Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 24, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 8273 vizualizari
Apelul Deliei Scorţe, mama fetiţei Patricia care a decedat fix în urmă cu 7 ani din cauza unei toxiinfecţii alimentare tratate superficial, a avut şi nu ecoul scontat. La câtă emoţie provoacă acest subiect şi la cât de revoltaţi sunt oamenii, pe internet, împotriva sistemului care albeşte aproape de fiecare dată medicii care nu-şi fac cum trebuie meseria, ar fi trebuit ca piaţeta din Parcul Traian să fie neîncăpătoare. Nu a fost aşa. Poate că unii au prevăzut că va ploua zdravăn începând cu ora 17:30 şi au decis să susţină de la depărtare familiile bihorene (şi nu numai) care au pierdut persoane iubite din cauza malpraxisului medical.
Cert este că, înainte ca cerul să se reverese din nou asupra Oradiei, maximum 150 de supăraţi au fost alături de aparţinătorii care au trecut deja prin încercarea de a îngropa o rudă înainte de vreme. Din cauza malpraxisului pe care cu toţii îl acuză, dar care niciodată nu a fost dovedit. Şi asta deoarece, dacă nu Colegiul Medicilor, atunci instanţa de judecată pare să facă totul pentru a-i dezvinovăţi pe doctorii / asistenţii acuzaţi de familiile îndoliate. Cel mai recent caz este cel al medicului Georgeta Călinescu, principala acuzată în cazul morţii Patriciei Aktaa. Cu toate declaraţiile specialiştilor, care au confirmat bănuielile părinţilor şi avocatului Răzvan Doseanu, judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul, Crenguţa Crăciun, a considerat că fapta nu există. Deci dr. Călinescu nu are vreo vină. Răspunsul familiei şi al celor strânşi miercuri (24 mai) în faţa Palatului de Justiţie: „Fapta există şi se numeşte Ucidere din Culpă!”. Este unul dintre textele de protest inscripţionate pe pancartele afişate în cadrul mitingului. Puteţi descărca şi lectura Motivarea sentintei in cazul dr. Calinescu.
Demarat la ora 17, protestul este autorizat până la ora 19. În ciuda vremii deloc prietenoase, nimeni nu a plecat din Parcul Traian, profitând de faptul că piaţeta poate fi ocupată timp de două ore pline. Delia Scorţe ne-a declarat telefonic că, cu tot cu ploaia care s-a abătut asupra oraşului, şi ea, şi soţul ei, dar şi ceilalţi participanţi la manifestaţie au decis să rămână acolo. Iar momentul culminant al acestui protest nu este scandarea de diverse sloganuri sau doleanţe. Acelea sunt vizibile pe pancarte şi afişe. Fiind şi o zi de comemorare, sunt aprinse lumânări în memoria celor dispăruţi din cauza dezinteresului sau nepriceperii unor cadre medicale din spitalele bihorene. De menţionat că au venit la protest mai multe persoane care au avut astfel de decese generate de malpraxis. Inclusiv soţul Marcelei Gruie, femeia care a murit în timpul unei operaţii de cezariană la Spitalul Municipal din Beiuş. Bărbatul susţine că a ajuns să fie chiar şi ameninţat din cauză că, de câte ori a avut ocazia, a continuat să spună cu voce tare, în public, că soţia lui a fost omorâtă de anestezistul Vladimir Topală şi de ginecologul Radu Scridon. Culmea: cei doi încă mai profesează. Ba mai mult, conform celor declarate de soţul defunctei, au mai fost şi avansaţi în funcţii în cadrul unităţii medicale.
Din păcate, e lungă lista cu cazurile cel puţin dubioase, petrecute în Bihor şi soldate cu moartea unor pacienţi care ar fi trebuit să mai trăiască mult şi bine. La protestul organizat de Delia Scorţe şi de soţul ei (n.b.: la care a venit, în semn de susţinere şi avocatul Doseanu), a fost afişat un panou cu numele şi fotografiile celor ajutaţi de doctori să plece mai repede de pe lumea asta. Opinia publică poate, aşadar să îşi amintească şi de cazul lui Takacs Norbert (17 ani), cel al Constanţei Serac (45 de ani), al Talidei Varga (15 ani) sau al Danielei Havasi (35 de ani). Sugestiv, pe un panou pe care apar aceste nume şi poze, au fost lăsate locuri goale şi pentru cei ce vor urma „dacă nimic nu veţi schimba”, ideea fiind că malpraxisul va continua să ucidă atâta timp cât se preferă muşamalizare în loc de acceptare şi de pedepsire cruntă (atunci când e cazul).
Şi apelul Deliei Scorţe este în această direcţie. Femeia e conştientă că Patricia nu poate fi readusă în această lume, dar speră că lupta ei şi a altora ca ea să nu fie în zadar. Iar presiunea publică ar trebui, la un moment dat, să aibă drept debuşeu schimbarea mentalităţii celor care cercetează şi judecă dosarele de potenţial malpraxis. Poate nu ar fi rău ca doctorii, cei din Colegiul Medicilor (care sunt primii „anchetatori” în caz de suspiciune de malpraxis) şi judecătorii (cei la care se ajunge în caz că verdictul Colegiului este favorabil celui bănuit) să nu treacă cu vederea lozincile puse pe pancarte. Iată câteva dintre ele: „Păcatele se plătesc în cer, greşelile pe Pământ!”, „A ierta malpraxisul = a îndemna la crimă”, „Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină!”. Orice alt cuvânt în plus pare a fi de prisos.
mai 23, 2017 0
mai 08, 2017 0
mai 03, 2017 0
apr. 29, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0