștigate în România și Ungaria, dar stăpânul a decis să-l abandoneze la Adăpostul „Grivei”. Singura vină a animalului este că a îmbătrânit. Abandonul acestuia e considerat sub orice critică nu numai pentru gestul în sine, ci și pentru că, spune Teger, fostul stăpân a încasat cu siguranță bani frumoși de pe urma puilor pe care i-a vândut.
Mitingul efectiv de azi a durat mai puțin de 30 de minute, dar oamenii au mai rămas în piațetă bucurându-se de vremea extrem de prietenoasă și schimbând impresii.
nov. 05, 2017 0
apr. 30, 2017 0
apr. 29, 2017 0
feb. 05, 2017 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0