Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 23, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2284 vizualizari
Etapa a II-a a șantierului de la fostul sediu al Garnizoanei Oradea se află la un stadiu fizic de 40%. Asta înseamnă că imobilul uriaș de pe str. Armatei Române, care va găzdui – foarte posibil de prin februarie 2017 – Muzeul Țării Crișurilor (MTC) e pe calea cea bună spre finalizarea înainte de termenul contractual de 8 luni. Firma executantă, Euras SRL, a realizat până acum reparații și restaurări la casa de scări principală, s-a ocupat de pardoseli (șapă autonivelantă, parchet), de compartimentări, de mascarea conductelor și de instalațiile termice.
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Ioan Mang, care are în subordine Direcția Tehnică, a fost ghidul ziariștilor în conferința de presă de miercuri, 23 noiembrie, la fața locului. Reprezentantul Executivului județean spune că la finalizarea șantierului curent, întregul imobil va fi pregătit pentru primirea MTC, iar bani pentru acoperirea costurilor există în buget. Concret, este vorba despre un total de 7,18 milioane de lei, plățile putând fi efectuate în funcție de documentele pe care le emite constructorul.
Ioan Mang a amintit și despre ceea ce mai urmează să se facă pentru definitivarea clădirii de lângă Parcul Bălcescu. Astfel, vicele a pomenit despre proiectul pe care CJ intenționează să îl depună pe Programul Operațional Regional, în valoare de aproape 5 milioane de euro, care ar avea menirea de a atrage banii necesari amenajării etajului I (Științele naturii și Istorie) și a curții, respectiv renovării gardului și porții mari. Adică proiectul care stă în aer din cauza votului de ieri a grupului PNL, care s-a opus trecerii în domeniul privat al județului a împrejmuirii noului sediu al MTC. Totodată, va mai fi necesară organizarea unei licitații pentru mobilierul de depozit, a celor necesare pentru laboratoare, respectiv pentru mobilierul de birou. „La prima licitație nu s-a prezentat nicio firmă”, a precizat vicepreședintele Mang cu mențiunea că investiția s-ar ridica la aproximativ 5,3 milioane de lei.
Etajele II și III ar putea fi și ele subiect de proiect pe fonduri externe nerambursabile, însă nu acum, căci plafonul de finanțare pe axa culturală este atins prin proiectul de 5 milioane de euro pe care CJ intenționează să îl depună în aceste zile. În linii mari, confirmat de managerul Muzeului, Aurel Chiriac, Ioan Mang spune că ar mai fi nevoie de aproximativ 5 milioane de euro pentru etajele II și III.
Estimările conducerii CJ Bihor sunt că, începând cu luna februarie a anului viitor, MTC va putea să înceapă să se mute din Palatul Baroc, cu mobilierul existent. Instituția muzeală și-ar putea deschide treptat porțile pentru vizitatori, oamenii putând vedea cu prioritate secții precum vivariumul sau lapidariumul. Totodată, în sala mare ar putea fi găzduite diverse evenimente precum baluri, congrese, acțiuni caritabile, spectacole de teatru etc. În cursa pentru finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor aflate în curs, vicepreședintele Mang observă că ultimii ani, în care situația de la MTC a stagnat, crează probleme mai ales prin intermediul unor legi care, între timp, au fost modificate. De exemplu, pe linia stingerii incendiilor, sunt anumite măsuri suplimentare de luat și care nu erau prevăzute de contractul inițial. Aici se include, de pildă, necesitatea realizării unui sistem de evacuare a presiunii în caz de stingere a incendiului cu gaz inergent. De asemenea, noile norme prevăd că liftul trebuie să aibă parte de o permanentă alimentare electrică astfel încât să nu aibă nicio secundă de „pauză” în caz de avarie.
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0