Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mart. 12, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1462 vizualizari
Iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv aderare la un astfel de grup şi sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, în vederea comiterii unor infracţiuni grave, falsificare a instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie, în orice mod, a instrumentelor de plată electronică falsificate, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare în vederea efectuării unor operaţiuni cu instrumente de plată electronică false, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, accesul fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificare de monedă şi punerea în circulaţie de monedă contrafacută – toate acestea sunt capetele de acuzare într-un dosar de fraude informatice, în care azi (12 martie), autorități orădene și ieșene au efectuate 37 de percheziții domiciliare: 34 în Oradea și 3 în Iași. În atenția oamenilor legii au fost membrii unei grupări conduse de doi cetățeni din Oradea. Cei în cauză au produs un prejudiciu de aproximativ 300.000 de euro prin infracţiuni informatice şi fals de monedă.
După cum informează Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea, grupul infracțional era format din 26 persoane și fusese iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi, de 33 şi 37 de ani, ambii din Oradea. Cei doi distribuiau fiecărui membru câte un rol bine stabilit în cadrul grupării. „O parte din membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, în perioada 2012 – 2013, au obţinut, prin metode frauduloase, conturi bancare valide aparţinând unor cetăţeni străini. Respectivele conturi au fost transmise altor membrii ai grupării, care deţineau echipamente hardware şi software cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică. Ulterior, cei în cauză sunt bănuiţi că s-au deplasat atât pe teritoriul României, cât şi în diverse state din cadrul Uniunii Europene şi au pus în circulaţie cardurile bancare astfel falsificate, în diverse magazine de lux, de unde au achiziţionat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri”, se arată într-un comunicat al BCCO. Conform polițiștilor, produsele de lux erau valorificate în Uniunea Europeană sau erau trimise în România către alte persoane care le comercializau. De asemenea, anchetatorii spun că banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia. Membrii grupării mai sunt suspectaţi și că au fost implicaţi şi în activităţi de skimming pe teritoriul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, ei ar fi montat aparatură electronică pe bancomate în vederea copierii datelor de identificare ale cardurilor bancare și ar fi retras în mod fraudulos bani gheață. Totodată, ei falsificau cărţi de identitate, puneau în circulaţie valută falsă şi spălau bani.
[nggallery id=1482]
Suspecții vor semna condica de la DIICOT Oradea, unde vor fi audiați și vor trebui să se supună unor măsuri preventive (arest preventiv sau nepermiterea părăsirii localității sau/și a țării). În cursul zilei, IPJ Bihor a mai informat că în urma perchezițiilor de marți oamenii legii au confiscat aparatură pentru clonarea cardurilor bancare, peste 140 de carduri bancare, zeci de telefoane mobile şi laptopuri, peste 43.000 de euro și aproape 10.000 de lei. De asemenea, au fost ridicate 28 de laptopuri, şase tablete PC, trei unităţi centrale de calculator, 22 de cartele telefonice, 270 de suporţi optici de stocare a datelor de tip DVD şi CD, precum și aparatură electronică folosită pentru clonarea cardurilor bancare. Poliția bihoreană mai informează că pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a grupării, s-a cooperat cu autorităţile judiciare din Olanda, Ungaria şi Cehia.
iun. 11, 2021 0
oct. 28, 2020 0
iun. 22, 2017 0
apr. 20, 2017 2
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0