Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 27, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1752 vizualizari
„Noi suntem printre cei care atragem fondurile europene”, spune președintele Asociației Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” din Oradea, Mihai Togor, extrem de mândru că proiectele derulate sunt în bună regulă și din punct de vedere financiar. Adică nicio sancțiune din partea finanțatorului, semn că implementarea este așa cum scrie la carte.
Aprecierile au fost făcute luni, 27 ianuarie, în cadrul prezentării celui mai nou astfel de proiect, demarat în noiembrie 2013 și care are drept scop gestionarea integrată conservativ și participativ a 7 situri din Bihor. Aceleași pentru care Aqua Crisius derulează deja proiectul vizând planurile de management (link): Crișul Negru, Crișul Repede (amonte de Oradea), lacurile de acumulare de pe Crișul Repede, Defileul Crișului Negru, lunca inferioară a Crișului Repede, Diosigul și Valea Iadei (Iadului). De data asta, scopul principal este, potrivit celor relatate de managerul de proiect Andrei Togor (foto – în mijloc, între tatăl său Mihai și Georgiana Vlas, asisten manager al proiectului), conservarea biodiversității, a habitatelor și a speciilor de importanță comunitară din zonele menționate. De asemenea, se are în vedere creșterea capacității instituționale de administrare a Aqua Crisius, entitate care e custodele.
După cum au fost prezentate azi lucrurile, un aspect important în derularea proiectului finanțat prin POS Mediu îl constituie edificarea și dotarea unui punct de informare la Șoimi, în stil cabană. Acolo urmează să funcționeze inclusiv panouri solare și o ministație de epurare. De asemenea, de interes pentru turiști vor fi două trasee tematice: unul de 11 km (axat pe Bujorul banatic, cu debușeu la Uileacu de Beiuș) și celălalt de 15 km, pe Valea Iadei, care îi va conduce pe doritori spre zona cascadelor. Acolo, spune Mihai Togor, există o extraordinară biodeiversitate mai ales vara și în special în materie de fluturi. În ambele cazuri, proiectul prevede instalarea de podețe, scări, balustrade, panouri informative și platforme pentru siguranța turiștilor. Totodată, pentru a se ține pasul cu tehnologia, urmează ca informațiile despre traseu să poată fi preluate pe telefoanele deștepte prin scanarea unui cod afișat la vedere.
O altă acțiune importantă legată de proiect este instruirea unui număr de 12 rangeri care, la final, vor primi atestatele aferente. În rest, noul demers al Aqua Crisius se va lăsa cu realizarea unui film documentar și a 7 filme scurte, cu organizarea a 18 workshop-uri, dar și cu două tabere tematice gen Junior Ranger.
Proiectul cel nou trebuie implementat în 26 de luni și se ridică la valoarea totală de 2.055.287 lei. 10% din acești bani provin de la Guvernul țării, restul de 90% fiind suma nerambrusabilă accesată de Asociația „Aqua Crisius”.
apr. 21, 2024 0
iun. 21, 2023 0
iul. 05, 2022 0
mart. 24, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0