Actualizat aprilie 1st, 2025 7:39 PM
iul. 27, 2016 Andrei Şandor Administrație 0 3005 vizualizari
Joi (28 iulie), consilierii locali vor aproba, probabil fără să scoată nicio vorbă, noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului reședință de județ. Documentul, prevestit de primarul Ilie Bolojan încă de acum peste 3 ani, este necesar deoarece vechiul PUG nu mai era valabil, Primăria Oradea solicitând actualizarea lui astfel încât el să corespundă realității actuale din teren și intențiilor conducerii administrației locale privind dezvoltarea urbei.
Cu o zi înainte de ședința CL în care subiectul va fi dezbătut, primarul Bolojan, arhitectul-șef Adriana Lipoveanu și arhitectul Tiberiu Ciolacu (reprezentant al consorțiului de firme care a lucrat la PUG) au ieșit în fața presei pentru precizări referitoare la Plan.
Jurnaliștii au putut afla, spre exemplu, că în urma cercetărilor efectuate în vederea întocmirii noului PUG se vede că orașul are suficient teren pentru dezvoltare pentru următorii aproximativ 50 de ani. Cel puțin așa susține Ciolacu, menționând că în munca de elaborare a Planului s-a pornit de la analiza vechilor Planuri Urbanistice de Detaliu și Planuri Urbanistice Zonale. Procedura a generat inclusiv un pachet de regulamente pentru diversele zone din oraș. Astfel, PUG stabilește reguli clare privind urbanizarea, spațiile verzi sau arhitectura stradală. Există chiar și reglementări care protejează livezile și care trasează modul în care pot fi construite clădiri în asemenea zone ale orașului.
Pentru urbanizare (ex.: dezvoltare de cartiere rezidențiale), Oradea dispune de peste 900 de hectare; „Foarte mult pentru Oradea, mult mai mult decât va avea nevoie în următorii 10 ani”, apreciază arhitectul Tiberiu Ciolacu. Acesta a mai menționat că a fost analizată și situația cartierelor noi, gen Grigorescu, ajungându-se la concluzia că, pe un teren neechipat, lucrările de construcție se vor face pe baza unei proceduri care presupune și un set de elemente necesare unui cartier de locuințe. Adică dezvoltatorul va trebui să prevadă și spații verzi, rețea stradală, respectiv grădinițe/școli etc.).
Un capitol important îl ocupă Centrul istoric. Aici, Municipalitatea intenționează ca, și prin PUG, să aplice norme de protecția patrimoniului. Astfel, există deja nominalizate clădiri care vor deveni monumente istorice, respectiv urmează să fie stabilite așa numite zone protejate. Ba chiar și locuirea în centrul istoric ar urma să aibă parte de un statut protejat.
PUG, care așteaptă aprobarea CL Oradea, se oprește și la tendința de dezvoltare în zona pârâului Peța. Arhitectul Ciolacu a precizat că este o zonă cu tendință de dezvoltare diversă, inclusiv din punct de vedere locativ. Cercetările pentru elaborarea Planului mai arată că, în total, Oradea are un disponibil de 1.110 hectare de teren care pot fi folosite pentru diferite tipuri de dezvoltare. Apar aici și platformele industriale vechi care pot fi reciclate și pot servi drept zonă de locuit, comerț sau alte activități. Desigur, nu toate aceste terenuri sunt în proprietatea administrației locale.
Preluând modelul german, PUG al Oradiei va avea și o orientare spre verde. Sunt luate în calcul rețelele de spații verzi amenajate, precum și zonele naturale. Conform calculelor, strategia Municipalității pe această axă face ca la Oradea să fie „asigurată și chiar depășita cota de spațiu verde pe cap de locuitor”.
În vederea creșterii importanței pietonilor în zona centrală, PUG ia în calcul și anularea traficului auto aici, respectiv devierea centurii ocolitoare a orașului, precum și definirea unui inel central de circulație după modelul orașelor europene cu centru istoric. Ar fi vorba despre un fel de mini-centură care permite mașinilor să ocolească cetrul istoric în condiții bune de circulație.
„PUG nu răspunde la toate întrebările urbanistice din următorii 10 ani, dar poate desemna zone a căror dezvoltare e ceva mai importantă. Planul director (masterplanul) e schița generală care precede PUG-ul, fără a avea efecte juridice, supunând planul dezbaterilor publice. Se recomandă elaborarea planurilor directoare pentru zone precum Peța, fosta zonă industrială sau zona vestică a municipiului”, a arătat Tiberiu Ciolacu.
Primarul Ilie Bolojan a fost foarte clar în exprimare: „Orașul nu-și va mai extinde intravilanul în următorii 10 ani”. Concret, intravilanul va fi blocat, asta după ce mai ales în perioada 2004 – 2008 s-a realizat cea mai mare extindere a urbei. Actualmente, potrivit edilului-șef, suntem la aproape 8.000 de hectare și mai avem din plin zone fără utilități. „Cât voi fi primar nu voi admite extinderea intravilanului!”, a punctat Bolojan cu precizarea că de excepție ar putea beneficia acel constructor / dezvoltator imobiliar care e dispus să acționeze precum în Occodent: să facă pe cheltuiala lui rețelele de utilități și asfaltările de rigoare.
Șeful Primăriei orădene a atins și controversata problemă a raderii unor părți din străzile Sucevei și Avram Iancu. În cazul primei artere menționate, ar fi vorba despre lărgirea la 4 benzi de circulație a străzii. „E prevăzută în PUG, dar nu înseamnă că o vom și face”, a menționat Ilie Bolojan cu precizarea că pe acea stradă nu se va mai putea construi decât cu respectarea noilor reglementări privind frontul stradal. Adică mai în spate decât cum este acum. Partea vizată este cea de pe dreapta (în direcția de mers spre Centrul Civic dinspre magazinul Karaviem).
În ceea ce privește str. Avram Iancu, tot partea dreaptă e luată în calcul pentru demolare (direcția de mers spre Universitate), aici intenția fiind lărgirea spațiului pietonal. Oamenii vor fi expropriați. Suprafețele de aici ar urma să fie transformate în zonă de plimbare / piste de biciclete, iar ce rămâne spațiu privat se va scoate la licitație. Cei interesați de acele amplasamente vor trebui, însă, să se conformeze regulilor din noul PUG și să respecte aliniamentele noi recomandate. Primarul Bolojan spune că demolări nu vor avea loc în viitorul apropiat și că ăntregul proiect de pe str. Avram Iancu depinde și de posibilitățile financiare ale administrației locale.
În general, PUG va impune reglementări mai stricte în oraș. „Nu vom mai elibera niciun fel de autorizație de construcție fără ca dezvoltatorul imobiliar să solicite în prealabil certificat de urbanism”, spune șeful Executivului local. PUG va intra în vigoare de la 1 octombrie, dacă va fi votat. Ședința de plen a CL Oradea va avea loc joi, 28 iulie, de la ora 14.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
aug. 09, 2017 0
feb. 10, 2017 0
sept. 20, 2016 0
sept. 17, 2016 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0
mart. 31, 2025 0
mart. 31, 2025 0