Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 28, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1646 vizualizari
În prag de alegeri prezidențiale, Guvernul are atâtea proiecte de anunțat încât face un amalgam dificil de descâlcit atunci când își prezintă intențiile. Fie ele și bune, teoretic. Luni, 28 iulie, secretarul de stat Carmen Tocală (foto) de la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a anunțat la Oradea înființarea în Bihor a unui Complex Sportiv Național (CSN), trecerea Clubului „Crișul” sub umbrela Consiliului Local și descentralizarea Direcțiilor Județene de Sport și Tineret (DJST). Acestea din urmă vor activa sub tutela Consiliului Județean, care va primi în acest sens și alocările bugetare de rigoare. „Nu pierde nimeni, nu dispar angajați. Trebuie să aducem plus valoare pentru activitatea sportivă din județul Bihor”, a declarat secretarul de stat.
Complexul sportiv, problemă complexă
CSN din județul nostru va face parte dintr-un proiect pilot elaborat și cu aportul bihoreanului Emilian Pavel, director în MTS (președinte al TSD județean). Practic, se urmărește ca toate taberele (Remeți, Bratca, Șuncuiuș), bazele de agrement și sportive, respectiv celelalte facilități care sunt acum în zestrea DJST să fie regrupate sub o nouă denumire, entitatea care va fi creată prin Hotărâre de Guvern urmând a avea personalitate juridică. Noua formă de administrare va permite inclusiv lucrări de reabilitare cu bani de la bugetul de stat, dar, poate cel mai important, ar putea însemna o revigorare a fenomenului de sport de masă.
Potrivit explicațiilor date azi de Carmen Tocală, în „perioada de pilotaj” vor fi făcute evaluări ale modului în care o ramură sportivă sau alta e căutată și se va lucra la strategii bazate pe date concrete privind necesarul de realizat în materie de baze sportive, terenuri etc. Printre motivele care au făcut ca Bihorul să fie pe lista cu centrele pilot, în afară de prezența lui Pavel în conducerea MTS, se numără și poziția strategică a județului nostru, aflat la granița cu Ungaria, ceea ce ar putea însemna o strângere a legăturilor cu vecinii și din acest punct de vedere.
Vor și sala Armatei
În Bihor, viitorul Complex va conține bazele de agrement (cu spațiile de cazare și de luat masa), terenurile de tenis și taberele care vor fi transformate în baze sportive. De asemenea, în funcție de cele constatate în faza pilot a proiectului, vor putea fi construite noi terenuri de sport și alte facilități. După conferința de presă, la solicitarea presei, directorul Emilian Pavel a precizat că actualele tabere școlare, chiar dacă își vor schimba profilul, vor putea fi utilizate în continuare și de către elevii care nu fac sport de performanță. În ceea ce privește eventuale viitoare construcții de terenuri, baze de agrement etc, secretarul de stat Tocală a declarat că se are în vedere chiar și „o asociere în participațiune”, MTS punând deja ochii, spre exemplu, pe sala de sport și pe poligonul din Oradea ale Armatei. Acestea ar putea fi alipite Complexului, în acest sens existând deja discuții preliminare la nivel central.
Prezent la întâlnirea cu ziariștii, prefectul Claudiu Pop a declarat că înființarea acestui CSN „e un plus indubitabil” pentru Bihor, județul urmând a fi pus pe harta sportivă a Europei, iar de pe urma acestui fapt se va putea beneficia și din punct de vedere turistic.
Se dorește ca Guvernul să dezbată propunerile expuse azi la Oradea în ședința din data de 15 august, atât descentralizarea DJST, cât și înființarea Complexului Sportiv Național putând intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
ian. 05, 2022 0
nov. 13, 2020 0
aug. 13, 2020 0
iul. 28, 2020 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0