Actualizat aprilie 4th, 2025 12:51 PM
dec. 06, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1497 vizualizari
Se cântă prohodul habitatului din zona Ochiul Mare. Reluând o concluzie mai veche pe care au expus-o deja de mai multe ori, reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor arată iar cu degetul spre modul lipsit de responsabilitate în care în Sânmartin se exploatează apa geotermală. Situație care ar putea fi cauza secării lacului cu nuferi din 1 Mai, dar și a scăderii alarmante a nivelului de apă din zăcământul cunoscut drept Ochiul Mare. În această perioadă e în derulare acel studiu pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) l-a demarat la insistențele autorităților locale, după ce MTC, în calitate de custode al sitului Lacul Pețea (n.b.: cu atribuţii legate strict de monitorizarea habitatului şi a speciilor de plante şi animale din rezervaţie), a făcut apel încă de acum 3 ani de zile la implicare din partea celor care au puterea legală să ia măsuri. Inclusiv împotriva celor care abuzează de această resursă naturală exploatând-o fără discenământ.
„Încă din anii 70-80 s-au stabilit debitele maxime de extracţie: în total 300 l/s pe zăcământ, din care 210 l/s pentru cele două staţiuni şi 90 l/s pentru Oradea. Depăşirea acestor limite duce la secarea izvoarelor geotermale sublacustre, fapt constatat înainte de 1989 cu ocazia unor accidente survenite la erupţia unor sonde de apă termală şi în caz de exploatare excesivă (1983, când lacul a şi îngheţat). Atunci, după ce debitele de exploatare au fost reduse, izvoarele termale şi-au reluat activitatea şi lacul şi-a revenit la normal. Oscilaţiile ample ale nivelului apei din lacul termal constatate după 2011 infirmă ipoteza obturării totale a izvorului prin colmatare, iar în lipsa accesului la datele de extracţie a apei termale şi de presiune a zăcământului nu se poate contura o imagine exactă a acestuia”, se arată într-un comunicat transmis de MTC.
Custodele sitului pe teritoriul căruia se află Ochiul Mare mai precizează că, potrivit rezultatelor unor verificări, prezentate la Ministerul Mediului, numai la opt foraje din perimetrul Băile 1 Mai-Felix s-a atins limita de extracţie admisă, de 300 l/s. Conducerea Muzeului precizează că, în informările către autoritățile competente, s-a arătat mereu că „exploatarea apei termale se face mult peste puterea de refacere naturală a zăcământului şi că unica soluţie viabilă şi acceptabilă de refacere pe termen lung a habitatului este readucerea exploatării apei termale în limitele stabilite (300 l/s)”. Descriind lucrurile ca fiind demne de o catastrofă, MTC reclamă că, nu numai că situației zăcământului nu s-a ameliorat, dar „au apărut noi exploatări de apă termală pentru agrement şi s-au extins cele deja existente”.
Concluzia specialiștilor de la instituția muzeală este că „habitatul din Ochiul Mare este în prezent distrus”. Noroc că au fost luate măsuri pentru reproducerea și păstrarea în condiții de laborator a speciilor unice din rezervația din Băile 1 Mai. „În prezent, un stoc de indivizi din aceste specii sunt pregătiţi pentru repopulare şi aşteaptă refacerea habitatului termal, iar o parte dintre puii de roşioară termală obţinuţi au fost preluaţi şi de Grădina zoologică Schönbrunn din Viena, care s-a implicat astfel în eforturile de salvare a acestor specii”, informează Muzeul Țării Crișurilor. Totodată, nufărul termal a fost şi el reprodus în condiţii de laborator grație colaborării dintre Muzeu și Universitatea din Oradea.
apr. 04, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0