Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
ian. 05, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 4702 vizualizari
A fost finalizată partea de amenajare a Centrului Oncologic din Municipiul Oradea, în clădirea – apendice a Spitalului „Dr. Gavril Curteanu” fiind acum pregătite pentru pacienți și etajele 3 și 4. Practic, capacitatea de cazare de la Centrul Oncologic a fost mărită cu câteva zeci de paturi aranjate câte două, pe cele două etaje rămase, la un moment dat în coadă de pește. Deși lucrările propriu zise au fost terminate la mijlocul lunii decembrie, administrația locală și conducerea unității spitalicești au ales să dezvelească noile realizări la începutul noului an. S-a întâmplat joi, 5 ianuarie, în prezența primarului Ilie Bolojan, a președintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor, a directorilor Gheorghe Carp și Elena Moldoveanu (de la Spitalul Județean, respectiv Spitalul „Curteanu”), a șefei DSP Bihor, Daniela Rahotă, a managerului Ambulanței, Gheorghe Pintea, a city managerului Dacian Palladi și a altor invitați.
Noua investiție este cu atât mai lăudabilă cu cât, după cum se știe, Bihorul este, din nefericire, în topul județelor cu cei mai mulți pacienți noi loviți de cancer. De asemenea, merită spus că executantul, firma Trameco, a reușit să termine șantierul în 3 luni de zile, începând cu data de 12 septembrie 2016. Banii necesari au fost asigurați de Primăria Oradea și de Spitalul Municipal. Etajele 3 și 4 au avut nevoie de compartimentare și de execuția lucrărilor de instalații electrice, sanitare, fluide medicale și alte instalații specifice. În total, investiția se ridică la peste 2,8 milioane de lei. Proiectarea, în valoare de 32.000 de lei, a fost sponsorizată de Clubul Rotary. Mobilierul a costat puțin peste 250.000 de lei, iar lucrările de amenajare au ajuns la 2,51 milioane de lei.
Cu predarea la cheie a celor două etaje prezentate azi, proiectul Centrului Oncologic poate fi considerat încheiat, cel puțin pe latura de condiții hoteliere și de muncă pentru angajați. Finanțat puternic de Ministerul Sănătății – pe când la cârma acestuia s-au aflat bihorenii Cseke Attila și Ritli Ladislau, cărora, de altfel, primarul Bolojan le-a mulțumit pentru sprijin în cadrul unei luări de cuvânt la finalul vizitei de joi -, Centrul a putut fi inaugurat la finalul anului 2012, Oradea devenind un punct important pe harta României în materie de tratament al bolilor oncologice.
Potrivit conducerii Spitalului Municipal, vin aici bolnavi din cel puțin încă două județe (Satu Mare și Maramureș). De asemenea, potrivit directorului medical Florin Maghiar, cazurile de spitalizare continuă de oncologie și radioterapie sunt în număr de aproximativ 3.000/an. De asemenea, procedurile aferente spitalizării de zi sunt de peste 21.000 pe an. Mai trebuie precizat că, la finalul anului trecut, pe radioterapie erau 1.060 de cazuri noi, iar pe oncologie erau 1.921 de cazuri noi.
Este important de precizat că la Centrul Oncologic din Oradea pacienții au parte nu doar de tratamentele medicale necesare, ci și de „pansamente” sufleteși. Managerul Moldoveanu le-a declarat ziariștilor că, pe lângă consiliere automată, dacă pacientul cere așa ceva (sau dacă familia solicită), unitatea medicală pune la dispoziție și servicii de psihologie. De asemenea, la etajul 4 a fost gândit și un spațiu în care pacienții pot socializa și / sau asista la diverse momente culturale (muzică, poezie) menite a le reclădi speranța de viață respectiv a le transmite că viața merită trăită.
feb. 21, 2025 0
iun. 10, 2023 0
sept. 18, 2022 0
iun. 03, 2022 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0