Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 29, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1705 vizualizari
Federația Patronilor Bihor a organizat astăzi Conferința Internațională de Construcții, la care au participat, în prima parte a zilei, oameni de afaceri din Bihor, Ministrul Mediului Laszlo Borbely, primarul Ilie Bolojan, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Eugen Dicones-Curteanu, vicepreședintele MGYOSZ, Orosz Csaba, dar și oameni de afaceri din Ungaria și Polonia.
Mesajul Ministrului Mediului, Laszlo Borbely pentru oamenii de afaceri bihoreni, a fost un îndemn de a încheia între ei clustere (parteneriate) pentru a participa la marile licitații pe infrastructură organizate de minister. Borbely a atras atenția că o licitație de asemenea anvergură poate fi câștigată doar de firmele mari care pot demonstra că au mai făcut lucrări de amploare, dar prin parteneriate, firmele autohtine mai mici ar putea câștiga proiectele.”În ce privește licitațiile mari, pe apă, din 60 de proiecte 55 sunt de la Ministerul Mediului, majoritatea pentru lucrări de reabilitare, iar fondurile sunt de apropae 80 de milioane pentru fiecare județ”, a spus ministrul. El a mai subliniat că la capitolul decontărilor suntem în grafic și că la ora actual Uniunea Europeană trebuie să ne dea 100 de milioane de euro.
Oamenii de afaceri s-au plans ministrului că se nu primesc la timp banii europeni pentru firmele private și că acest lucru îi face să întârzie lucrările care trebuie predate la un anumit termen.
În răspuns, Borbely a susținut că s-au dat 24 de miliarde de lei companiilor. “La Fondul de Mediu avem 257 de contracte cu valoarea maximă de 7 milioane de euro fiecare, pentru producție de energie regenerabilă. Finanțăm maxim 50% din valoarea proiectului”,a subliniat ministrul.
Bolojan vrea licitații corecte
Prezent la conferință, primarul Ilie Bolojan a subliniat care sunt principalele proiecte ale municipalității, de la reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canal în Oradea și în împrejurimi, la reabilitarea Cetății, a Pieței Unirii, a Pieței Ferdinand, sau construirea de pasaje peste șoseaua de centură și parcare subterană pe Independenței și a îndemnat constructorii să se înscrie la licitații.
Întrebat de Ioan Mintaș, patronul Ciac, de ce nu se găsește o metodă prin care să fie protejați oamenii de afaceri autohtoni, după modelul Ungariei, Bolojan a replicat. “Dacă e vorba de o competiție egală, umăr la umăr, licitația va fi câștigată de bihoreni. Dacă sunt diferențe însă, va câștiga compania care oferă cele mai bune servicii la prețul cel mai mic”, a spus Bolojan.
Următorul care a luat cuvântul a fost Orosz Csaba, vicepreședintele Camerei de Industrie din Ungaria. El a subliniat că firmele maghiare nu vin să facă concurență celor din Bihor ci să descopere acele zone unde pot fi de ajutor companiilor românești. Csaba crede că scopul principal în regiune este promovarea energiei verzi și finanțarea sistemelor geotermale de încălzire. El a promis sprijin investitorilor bihoreni, inclusive la Budapesta.
Conferința continuă până la ora 17.30, iar printre subiectele dezbătute de oamenii de afaceri se numără programul de reabilitare termică a clădirilor, rețeaua de șosele și autostrăzi în vestul României, dezvoltarea urbanistică sau fonduri europene în construcții.
[nggallery id=794]
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0