Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iun. 26, 2016 Florin Coman Actualitate 0 1953 vizualizari
Ultima zi a evenimentului dedicat regelui fondator al Oradiei se anunță cu final înfierbântat. Zilele Sf. Ladislau se vor încheia în această seară cu transmisia meciului de fotbal Ungaria – Belgia din cadrul optimilor de finală ale Euro 2016. Având în vedere că partida începe la 22, concertul de închidre al manifestării (Koncz Zsuzsa feat. Brody Janos) a fost devansat tocmai pentru ca orădenii pasionați de fotbal și care vor să țină pumnii uneia dintre echipele care se vor confrunta pe teren să nu piardă nimic din meci.
Iată programul de azi al Zilelor Sf. Ladislau
10:00–13:00, 15:00–18:00 Activități interactive pentru copii: Tipografia din Vizsoly
Confecţionarea hârtiei, turnarea literelor din plumb, tipărire pe tiparniță de epocă (sec. XVI-XVII) construită cu ajutorul Muzeului de Arte și Meserii.
Loc: Cetatea Oradea, Corp J
Organizator: Asociația Civilă Maghiară
10:00 Colțul cu povești
Îndeletniciri pentru copii sub îndrumarea reprezentanților departamentului de Pedagogie al Universității Creșine Partium
Loc: Cetatea Oradea, Corp M
10:00 Teren popular de joacă
Îndeletniciri meșteșugărești
Loc: Cetatea Oradea, curtea cetății
Organizator: Asociația Pro Partium
12:00 Spectacol stradal: întâmplarea Sfântului Ladislau cu vizirul kun
Eveniment al artiștilor de la Langaléta Garabonciások
Loc: Cetatea Oradea, Curtea meșteșugarilor
Organizator: Asociația Pro Partium
13:00 De la Pogányhavas la Szépvíz/Frumoasa – Sfântul Ladislau în Zona Ghimeșului
Povestitor (în limba maghiară): Gál Péter
Loc: Cetatea Oradea, Corp M
14:00 Legendarium Secuiesc / Székelyföldi Legendárium – proiecții de povești animate
Loc: Cetatea Oradea, Corp L
10:00–15:00 Joc de societate Legendarium Secuiesc și ascultarea de audio-book-uri
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
10:30–19:00 Cortul de relaxare Mama și copilul (0-3 ani)
Loc: Cetatea Oradea, Bastionul Ciunt
11:00–13:00 Oradea Noastră – întâlnirea orădenilor de pretutindeni
Gazda evenimentului: Boros Zoltán, regizor de film, compozitor, redactor TV
Eveniment desfășurat în limba maghiară.
Loc: Cetatea Oradea
10:00, 12:00, 14:00, 16:00 Descoperirea Cetății Oradea
Tur ghidat în limba română și în limba maghiară
Organizator: Administrația Cetății
Anul trecut, Zilele Sfântului Ladislau au fost organizate pentru prima dată în Cetatea Oradea, un loc de desfășurare pe care îl merită. Atunci încă erau în desfășurare lucrările de restaurare, însă în acest an, Cetatea îi așteaptă pe vizitatori în toată splendoarea ei. Astfel, doritorii o vor putea descoperi sub ghidajul profesioniștilor.
Cei interesați pot lua parte la două tipuri de tururi:
Tur ghidat: pentru adulți – 10 lei, pentru copii 5 lei. Maximum 40 de persoane pot participa la un tur. Înscrieri și întâlnire la punctul info din Cetate.
Vizitarea Muzeului Cetății și al Municipiului Oradea fără ghid, vizitarea Sălii Grifonilor și a ruinelor fostei Catedrale. Preț: 3 lei. Maximum 25 de persoane pot participa la un tur. Înscrieri și întâlnire la biroul turistic situat în Corpul B (Palatul Princiar).
11:00 – 18:00 Expoziția Contrast
Expoziție pentru tineri, adresată celor cu vârsta de peste 14 ani
Loc: Cetatea Oradea, Corp L
Organizator: Asociația Tinerilor Creștini din Transilvania, Uniunea Tinerilor Reformați de pe lângă Piatra Craiului
12:00 Vizitarea mormintelor de personalități istorice din cimitirul Rulikowski
(cu ghidaj în limba maghiară)
Loc: cimitirul Rulikowski
Pentru a participa este necesar să vă înscrieți la punctul info din Cetatea Oradea. Ghidajul este asigurat de Farkas László.
15:00 Cu arcurile mele luptând în onoarea trecutului!
Întâlnire cu publicul a lui Mónus József, multiplu recordman mondial la tir tradițional cu arcul.
Eveniment desfășurat în limba maghiară.
Loc: Cetatea Oradea, Corp M
17:00 Concert pentru copii și familii cu artista Palya Bea: Cântece de leagăn
Vor interpreta: Palya Bea (voce) și Gerzson János (instrumente).
Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară
Organizator: Fundația Partitipatio
Palya Bea ne călăuzește spre lumea viselor
Palya Bea – cântăreață, compozitoare, scriitoare – este o prezență importantă în peisajul muzical din Ungaria. “Limba ei maternă”, din punct de vedere muzical, este folclorul maghiar, însă creațiile ei sunt influențate și de muzica rromă, bulgară, sefardă și indiană. Bea cântă cu plăcere mai ales cântece compuse de ea, melodii în care ne împărtășește din universul ei personal.
