Actualizat ianuarie 10th, 2025 4:21 PM
dec. 20, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 1012 vizualizari
Termină muzeul. Dar când?!
Colac peste pupăză, în toiul disputei legate de semnarea sau nu a unui act adiţional la contractul pentru MTC (în vederea finalizării), cei de la CJ au descoperit nişte inginerii financiare în urma cărora firma Selina şi H Proiect din Baia Mare (care asigură dirigenţia de şantier) au cheltuit, fără consultarea şi aprobarea finanţatorului investiţiei, peste 40 miliarde lei vechi din banii judeţului. „Am oprit ultima plată de aproximativ 10 miliarde, iar în aceste condiţii perspectiva de a muta muzeul este tot mai îndepărtată”, spune Ţîrle. Chemat să detalizeze partea efectivă a derulării şantierului de la MTC, directorul tehnic al CJ, Filip Cheşeli, a explicat că există două contracte: unul de execuţie cu Selina şi unul de dirigenţie de şantier. Iniţial, contractul de execuţia s-a ridicat la suma de 58,4 milioane lei (noi), iar în decembrie 2010, stadiul la care s-a ajuns este de 47,7 milioane lei. Adică 82% din total. Conform calculelor cu noul TVA, ar mai fi de realizat lucrări de 11,2 milioane lei.
Suplimentare fără negociere
Referitor la aspectele ilegalitate semnalate de Ţîrle (n.b.: pentru care Consiliul Judeţean a înaintat plângeri vizând ambele firme, considerate părtaşe la acţiune), directorul Cheşeli a făcut următoarele precizări: „Pe parcursul derulării investiţiei, au apărut o serie de dispoziţii de şantier cu diverse schimbări de soluţie la obiectivul în calcul. Aceste dispoziţii au fost semnate de proiectant, de executant şi de dirigintele de şantier. Pe baza acestora, era obligatorie realizarea unui act de negociere. Această fază nu s-a realizat, iar lucrările respective sunt de vreo 3,3 milioane lei”. Potrivit şefului departamentului tehnic al CJ Bihor, în următoarea perioadă va fi nevoie de o procedură de verificare minuţioasă a tuturor lucrărilor (de la debutul şantierului), pentru a le identifica pe cele care au fost efectuate prin dispoziţii ulterioare de şantier, fără a fi incluse în contractul iniţial. Cu toată ilegalitatea reclamată, referitoare la procedură în sine, Cheşeli (foto) recunoaşte că lucrările prezentate spre decontare au fost făcute, dar fără respectarea etapelor birocratice necesare. De asemenea, directorul tehnic spune că intervenţiile suplimentare au şi fost necesare, ele nefiind menite a umfla factura.
Eu plătesc, eu hotărăsc!
Preşedintele Radu Ţîrle, extrem de supărat pe cele două firme incriminate, a declarat că în ciuda constatărilor proiectantului şi a firmei de construcţie, „beneficiarul hotărăşte dacă vrea sau nu să facă aceste lucrări. În momentul de faţă suntem în ceaţă totală la Muzeu. Nu ştim ce lucrări s-au făcut şi dacă valoarea este cea prezentată. Mai mult, pe coloanele de lucrări suplimentare şi lucrări de renunţare (n.b.: pe actele de decontare) apare ‘zero’. Ei (n.b.: cele două firme) au făcut şi un fals prin faptul că aceste sume le-au băgat în contractul de bază”, a descris situaţia liderul CJ. Juristul Carmen Soltănel spune că sumele suplimentare în chestiune au fost prezentate la plată ca şi cum ele ar face parte din contractul iniţial. „Noi tocmai asta am cerut organelor abilitate, să vadă dacă sunt întrunite sau nu elementele unei infracţiuni”, a declarat Soltănel. Nici ea şi nici preşedintele Ţîrle nu au vrut să se pronunţe asupra posibilei încadrări pe care cei care se ocupă de caz ar putea-o da speţei prezentate, dar au promis că vor informa opinia publică despre rezultatele cercetării.
Never too late…
Întrebat dacă nu cumva e prea târzie (auto)sesizarea în privinţa presupuselor ilegalităţi ale tripletei proiectant-executant-diriginte de şantier, având în vedere sumele imense investite deja în noul sediu al MTC, şeful CJ a răspuns: „Niciodată nu-i prea târziu. Cât timp suntem în viaţă, nu-i târziu!”. Cât despre propunerea pe care a lansat-o în direcţia patronului Selina în vederea dezamorsării acestei situaţii, deloc favorabilă bunului mers al proiectului, Radu Ţîrle (foto) spune că Beniamin Rus i-a transmis că nu este disponibil. Preşedintele CJ nu s-a lăsat până nu a adăugat că, din câte ştie el, magnatul orădean îşi timpul în ultima vreme „mai mult prin misiuni economice cu unii, prin deplasări externe”.
Solicitaţi să vină cu o reacţie la toate atacurile de azi ale lui Ţîrle (acuzele privind lucrările suplimentare, sesizarea înaintată Parchetului şi rezilierea contractului de deszăpezie pe zona Oradea), reprezentanţii grupului Selina-Trameco au refuzat, precizând că vor ieşi cu o poziţie oficială în următoarea perioadă.
ian. 10, 2025 0
ian. 10, 2025 0
ian. 10, 2025 0
ian. 09, 2025 0
ian. 10, 2025 0
ian. 10, 2025 0
ian. 10, 2025 0
ian. 09, 2025 0