Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
mart. 25, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Muzică 0 3893 vizualizari
De-a lungul timpului, o serie de artişti de pe mapamond, care practică diverse stiluri muzicale, au preluat în diverse „cantităţi” elemente din folclorul românesc. Unii, pentru o cât mai mare autenticitate, atunci când aveau nevoie de nai au lucrat cu Gheorghe Zamfir sau Damian Drăghici. Alţii, când compoziţia cerea aşa ceva, apelau tot la un român neaoş pentru partea cu ţambal. Ţineţi minte clipul devenit viral pe internet, în care un tip interpreta „Nothing Else Matters” de la Metallica la ţambal? Mi-am amintit instantaneu de acea filmare în cursul concertului de la Bistro Blues Cafe, în timp ce pe scenă prestau muzicienii de peste Prut care formează trupa de jazz condusă de Vali Boghean.
8 muzicieni înghesuiţi pe o scenă mică dar primitoare. Sunet puternic. Au fost voci care spuneau că e prea tare volumul, însă fără să distorsioneze. Că show-ul moldovenilor a fost bun şi profesionist este confirmat prin simpla prezenţă la concert a veteranului orădean Joe Balogh, mare pasionat (şi interpret) de jazz. Cele câteva zeci de spectatori au primit o gustare consistentă din „produsele” şcolii de muzică din Chişinău.
Să reţinem numele băieţilor: Vali Boghean (voce, chitară, instrumente de suflat), Valeriu Cașcaval (țambal), Garry Tverdohleb (tobe), Alexandru Dărăban ( chitară electrică), Gheorghe Postoronca (chitară bass), Valentin Schirca (clape), Radu Talambuta (vioară) și Bogdan Turcan (nai). Este încă un act muzical rezervat cunoscătorilor şi curioşilor, dar în mod cert, nici măcar din greşeală, numele band-ului nu apare pe ecranele posturilor de televiziune. La noi, cel puţin. Faptul că sunt meseriaşi se cunoaşte, în schimb, în străinătate. De altfel, concertul de la Oradea a putut avea loc pentru că s-a nimerit ca Vali Boghean & Co să se întoarcă în Republica Moldova dintr-un turneu european. Şi întrucât trupa a avut un angajament şi la Baia Mare, promotorul Florin Budeu s-a gândit că nu ar fi o prostie să-i facă să urce pe scenă şi la noi. Şi chiar nu a fost o prostie. Din contră!
Melodii proprii cu „infiltraţii” clasice şi folclorice, piese mai mult sau mai puţin instrumentale cu părţi generoase în care artiştii au putut să se dezlănţuiască, atmosferă a la Bregovic, variante cântate ale unor poezii şi multă dăruire. Cam aşa a fost show-ul de aseară, pata de culoare de pe scenă fiind în mod clar ţambalul. Şi, desigur, „bătătorul” în ţambal. Cu un nume care, din start, nu te ajută în caz că vrei discreţie – Valeriu Caşcaval -, muzicianul a oferit pieselo interpretate o „aromă” specială care, în combinaţie cu naiul, au lăsat loc pentru închipuirile cele mai inventive ale minţilor zbrudalnice. Ascultătorii au putut să îşi imagineze (aproape) orice: că sunt la un concert select din casa unui boier de pe vremuri, că se cântă în salonul unui Vodă sau om potent al vremii, că Eminescu şi Creangă ar fi putut sta şi ei la o masă din Bistro Blues pentru a le veni inspiraţia, că e chef al unor jazzmen, că se audiţionează pentru semnarea unui contract cu Verve Records şi lista ar putea continua. Aplauzele nu au fost gratuite, fie că a fost vorba deaspre melodii total necunoscute, fie că orădenii de la concertul Boghean Band s-au înfierbântat pe versiunile speciale de la „Balada” lui Porumbescu şi de la „Ciocârlia” noastră mai mult decât clasică.
Noroc că au fost remarcaţi în Occident! La finalul turneului World Music Jazz Moldavem pe drumul înapoi spre Moldova, formaţiei conduse de Vali Boghean i se arată mai multe spectacole în cluburi din România. Ar putea fi un început promiţător pentru o relaţie mutual avantajoasă, în care artist şi fan deopotrivă au de câştigat.
mai 17, 2017 0
mai 02, 2017 0
apr. 30, 2017 0
apr. 17, 2017 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0