Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 14, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1464 vizualizari
În emisiunea Kilometrul 0 – Electoral de la Antena 1 Oradea, vineri (11 mai), candidatul PDL pentru funcția de primar al municipiului, Mihai Groza, a declarat că CET-ul de pe Șoseaua Borșului mai are timp până în anul 2015 pentru a se conforma la normele de Mediu. Afirmația democrat-liberalului vine în contradicție cu cele prezentate în repetate rânduri de actuala conducere a Primăriei Oradea, care motiva graba pentru punerea în practică a proiectului de modernizare cu finanțare europeană tocmai pentru că actualul sistem nu ar mai avea voie să funcționeze de la 1 ianuarie 2014.
Și Mihai Groza va miza mult, aparent, pe problema termoficării, despre care spune că este „prioritate 0”, iar despre prețul actual al gigacaloriei spune că este exagerat de mare raportat la puterea de cumpărare a cetățeanului orădean. Promisiunea fostului primar interimar de la lansarea candidaților (link), cum că va înjumătăți prețul gigacaloriei, a fost reluată și la Antena 1, Groza transmițându-le contracandidaților săi că ceea ce spune este o idee fundamentată. „În acest sens am proiecte serioase. Nu un CET pe gaz, pentru că prețurile la gaz nimeni nu ni le garantează, iar la -20 de grade (n.b.: așa cum a fost la Oradea în această iarnă) pe gazoduct circulă aer și nu vine gaz. Sau ni se va impune un anumit tarif (de către ruși) și atunci ce ne facem?”, a menționat candidatul PDL pentru fotoliul de primar. În cadrul emisiunii electorale, Groza a criticat politica de subvenții a administrației Bolojan prin exemplificarea unor tarife din alte orașe ale României: București – 170 lei (subvenția Primăriei fiind de 150 lei), Cluj-Napoca – 160 lei (subvenție – 180 lei), Ploiești – 160 lei (subvenție – 84 lei). Comparativ, orădenii plătesc 235 lei/Gcal, subvenția acordată de Municipalitate fiind de numai 26 lei. În opinia lui Mihai Groza, prioritate pentru administrația locală trebuia să fie croirea unui preț suportabil pentru populație și nu exercitarea unei presiuni directe pe buzunarul oamenilor. În mod surprinzător, democrat-liberalul susține că „nu este un termen țintă anul 2013” pentru retehnologizarea actualului CET pe cărbune. Întrebat de moderatorul Mihai Baneș care este termenul real, Groza a răspuns: „2015”. Iar având în vedere acest răgaz, candidatul PDL spune că ar fi timp pentru exploatarea „minei de aur” pe care stă orașul și anume zăcământul de apă geotermală. „Sigur, sunt și costuri colaterale pentru investiții, că apa trebuie reinjectată”, spune potențialul primar, adăugând că nu trebuie mers pe soluția complicată ignorând-o pe cea simplă. „Se apelează la soluția complicată intenționat sau este vorba despre dirijarea de către anumite interese?”, s-a întrebat Mihai Groza la Antena 1. Se pare că în problema profitării de resursa geotermală, PDL Oradea s-a consultat cu specialiști islandezi. Aceștia s-ar fi mirat că cetățenii plătesc atât de mult pe încălzire în timp ce au la dispoziție o asemenea posibilitate precum energia geotermală.
Trebuie menționat aici că, potrivit Tratatului de Aderare pe care România l-a semnat în vederea intrării în Uniunea Europeană (în 2007), toate CET-urile tradiționale (pe cărbune și păcură) au primit termen până în 2014 pentru retehnologizare în vederea reducerii la minimum a emisiei de noxe în atmosferă. Totodată, la modul concret, potrivit aceluiași document, Electrocentrale Oradea SA trebuie să rezolve problema depozitului de deșeuri de la Santăul Mic până la 31 decembrie 2013.
feb. 25, 2015 0
mai 23, 2013 0
iul. 20, 2012 0
iun. 10, 2012 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0