Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 14, 2022 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 1249 vizualizari
Filarmonica de Stat Oradea împreună cu Visit Oradea invită publicul meloman la stagiunea estivală INITIO 2022, care va debuta în seara de sâmbătă, 18 iunie a.c., la ora 20.30. Concertul de deschidere va avea loc în curtea interioară a Cetății din Oradea și va purta ca tematică Muzica de film. Protagoniștii spectacolului vor fi orchestra, condusă de Werner Gábor și corul Filarmonicii, condus de Lászlóffy Zsolt. Programul cuprinde aranjamente care vizează muzica celor mai celebre filme din istoria cinematografică.
Seara va fi inaugurată cu muzica filmului Amadeus, a cărui compozitor nu poate fi altul decât Wolfgang Amadeus Mozart. Filmul care-l aduce pe geniul Mozart în prim-plan, este o ficțiune inspirată din viața reală a compozitorului, acțiunea sa petrecându-se în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea la Viena. În continuare, muzica celebrului compozitor italian Nino Rota va reprezenta filmul The Godfather. Trilogia care poartă acest nume plasează în centrul acțiunii familia italiană a celebrilor mafioți Corleone. Filmul Tears of the Sun este următorul în programul concertului. Acesta este un thriller de acțiune, lansat în anul 2003 și propune misiunea de salvare a Armatei Navale Americane în cadrul războiului civil din Nigeria. Muzica aparține germanului Hans Zimmer. The Legend of 1900 este un film italian, care mai poartă titlul de The Legend of the Pianist on the Ocean. Drama este inspirată dintr-un monolog italienesc, iar filmul a câștigat mai multe distincții internaționale, în special datorită coloanei sonore care aparține compozitorului Ennio Morricone. Momentan vom rămâne la creația lui Morricone, deoarece muzica filmului The Mission poartă aceeași semnătură. Drama britanică creionează experiențele unui misionar iezuit din secolul XVIII în America de Sud. Întorși în sfera cinematografică italiană, melomanii vor putea asculta muzica filmului La vita è bella. Aceasta a fost scrisă de către Nicola Piovani, exceptând două piese clasice care aparțin lui Offenbach și Mozart. Coloana sonoră a câștigat premiul Best Original Dramatic Score al Academy Award și a fost nominalizată și la premiile Grammy. Un film care nu are nevoie de prezentări sau explicații suplimentare este The Lord of the Rings. Muzica faimoasei trilogii a fost compusă de către Howard Shore. Acesta a inclus în lucrare multe leitmotive care să reprezinte personaje sau locuri. Cele peste 100 de leitmotive compun cel mai bogat catalog de leitmotive din istoria cinematografică, întrecând chiar și seria filmelor Star Wars. În continuare, un film american de acțiune, lansat cu doar 4 ani în urmă: Robin Hood. Acțiunea bine-cunoscută a personajului Robin Hood este reinterpretată în acest film, iar muzica ce o însoțește a fost compusă de Joseph Trapanese. Un alt film bine-cunoscut este The Last of the Mohicans care se petrece în timpul Războiului Franco-Indian din secolul al XVIII-lea. Regizorul Michael Mann și-a dorit inițial o coloană sonoră electronică și abia în timpul producției a decis să aleagă o partitură orchestrală, deoarece ar fi mai potrivită pentru film. Astfel, Trevor Jones a compus atât varianta intițială, cât și cea rescrisă pentru orchestră, fiind ajutat în ultimele părți de către Randy Edelman.
În partea a doua a concertului, programul va fi deschis de către personajul supereroului Captain America. Filmul cu același nume a fost lansat în anul 2011, iar colona sonoră aparține lui Alan Silvestri. Excepția o face cântecul Star Spangled Man scris de Alan Menken. Din aceeași lume a Marvel Comics face part și filmul Thor. Filmul îl fixează în prim-plan pe supereroul Thor, iar muzica filmului a fost scrisă de Patrick Doyle. Acesta a afirmat faptul că procedeul de compoziție pentru acest film a fost o adevărată provocare, prin faptul că a lucrat mult la găsirea sonorității potrivite pentru dualitatea Asgard-Earth. Filmul The Jungle Book a fost inspirat din seria literară cu același nume, de Rudyard Kipling și produs de către Walt Disney Pictures. Muzica aparține compozitorului John Debney, care a încercat să ilustreze sunetul infinit, după dorința regizorului. Din lumea super-eroilor provine și faimosul Spiderman. Muzica primelor două filme dedicate eroului a fost creată de Danny Elfman, însă în concertul Filarmonicii vor putea fi ascultate fragmente din filmul cu numărul 3. Acestea aparțin compozitorului Christopher Young. El a fost nevoit să rescrie o bună parte din partitura filmului, deoarece nu abordase suficiente teme din filmele precedente din seria Spiderman. În continuare, orchestra va interpreta partitura coloanei sonore a filmului Inception. Aceasta a fost compusă de către Hans Zimmer și a fost caracterizată de compozitor ca fiind o partitură electronică și densă, plină de nostalgie și tristețe. Un film care s-a bucurat de un succes imens la lansarea sa a fost Avatar. Coloana sonoră a acestuia aparține lui James Horner, cel care mai colaborase cu Cameron și pentru filmele Aliens și Titanic. Însă, el a afirmat într-un interviu că cea mai grea misiune din cariera sa a fost crearea muzicii potrivite pentru Avatar. Acesta a combinat sonorități ale ființelor Na’vi cu sonoritățile tradiționale, pentru a crea un cadru muzical potrivit. Într-o notă mai clasică, dar cunoscută oricărui tip de public este muzica filmului The Final Countdown. Filmul datează din anul 1980, iar coloana sonoră aparține compozitorului John Scott. Ultima piesă din concert poartă cu ea titlul unei serii cinematografice memorabile: The Game of Thrones. Muzica acesteia a fost compusă de către Ramin Djawadi. Aceasta a fost creată pentru a susține muzical personajele și acțiunea și este compusă dintr-o serie de teme care să îndeplinească acest scop. Coloana sonoră a fost distinsă cu diferite premii, precum Primetime Emmy Award for Outstanding Music Composition for a Series în 2018 și 2019.
Dirijorul Werner Gabor a început să cânte la violoncel de la vârsta de 5 ani, urmând apoi studiul pianului și al instrumentelor de percuție. Acesta a fost membru al orchestrei MAV din Budapesta din anul 1991 și totodată a activat în diferite orchestre de cameră. Studiile universitare le-a absolvit la Universitatea de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. În calitate de dirijor, acesta a activat la Orchestra Budhnok Dohnányi din anul 2000. Performanța sa artistică este susținută de către reprezentațiile pe care le-a avut în Olanda, Italia, Elveția sau Spania. De asemenea, Werner Gabor este apreciat pentru aranjamentele sale orchestrale, mai ales în domeniul muzicii de film.
Dirijorul Lászlóffy Zsolt a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, concretizându-se mai târziu în cele două diplome obținute în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. În anul 1996 acesta a absolvit programul de studii Compoziție, iar în anul 2000 Dirijat. Pe parcursul formării sale a participat la masterclass-uri în Austria, Germania, Franța, Italia sau Ungaria. În anul 2008, Zsolt a obțiut Doctoratul în compoziție la Universitatea de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. De asemenea, din anul 1999 a început să predea la Universitatea Creștină Partium.
|
Prețul unui bilet este de 15 lei
|
nov. 05, 2024 0
oct. 14, 2024 0
sept. 16, 2024 0
mai 24, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0