Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iul. 06, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2890 vizualizari
Îl cheamă Călin Raț, este din Oradea și e pasionat încă din copilărie de modelism. Nu de aeromodelism, ci de replicile vapoarelor vechi. Mai precis de corăbii de acum câteva secole. Profitând de inițiativa Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care se arată gazdă bună, în ultima vreme, pentru mai multe tipuri de expoziții inedite (ex: cea de mașinuțe sau cea cu obiecte din perioada comunistă), orădeanul a expus în Palatul Princiar câteva machete interesante, replici ale unor corăbii de pe vremuri.
Miercuri, 5 iulie, în prezența directorului Muzeului din Cetate, Angela Lupșea, Raț a vorbit despre pasiunea lui. Cei prezenți au putut afla că pasiunea pentru navomodelism este una care cere multă răbdare și interes pentru a reda originalul până în cele mai mici detalii. Atuuri pe care pasionatul orădean le are în mod cert. De unde certitudinea? Ei bine, din răspunsul pe care Călin Raț l-a dat directoarei Lupșea, care spunea că e nevoie de luni de zile de muncă pentru a crea o machetă precum cea „amiral” din grupul expus în Palatul Princiar. Nava botezată San Felipe a necesitat nici mai mult, nici mai puțin de 5 ani de migală.
Protagonistul expoziției activează în acest domeniu de la 14 ani, când s-a înscris la cercul de navomodelism de la Casa Pionierilor, dar datorită faptului că acolo nu se lucrau corăbii, fiind considerate prea complexe pentru copii, a abandonat după câteva luni.
După anul 1990 și-a reluat interesul pentru construirea corăbiilor, aflând ulterior că în cadrul Federației Române de Modelism există o secție de modelism naval, categoria machete statice de vitrină. Pentru cei care nu știu, modelismul naval este recunoscut ca sport neolimpic în România și se organizează Campionate Naționale, Campionate Europene și Campionate Mondiale. Călin Raț a explicat că, pentru a se „specializa” cât mai mult și pentru a vedea cum abordează această pasiune persoane din alte țări, a fost în mai multe țări în care există un fel de cult pentru machetele de corăbii (Spania, Polonia).
Merită să mergeți până la Cetatea Oradea pentru a vedea inclusiv machete încă nefinalizate, respectiv scheme după care se ia „constructorul” de nave. „La machetele executate de el, Călin Raț folosește lemn de prun, păr, nuc, gutui, fără baiț, construcția fiind executată de la zero adică fără componente cumpărate. Se folosește doar lemn, pânză, sfoară, sârmă. O piesă de competiție înseamnă mii de ore de muncă pe parcursul mai multor ani”, ne-a informat Muzeul Cetății. Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 31 august.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0