Actualizat aprilie 9th, 2025 2:49 PM
iul. 25, 2017 Florin Coman Sănătate 0 2850 vizualizari
„În condiţiile în care 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii previn riscul unor boli infecţioase majore care în secolele trecute au produs decese la nivel global. În România vaccinarea este gratută şi se realizează conform Calendarului Naţional de Imunizări. Din fonduri publice Ministerul Sănătăţii asigură achiziţionarea vaccinurilor iar prin distribuţia realizată de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană vaccinul ajunge în teritoriu, cu respectarea lanţului de frig, la medicii de familie cărora le este plătită activitatea de vaccinare efectuată” – este o parte a unui nou apel la responsabilitate lansat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor.
Conform inspectorilor sanitari, cetăţenii trebuie să ştie că rujeola se manifestă la 10-12 zile de la contactul cu virusul, respectiv că simptomele, la început, pot fi confundate cu o răceală obişnuită: secreţii nazale, tuse şi febră mică. „Pe măsură ce boala progresează şi în special între a treia şi a şaptea zi de la debut, temperatura creşte până la 39-41°C iar pe corp apare o erupţie caracteristică reprezentată de pete roşii care persistă de la 4 la 7 zile. Rujeola duce deseori la complicaţii care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi encefalita, pneumonia sau infecţii ale urechii. Pot apărea diareea severă şi deshidratarea secundară, iar orbirea poate fi una din sechelele rujeolei”, transmite DSP. Specialiştii atrag atenţia că numai vaccinarea protejează copiii împotriva acestei boli extrem de contagioase şi a complicaţiilor sale. „Pojarul este o boală gravă deoarece 30% dintre cazurile de rujeolă dezvoltă complicaţii. 1 din 4 persoane care fac pojar are nevoie de internare în spital. 1 din 1.000 bolnavi de pojar moare din cauza bolii. Vaccinul protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces care pot apărea în momentul infectării. Cu cât numărul de copii vaccinaţi dintr-o comunitate se măreşte riscul de îmbolnăvire pentru ceilalţi copii din comunitatea respectivă e mai scăzut”, se mai arată în comunicatul semnat de şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Imunizarea se face de către medicul de familie. Conform datelor oferite de inspectorii sanitari, „două doze de vaccin rujeolic (vaccin ROR care asigură imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreon şi rubeolă) protejează aproape 100% împotriva bolii şi complicaţiilor potenţial severe ale acesteia sau care pot duce la deces”. Prima doză e administrată atunci când copilul împlineşte 1 an, a doua la vârsta de 5 ani. De ştiut că, din cauza epidemiei actuale din România, a fost introdusă o doză de vaccin pentru după ce copilul împlineşte vârsta de 9 luni.
foto – cvlpress.ro
apr. 04, 2025 0
nov. 26, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
apr. 08, 2025 0
apr. 01, 2025 0
mart. 27, 2025 0
mart. 14, 2025 0