Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 03, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1862 vizualizari
Iritați de disprețul cu care Pro Democrația este tratată în Oradea de către autoritățile locale și județene și acuzând în continuare lipsă majoră de transparență în activitatea forurilor locale diriguitoare, liderii asociației ies la „atac”. Miercuri, 3 iulie, președintele APD Oradea, Adrian Șimon (foto), a anunțat demararea unui proces de sondare a opiniei publice prin prezentarea unui chestionar „alternative”. Demersul a fost impulsionat și de încheierea de către conducerea Consiliului Județean (CJ) a unui contract cu o firmă care ar urma să pună pe hârtie strategia de dezvoltare a Bihorului, APD reclamând că este mai degrabă inutil un astfel de gest în contextul în care nu se știe ce rol va juca județul în urma regionalizării. Referitor la chestionarul hazliu propus de entitatea neguvernamentală, Șimon spune că „asta merită CJ”, după dezinteresul manifestat la adresa demersurilor civice ale APD Oradea. Există teme abordate în acest chestionar care vor stârni cu siguranță interesul (a se citi „râsul”) oamenilor care vor fi opriți pe stradă. Iată câteva dintre punctele propuse: construcţia liniei de metrou Oradea-Beiuş (în paralel cu astuparea gropilor de pe DN 76), mutarea insulei de lângă Podul Decebal înspre centru (şi rebotezarea acesteia Mihai Viteazu Island), politicianul să vorbească doar cu un aparat de detectare a politicianismului ieftin la întâlnirile cu presa şi cetăţenii, ridicarea unui Zid al Plângerii şi Neputinţei între Suplac şi Marghita (având în centru chipul tuturor miniştrilor transporturilor de după 2000, unde se va putea organiza un pelerinaj al politicienilor bihoreni după fiecare comunicat al Guvernului din care reiese că Autostrada Transilvania încă nu va fi construită) sau proclamarea Marelui Ducat al ZMO şi Bihorului, (cu centru la Oradea şi alinierea comunelor la preţurile cu utilităţile la standarde europene). În acest chestionar alternative apare și varianta „Nu cred în planuri de dezvoltare şi cu atât mai puţin în politicieni că le-ar putea sau ar vrea să le îndeplinească”. Aceasta a fost trecută în document în ideea că cei de la APD Oradea se arată sceptici în privința îndeplinirii de către USL Bihor a promisiunilor electorale din 2012 și asta pentru că, dacă apare acea strategie, vor fi, probabil, alte priorități de rezolvat. Adrian Șimon spune că zilele, amplasamentele și intervalele orare în care opinia publică stradală din Oradea va fi consultată vor fi promovate pe internet, via Facebook.
Chestionarul APD Oradea
– Transport: Construcţia liniei de metrou Oradea-Beiuş, în paralel cu astuparea gropilor de pe DN 76.
– Ecologie: Colectarea selectivă în Igluurile minciunii a ceea ce au mai rămas din promisiunile electorale (flacoane de ulei, pungi, pliante şi cutii de conserve)
– Urbanism: Mutarea insulei de lângă Podul Decebal înspre centru, şi rebotezarea acesteia Mihai Viteazu Island.
– Comunicaţii: Politicianul să vorbească doar cu un aparat de detectare a politicianismului ieftin la întâlnirile cu presa şi cetăţenii, iar la a treia abatere să fie exmatriculat din viaţa politică judeţeană.
– Sport: Organizarea ligii de fotbal ZMO şi afilierea la orice alt for decât Liga lui Mitică, pentru ca şi FC Bihor să poată încheia un campionat pe podium.
– Cultură: Ridicarea unui Zid al Plângerii şi Neputinţei între Suplac şi Marghita, având în centru chipul tuturor miniştrilor transporturilor de după 2000, unde se va putea organiza un pelerinaj al politicienilor bihoreni după fiecare comunicat al Guvernului din care reiese că Autostrada Transilvania încă nu va fi construită.
– Turism: Schimb de terenuri cu CJ Alba, între un câmp plin cu gunoi din apropierea Oradiei şi Arieşeni, şi strămutarea acestora, cu munţi cu tot, pe cheltuiala unui program european.
– Societatea civilă: obligarea aleşilor de a se întâlni cu electoratul / cetăţenii, măcar o dată pe an, iar dacă au temeri în acest sens, aplicarea variantei video-chat-ului politic.
– Infrastructură: Organizarea în parcarea centrului comercial X a unui concurs cu zmeeuri pentru copii, cu participare din mai multe ţări, iar la final, denumirea locaţiei Aeroport Internaţional Junior.
– Diplomaţie: Declararea cartierului Velenţa şi Rogerius zonă autonomă şi reluarea relaţiilor diplomatice separate cu Italia.
– Export: fumul negru de la CET, să meargă doar înspre Ungaria, judeţul neavând nevoie de acest tip de beneficiu.
– Formă guvernamentală: Proclamarea Marelui Ducat al ZMO şi Bihorului, cu centru la Oradea, şi alinierea comunelor la preţurile cu utilităţile la standarde europene
– Tehnologia informaţiei: Internet cu viteză maximă, ca măcar Email-ul să ajungă rapid şi direct la Bucureşti.
– Patriotism local: Schimbarea denumirii străzii George Washington din Oradea cu orice nume ce nu aminteşte de americanisme, ţinând cont de cele întâmplate în Guantanamo.
– Transparenţă: Consilierilor să le fie livraţi banii pentru indemnizaţia de şedinţă doar după ce fac dovada că au postat voturile din şedinţele anterioare către cetăţeni; până la implementarea acestui criteriu, inclusiv laptop-urile de serviciu trebuind să le înapoieze.
– Ghinion: Nu cred în planuri de dezvoltare şi cu atât mai puţin în politicieni că le-ar putea sau ar vrea să le îndeplinească.
– Altceva: ….
dec. 07, 2016 0
dec. 06, 2016 0
mart. 07, 2016 0
iul. 28, 2014 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0