Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
feb. 20, 2016 Andrei Şandor Actualitate, business 0 2406 vizualizari
UDMR a pregătit un set de amendamente la proiectul de modificare a Legii achizițiilor publice. Toate sunt menite a clarifica și mai mult anumite chestiuni care, la ora actuală (dar și conform proiectului aflat în circuitul legislativ), lasă loc la interpretări.
Deputatul Cseke Attila a anunțat la Oradea că formațiunea maghiară va milita, printre altele, pentru ca prețul cel mai scăzut să fie criteriu de atribuire numai în cazul achizițiilor de produse. De altfel, proiectul de modificare a legii prevede ca oferta conținând cel mai mic preț să nu mai fie obligatoriu; în scenă vor intra aspecte precum costurile cele mai mici sau raportul preț – calitate.
Alt punct pe lista amendamentelor depuse de UDMR este cel referitor la termenul de execuție care, spune Cseke, ar trebui să apară în lege ca fiind criteriu de adjudecare. „Să nu conteze foarte mult, dar să se ia în considerare”, a menționat deputatul bihorean. De asemenea, ar urma ca în lege să fie stipulate în mod clar penalitățile de întârziere.
Poate cel mai dureros subiect, pentru unii, va fi propunerea UDMR privind excluderea din proceduri a companiilor care abuzează de contestații. Concret, se va propune ca acele firme ca au apelat la CNSC în cei 3 ani premergători unei anumite proceduri de achiziție și care au avut cel puțin 2 respingeri definitive să nu poată „juca”.
În funcție de ce spun primarii și președinții de consilii județene, deputatul Cseke Attila spune că e posibilă scăderea pragurilor la achizițiile directe. La lucrări, pragul actual e de 100.000 de euro, propunerea fiind 60.000 de euro, iar la produse și servicii avem un prag de 30.000 de euro, varianta luată în calcul de UDMR fiind 15.000 de euro.
„Sunt lucruri bune prevăzute în proiectul de modificare, dar mai există probleme de rezolvat. Aceste probleme apar din practica concretă, deci vor trebui soluționate”, a declarat Cseke Attila. Politicianul bihorean a subliniat o potențială modificare importantă care se referă la subantreprenori. Astfel, în caz că în oferta inițială (câștigătoare) apare și o firmă care ia în subantrepriză părți ale contractului de execuție, finanțatorul va avea dreptul să îi plătească direct acestuia din urmă. Deputatul Cseke a dat un exemplu din Bihor: centura orașului Săcueni. Lucrarea a fost câștigată de o firmă spaniolă care a dat în subantrepriză o parte a șantierului. Doar că spaniolii, potrivit legii în vigoare, sunt cei care au fost plătiți, compania străină dispărând fără a da românilor ceea ce trebuia să le fie achitat.
foto – finantator.ro
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0