Pe parcursul celor 11 discuri scoase pe piață, Palya Bea s-a jucat cu temele tradiționale și cu cele moderne, într-o căutare și găsire continuă de sine. Versurile sale sunt dureros de sincere și, uneori, amuzante. Bea seduce publicul prin vocea sa minunată, felul aparte prin care interpretează melodiile și prin prezența sa scenică puternică. În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, Bea îi va vrăji pe cei mici, dar nu numai, în 26 iunie, de la ora 17:00, cu albumul său intitulat Altatok – Dalok, versek Álomország kapuján innen és túl (Cântece de leagăn – melodii și versuri la poarta lumii viselor și dincolo de ea).
„Ideea de a scrie cântece de leagăn este veche, însă imboldul mi l-a dat fiica mea, când încă o purtam în burtă. Melodiile vorbesc nu doar despre adormit, ci și despre intimitate, tandrețe. Deseori este doar voce în melodii, uneori cu acompaniament fin, discret – sunete exotice, intrumente precum oud, tanpura”, detaliază Bea. Cât despre cui se adresează albumul, artista spune că este bine să fie ascultat de toți cei cu vârste între 0 și 99 de ani. „Sunt și melodii mai copilărești și mai adulte, iar eu cred că cei mici – și cei mari – vor primi cu drag albumul ca întreg și că melodiile își vor găsi locul în urechile și în sufletul lor” – cu aceste cuvinte ale artistei recomandăm și noi concertul tuturor celor între 0 și 99 de ani… și chiar și peste această vârstă.
18:00 Steaua strălucitoare a Panoniei, a Ungariei…
Cântece din epoca Sfântului Ladislau interpretate de Andrejszki Judit și invitații săi
Loc: Cetatea Oradea, Biserica din Cetate
Andrejszki Judit este o figură emblematică a muzicii vechi maghiare. Cântăreață de muzică barocă, membră a mai multor formații cunoscute de muzică veche, participantă activă la viața muzicii vechi. Ea pune accentul în mod deosebit pe prezentarea și promovarea muzicii vechi maghiare. Artista susține și ateliere de specialitate pentru cursanți veniți din diferite colțuri ale lumii.
19:00 Degustare de beri artizanale maghiare
Prezentare în limba maghiară realizată de somelierul de bere și bloggerul Vásárhelyi István
Loc: Cetatea Oradea, Corp L
Organizator: Bodega
19:00 Concert Pribojszki Mátyás Band
Loc: Cetatea Oradea, Scena mare
Muzicuță, ritm și (dincolo de) blues
Pribojszki Mátyás, liderul formației, este cel mai cunoscut muzicuțist maghiar contemporan din Europa: în ultimii 20 de ani, el a urcat pe scenă în mai mult de 30 de țări, alături de trupele lui, respectiv cu alte formații. “Este unul dintre puținii muzicieni maghiari care cântă la muzicuță foarte bine și într-un mod original. El nu doar că a adus un suflu nou și un alt nivel în bluesul maghiar, ci este capabil să îi captiveze și pe cei care sunt, de altfel, neimpresionați de acest gen muzical”, spun criticii de specialitate despre artist.
Muzica formației Pribojszki Mátyás Band repoziționează muzicuța ca instrument și reușește să schimbe stereotipurile formate în jurul cântatului la muzicuță. Trupa arată că acest instrument cu un sunet extrem de intim are rezonanță dincolo de bluesul tradițional și că sunetul ei poate duce la descoperiri muzicale speciale indiferent de vârstă. Membrii formației Pribojszki Mátyás Band sunt muzicieni de blues considerați printre cei mai buni de către comunitatea de specialitate din Ungaria: Pribojszki Mátyás (muzicuță, voce), Szász Ferenc (chitară, voce) Molnár Dániel (tobe), Csizmadia László (chitară bas). Publicul iubitor de blues îi va putea asculta live pentru prima dată în Oradea.
20:00 Concert Koncz Zsuzsa și invitatul său, Bródy János
Loc: Cetatea Oradea, Scena mare
Koncz Zsuzsa – concertul de încheiere al Zilelor Sfântului Ladislau
Koncz Zsuzsa este o artistă care nu mai are nevoie de prezentare. Deși cântăreața, în vârstă de 70 de ani, nu a mai urcat pe scenă de mulți ani pentru publicul orădean, sunt multe casele în care se găsesc casete, benzi de magnetofon, discuri de vinil sau CDuri cu muzica ei. De asemenea, datorită situării atât de aproape de granița cu Ungaria, orădenii din generațiile mai vechi au putut să o susțină, alături de cei din Győr sau din Miskolc, pe frumoasa fată cu părul lung care a participat în 1962 la emisiunea Ki mit tud?, iar în 1966 au putut fredona în fața televizoarelor hitul Rohan az idő (Aleargă timpul), compus special pentru Koncz Zsuzsa de către Szörényi Levente.
foto – vbetnews.com
iun. 22, 2017 0
iun. 21, 2017 0
iun. 20, 2017 0
apr. 06, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0