Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 21, 2017 Florin Coman Actualitate, Cultură 0 3536 vizualizari
Cartea „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”, apărută sub sigla Humanitas va fi lansată şi la Oradea. Volumul poartă semnătura jurnalistului TVR Marian Voicu. Duminică, 23 aprilie, cei interesaţi sunt aşteptaţi la librăria Humanitas de pe corso, dar nu doar pentru carte în sine, ci şi pentru o dezbatere despre care organizatorii spun că „va acoperi ultimii o sută de ani din istoria negocierilor pentru restituirea tezaurului românesc trimis în 1916 și 1917 la Moscova pentru protejarea valorilor statului român și rămas în mare parte nerecuperat până azi”. La lansarea de carte şi la dezbatere va fi prezent şi consilierul local Mihai Maci, lect. univ. dr. la Departamentul de Relații Internaționale al Universității Oradea.
„Încercaţi să îi povestiţi unui rus rezonabil, fără să vă înfierbântaţi, istoria Tezaurului românesc. Veţi trece, exasperaţi, de la problema simplă a unei datorii neplătite, creanţă transmisă din generaţie în generaţie, până la Basarabia, războiul de pe Frontul de Est, instalarea comunismului în România sau scutul de la Deveselu. Pentru noi, chestiunea Tezaurului este simplă: le-am dat ruşilor toată avuţia noastră, spre păstrare, cu acte în regulă. De 100 de ani le-o cerem înapoi. Pentru români, rezolvarea problemei Tezaurului ar duce la îmbunătăţirea relaţiei bilaterale. Pentru ruşi, îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale ar duce la rezolvarea problemei Tezaurului. Iată o situaţie fără ieşire”, consideră autorul cărţii, Marian Voicu.
În cartea ce va fi lansată şi la Oradea, autorul prezintă păienjenișul de negocieri pe acest subiect, începute încă de la finalul Primului Război Mondial, dar care au lăsat problema Tezaurului în mare parte nerezolvată, marcată de scurte îmbunătățiri conjuncturale și de tergiversări fără sfârșit. Toate regimurile politice care au venit la putere de atunci au cerut rușilor Tezaurul. Această istorie complicată a fost reconstituită în urma unei documentări foarte serioase, pe baza consultării arhivei diplomatice, a rapoartelor și proceselor verbale oficiale, a inventarelor valorilor evacuate, materialelor apărute în presă, a jurnalelor personalităților implicate, a corespondenței oficiale și a altor documente de arhivă și conține interviuri luate de Marian Voicu și Liviu Iurea unor specialiști și diplomați români și ruși. Multe din documentele publicate în volum sunt inedite.
Evenimentul din 23 aprilie va începe la ora 12.
mart. 29, 2024 0
iun. 09, 2023 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0