Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
sept. 26, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2825 vizualizari
În principiu, firma Elsaco poate dormi liniștită. Adică poate lucra cu spor. În proporție de 99,99%, finanțarea pentru lucrările din etapa a II-a a înlocuirii magistralelor termice din Oradea va veni din fonduri europene nerambursabile. Asigurarea a fost dată luni, 26 septembrie, într-o conferință de presă pe care ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (foto), a susținut-o alături de primarul Ilie Bolojan, la sediul Companiei de Apă Oradea.
A fost la capătul unei zile pline în care membrul Guvernului Cioloș a poposit la noua centrală termică a orașului, la lucrările de schimbare a conductelor și în locul în care administrația locală își dorește un terminal intermodal. Investiție care, și ea, ar urma să fie finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), precum conductiada aflată deja în derulare. Noile reglementări privind accesarea fondurilor europene prevăd posibilitatea ca lucrări de acest gen să înceapă și fără existența unui contract de finanțare parafat, urmând ca proiectul să fie definitivat și depus spre finanțare în limita banilor disponibili.
Oradea a riscat deja: etapa a doua a schimbării conductelor termice magistrale a demarat în primăvară, pe banii constructorului, după cum îi place primarului Bolojan să precizeze. Azi, vizita ministrului Ghinea a avut nu doar un simplu rol de inspecție, ci și unul prin care să fie observate în teren diferitele aspecte particulare ale investiției demarate (sau în curs de demarare, așa cum e cazul terminalului intermodal de pe Șoseaua Borșului). Este, potrivit șefului Primăriei orădene, o abordare de tip nou, sănătos al Ministerului de resort, care nu mai elaborează ghidurile de finanțare din birou, ci coboară din turnul de fildeș de la București pentru a vedea cu ce anume se confruntă cei ce lucrează la asemenea proiecte.
Pe scurt, vestea bună este că Municipiul Oradea e la o mică aruncătură de băț de semnarea contractelor de finanțare pentru cele două proiecte majore: cel de termoficare – etapa a II-a (de peste 30 de milioane de euro), respectiv intermodalul. Cu privire la terminal, edilul-șef a precizat că finanțarea clasică pentru un asemenea proiect e de aproximativ 10 milioane de euro, însă Comisia Europeană pare că a înțeles că este nevoie și de susținerea din fonduri nerambursabile a unor lucrări adiacente. Bolojan a enumerat aici, de exemplu, realizarea de infrastructură conexă, prin care terminalul intermodal va fi racordat la calea ferată și la șoselele din jur. Așa se face că proiectul de la Oradea va ajunge la o valoarea de aproximativ 20 de milioane de euro.
Tot ce mai trebuie făcut este ca, în colaborare cu Autoritatea de Management, să fie definitivat proiectul efectiv. Idem, dacă mai sunt ajustări de făcut în urma vizitei de azi a oficialilor de la Ministerul Fondurilor Europene, și în cazul proiectului de schimbare a conductelor termice. Iar banii vor veni. De altfel, speranța primarului Bolojan este legată de finalizarea și semnarea cât de rapid a contractului cu pricina deoarece astfel s-ar mai putea face niște trageri de sume nerambursabile încă în 2016.
Întrebat, concret, care sunt șansele ca proiectele majore pe POIM ale administrației locale de la Oradea să nu fie aprobate spre finanțare, ministrul Cristian Ghinea a alungat norii dubiilor. „Sunt 0 (zero) șanse. Doar dacă vine un nebun la Ministerul Fondurilor Europene, care nu semnează, doar atunci nu va fi finanțare pentru aceste două proiecte!”, a declarat Ghinea răspunzând întrebării adresate de reporterul bihorstiri.ro. De asemenea, oficialul guvernamental spune că speră ca și celelalte orașe care au lucrări pentru POIM în ceea ce privește termoficarea (sau alte proiecte) să se miște la fel de rapid precum Oradea.
nov. 09, 2024 0
aug. 18, 2023 0
iul. 27, 2023 0
apr. 24, 2023 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0