Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 10, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 3001 vizualizari
Pică rău înainte de alegerile de duminică, dar asta e realitatea: centrala termo – electrică de peste 50 de milioane de euro a Municipiului Oradea dă rateuri peste rateuri. Pe la mijlocul săptămânii, după 2 zile în care, conform celor recunoscute de oficiali, turbina pe gaz a stat, agregatul a fost repornit. Vineri seară, orădenii care citesc presa online au putut afla că turbina e din nou oprită. Potrivit celor publicate pe bihon.ro, utilajul extrem de sensibil a fost din nou îngenuncheat, chipurile, de poluarea din zona Șoselei Borșului.
Managerul Termoficare SA a confirmat situația pentru sursa menționată și spune că repornirea va avea loc luni: „Sâmbătă primim filtre noi, duminică le montăm și luni, cel mai probabil, o pornim. Nu prea avea sens să o pornim forțat la sfârșit de săptămână, când curentul vândut pe bursă este mai ieftin”, le-a declarat Stănel Necula colegilor noștri.
Preocuparea primordială pentru prețul curentului electric ar putea fi explicată prin faptul că, după cum ne explicau oficialii în cursul săptămânii, chiar și cu turbina oprită, sistemul de încălzire și apă caldă din Oradea funcționează cum trebuie. Asta pentru că cele două uriașe cazane cu apă fierbine ar face față la necesitățile clienților Termoficare SA. Adică, teoretic, paguba este (doar) a producătorului de energie termică și electrică deoarece, cât timp turbina e oprită, Oradea nu produce curent vandabil pe bursă.
Cu toate asigurările date permanent de conducerea orașului și a furnizorului de apă caldă și încălzire centrală, după cum reiese din zecile de postări pe internet (comentarii la articole de presă și Facebook), mulți cetățeni racordați la sistemul centralizat din Oradea ar avea probleme cu calitatea serviciilor furnizate de CET. Fie nu au căldură, fie nu au apă cu adevărat caldă. Oficial, nimeni nu recunoaște că noua centrală de zeci de milioane de euro nu funcționează așa cum ar trebui pentru ca oamenii, în plină iarnă, să aibă caloriferele calde și apa caldă la o temperatură adecvată pentru a face baie.
Rămâne de văzut când și pentru cât timp va fi din nou pusă în funcțiune turbina de la centrala de pe Șoseaua Borșului. De asemenea, cum orașul a pierdut bani în perioada în care nu putea să vândă curent produs de CET, va fi de urmărit dacă nu cumva se va încerca, imediat după alegeri, acoperirea a cel puțin unei părți din pierderile cu pricina prin majorarea prețului gigacaloriei. De data asta nu printr-o subvenție mai mare.
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
aug. 29, 2017 0
iun. 17, 2017 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0