Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 29, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1660 vizualizari
Împreună cu prefectul Claudiu Pop, vineri (29 noiembrie), ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a stat la prezidiu (foto) în ședința Comisiei de specialitate, care se întrunește lună de lună. Regretând absența președintelui Consiliului Județean Bihor care, conform legii, ar fi trebuit să fie acolo (sau să delege pe un vicepreședinte), reprezentanta Guvernului a avut cuvinte de apreciere la adresa județului nostru. Potrivit ministrului delegat social-democrat, faptul că a trecut atât de mult timp până la prima ei venire în Bihor se datorează exact faptului că acest județ este ferit de probleme sociale majore. Iar meritul, în opinia Doinei Pană, este al prefectului Pop, dar și al liderilor sindicali și al șefilor de servicii deconcentrate.
Totuși, discuția de la Prefectură nu a fost lipsită de critici la adresa Guvernului și, implicit a Puterii politice care conduce acum țara. Reprezentanții Cartel Alfa și BNS au reproșat social-liberalilor că nu s-au ținut de promisiunile făcute înainte de a da jos Guvernul Ungureanu (existând și înțelegeri scrise), dar și că, cu toată majorarea promisă pentru 2014, românii vor avea în continuare cel mai mic salariu minim din Europa. Bani cu care este imposibil traiul, mai ales în cazul în care este vorba despre familii în care ambii adulți câștigă minimul pe economie sau în care doar un singur adult aduce venituri (tot salariul minim pe economie). „Nu mai credem nimic din ce ni se promite. Suntem duși cu zăhărelul”, i-a spus ministrului delegat un reprezentant local al Cartel Alfa. Doina Pană a avut răspunsurile pregătite și i-a atras atenția sindicalistului că, parțial, USL s-a ținut de cuvânt: a depus moțiune de cenzură și a venit la Putere. De asemenea, referitor la celelalte reproșuri vizând înțelegerile cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, ministrul a declarat la Oradea că aceste nici nu aveau cum să fie respectate atâta timp cât semnatarii nu mai sunt de acord cu ele, parțial sau total. Iar pentru că există această neînțelegere între forurile care reprezintă mai ales sindicaliștii, premierul Victor Ponta a propus un moratoriu pe un an, timp în care o comisie mixtă să monitorizeze efectele actualei legislații aferente Muncii. Căci spre acest domeniu băteau nemulțumirile manifestate în sala mare de la Prefecturii Bihor.
În ceea ce privește posibilitatea de a face greve, ministrul Pană spune că, la un moment dat, astfel de manifestații puteau fi făcute la orice oră. Dar asta era mai ales pe vremea când încă Statul era patron. De când cu patroni privați, lucrurile au trebuit modificate și asta pentru că conflictele de muncă fără număr pot băga în faliment firmele și pot să-i facă pe investitori să plece cu totul din România. Concret: prin contractul colectiv de muncă (pe societate, pe ramură etc.), angajații pot primi mai multe beneficii decât cele obligatorii prin Codul Muncii. „De ce să fie de acord un patron privat să ofere mai multe decât ar fi obligat?”, a întrebat Pană. A dat și răspunsul: „Pentru că, prin semnarea acestui contract, și el se alege cu ceva: cu liniște în firmă, timp de cel puțin un an de zile. An în care, nu riscă să aibă întreruperi în activitate, an în care se poate dezvolta în continuare”, a explicat ministrul pentru dialog social. Acesta este motivul pentru care Guvernul nu ar dori modificarea legislației de rigoare, predictibilitatea fiind un important pilon în acțiunea de creare de locuri de muncă.
Cât despre plângerea legată de nivelul în continuare mic al salariului minim pe economie (n.b.: care va crește la 850 lei de la 1 ianuarie și la 900 lei de la 1 iulie), Doina Pană spune că a fost și așa destul de dificilă convingerea partenerilor financiari externi că aceasta este o măsură care trebuie luată. De asemenea, ministrul delegat a precizat că Guvernul USL își dorește scăderea numărului de asistați social, dar asta nu înseamnă că se merge pe varianta luării mâinii de pe această categorie de oameni. „PSD, atâta timp cât va fi la guvernare, nu va renunța la sprijinirea celor care au nevoie de ajutor de la Stat”, a declarat ministrul Pană.
Aceasta le-a mai dat o dată celor de la Sanitas vestea bună a deblocării celor peste 1.100 de posturi și a bursei de 150 euro/lună pentru medicii rezidenți. De asemenea, Doina Pană spune că semnarea contractului colectiv de muncă are loc în cursul zilei de azi. În ceea ce privește relația dintre Guvern și patronate, ministrul delegat pentru dialog social le-a spus reprezentanților bihoreni ai acestei categorii de contribuabili că ministrul de Finanțe și primul ministru au agreat ideea unei întâlniri pe lună, în fiecare ultimă zi de joi, pentru discutarea celor mai importante subiecte care necesită legiferare în domeniu. La fel, Doina Pană spune că se lucrează la definitivarea unei Legi a Voluntariatului, care ar urma să prevadă că un stagiu de voluntariat al unei persoane, efectuat în cadrul unui ONG, va putea fi recunoscut printr-un certificat care să și folosească drept experiență profesională la angajare (în același domeniu).
httpvhd://youtu.be/DKdjcSGBtLs
Ministrul delegat a venit însoțit de consilierul Mircea Giurgiu, fost deputat PDL, exclus din partid în legislatura trecută. Prezența la Oradea a Doinei Pană se datorează și invitației lansate de Clubul Femeilor Social Democrate din Bihor, în această seară având loc un eveniment caritabil de strângere de fonduri în beneficiul Asociației SOS Autism (link).
mart. 20, 2025 0
mart. 17, 2025 0
feb. 18, 2025 0
aug. 21, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0