Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 13, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2808 vizualizari
Fost cap de listă al PNL la alegerile de anul trecut pentru Consiliul Judeţean (CJ) Bihor, Mircea Mălan a reacţionat pe Facebook după sentinţa de primă instanţă a Tribunalului cu referire la procesul intentat de liberalii care au contestat modul în care a fost ales Executivul judeţean în iunie 2016. Actualmente viceprimar al Oradiei, Mălan face o referire concretă la speţă scriind că s-a confirmat, „…în primă instanță, faptul că alegerea președintelui și a celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Bihor s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la caracterul secret al votului”. De asemenea, fostul potenţial preşedinte al forului judeţean reaminteşte că, tocmai din cauza ilegalităţilor comise în a treia şedinţă de constituire de către cei care au format majoritatea, grupul PNL s-a retras. Pe de altă parte, Mălan face din nou referiri şi oportunitatea alianţei dintre cele 3 partide care au lăsat liberalii pe tuşă. Vicele susţine în continuare că Puterea PSD/UDMR/ALDE „este o aventură politică” şi că această majoritate „nu ține cont de interesele județului nostru și de voința electoratului” (n.b.: PNL câştigând cele mai multe primării şi mandate în CJ Bihor). Mai mult, după cum consemnează bihon.ro, Mircea Mălan vede şi o posibilă reconfigurare a situaţiei din CJ Bihor. „Evident că totul se reia de la capăt, vom discuta. Poate că acum, după ce au văzut cât e de dificil să conduci un judeţ cu majoritate atât de fragilă, vor ajunge la o decizie raţională, care să ţină cont de nevoia unei majorităţi consolidate, pentru siguranţa că vor trece fără probleme proiectele mari ale judeţului. Acum, mai ales, suntem în perioada în care trebuie să propunem şi să pregătim proiecte cu finanţare europeană. Toate aceste proiecte, aproape toate, au nevoie de 2/3 (din voturi). Fără cei 17 consilieri liberali nu pot trece”, spune, din nou ameninţător, Mălan.
O eventuală anulare definitivă şi irevocabilă a hotărârilor prin care au fost aleşi preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ Bihor ar declanşa o serie de mişcări administrative. Ba ar pune sub semnul întrebării şi modul în care Instituţia Prefectului a dat aviz de legalitate pentru hotărârile de mai sus. De asemenea, potrivit unui jurist consultat azi de bihorstiri.ro, ar putea fi repuse în discuţie (aproape) toate hotărârile CJ şi alte acte pe care figurează semnăturile actualilor componenţi ai Executivului de la judeţ. Desigur, în situaţia în care se reiau procedurile pentru alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor, există şi posibilitatea ca aceeaşi majoritate (PSD/UDMR/ALDE) să funcţioneze şi aceleaşi persoane să fie alese (Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea). Nu în ultimul rând, ar fi interesant de văzut cu ar juca PNL, în condiţiile în care cel pe care l-a susţinut pentru şefia CJ nu mai face parte din grupul de consilieri judeţeni ai partidului. După cum se ştie, Mircea Mălan a demisionat pentru a se întoarce în fotoliul de viceprimar de Oradea.
Contactat telefonic, viceprimarul Mălan ne-a confirmat că dacă la Curtea de Apel se merge pe soluţia dată şi de Tribunalul Bihor, atunci vor trebui reluate alegerile pentru funcţiile executive de la CJ Bihor. Avocat de meserie, viceprimarul orădean spune că vor fi în mod cert şi noi negocieri politice pentru o altă majoritate (în care, desigur, PNL să aibă funcţia de preşedinte. Însă, fără Mircea Mălan în „imagine”, asta pentru că nu există variante legale pentru ca acesta să îşi reia locul în CJ în actuala legislatură. Dar fostul cap de listă de la PNL nu îşi face griji: „Sunt în grupul nostru de la judeţ destui oameni care să poată ocupa funcţia de preşedinte al CJ Bihor”, ne-a declarat viceprimarul.
aug. 06, 2024 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0