Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 15, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1243 vizualizari
În timp ce în sala de mare de la Consiliul Judeţean (CJ) Bihor erau prgătite cafelele şi indemnizaţiile pentru 34 de aleşi chemaţi la întrunire, la sediul PNL Bihor, preşedintele Ilie Bolojan şi liderul grupului liberal din CJ, Ionel Avrigeanu, le spuneau jurnaliştilor că Opoziţia nu va fi participa la şedinţa de az (15 februarie). După ce preşedintele PSD Bihor i-a ameninţat cu plângeri penale pe liberali, în caz că nu îl validează nici acum pe Adrian Szatmari (link), liderul PNL Bihor a contraatacat pe frontul refuzului de colaborare al Executivului judeţean şi al împărţirii pe criterii politice a bugetului. Azi ar fi trebuit votat şi proiectul de buget pe 2018 al CJ. Cu precizarea că liberalii au colaborat mereu cu coaliţia UDMR/PSD/ALDE pentru proiecte importante care necesitau şi voturile lor (ex.: cele pentru accesarea de fonduri europene) şi că la CJ nu există niciun blocaj din cauza PNL, preşedintele Bolojan a ajuns repede la principala namulţumire: banii.
Şeful filialei bihorene a PNL spune că liberalii au cerut în permanenţă normalitate la împărţirea sumelor, respectiv ca Executivul să facă alocările proporţional cu numărul de primari. De asemenea, Ilie Bolojan ar fi solicitat ca primarii de localităţi mici să nu ajungă în malaxorul mai degrabă politic al repartizării banilor pentru unităţi administrativ teritoriale. „PNL are dreptul moral să îşi apere primarii şi pe cetăţenii localităţilor conduse de primari liberali”, a declarat liderul PNL Bihor. Bolojan consideră că ar fi un mare pas înainte realizarea unui pact politic pentru o repartizare cinstită a fondurilor disponibile, înţelegere care să dureze timp de mai multe cicluri electorale. Într-o astfel de situaţie – utopică, am putea spune -, consideră preşedintele liberal, Bihorul „ar trece într-o altă ligă politică”. Referitor la acest subiect, surse politice din PNL spun că, de fapt, preşedintele filialei PNL s-ar fi supărat pentru că şefii CJ nu au fost de acord ca Bolojan să împartă după bunul său plac banii destinaţi primăriilor liberale.
Alte nemulţumiri care au dus la absenţa in corpore a grupului liberal de la şedinţa ordinară de azi ar fi lipsa transparenţei în materie de cheltuieli şi neimplicarea Puterii de la judeţ în rezolvarea unor probleme care ţin de conducerea CJ Bihor. Astfel, Ilie Bolojan cere ca, aşa cum face şi Primăria Oradea, Consiliul Judeţean (şi instituţiile subordonate) să publice în permanenţă pe site-urile lor modul de cheltuire a bugetelor aprobate. Primarul liberal a dat şi sugestii concrete privind ce anume ar trebui să facă instituţia condusă de PSD, UDMR şi ALDE: să reabiliteze clădirea fostei Policlinici de pe str. Republicii astfel încât acolo să fie sediile CJ şi Prefecturii Bihor. În opinia lui Bolojan, este o „fractură logică” în priorităţi să vrei să cumperi imobilul în care au funcţionat Băile Rimanoczy, adică să dai „bani pentru alte ruine”, în timp ce „sutele de mii de euro” ar putea fi investiţi în clădirea din zona magazinului Crişul. Pe de altă parte, preşedintele PNL Bihor critică şi nepunerea pe ordinea de zi a şedinţei CJ a proiectului iniţiat de liberalul Sebastian Lascu, care a cerut amenajarea de containere cu toalete şi apă curentă în zonele turistice în care se face camping. Toate acestea în contextul în care CJ promovează la greu turismul.
O altă ţintă bugetară de la judeţ, pentru Ilie Bolojan, este partea cu ONG-uri. Edilul-şef al Oradiei se află în cătarea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale pentru că a tăiat total finanţarea acestora. Aşa că s-a legat de conducerea actuală a CJ Bihor, despre care spune că, numai în 2017, a alocat vreo 700.000 euro pentru ONG-uri. „Cele două administraţii PNL (n.b.: între 2008 – 2016) au dat atâţia bani pentru aceste asociaţii!”, a declarat liderul PNL Bihor cu menţiunea că alocările făcute de PSD/UDMR/ALDE sunt o „formă de drenare a resurselor”, de care beneficiază „aceleaşi entităţi abonate an de an, care nu au activităţi în spaţiul public”.
Şi secretarul general Ionel Avrigeanu a criticat proiectul de buget avansat de Executivul CJ Bihor. Şi ca lider de grup liberal, acesta a subliniat creşteri discutabile de buget pentru anumite instituţii de cultură (+ 20% pentru Teatrul Szigligeti Szinhaz, +14% pentru Filarmonica de Stat, ambele conduse de udemerişti, în condiţiile în care, de exemplu, Teatrul Regina Maria are un plus de doar 2%). De asemenea, Avrigeanu crede că alocările a câte 200.000 lei pentru proiectarea şi execuţia unor modernizări de şosele sunt bătaie de joc, acei bani nefiind suficienţi nici pentru un proiect tehnic serios. „PNL a cerut consultare reală pe tema bugetului”, a precizat din nou secretarul general al PNL Bihor, menţionând că aşteaptă explicaţiile conducerii judeţului în privinţa modului de întocmire a bugetului pe 2018. Întrebat despre motivul pentru care PNL nu cere în şedinţa de plen aceste explicaţii, Avrigeanu a declarat pentru bihorstiri.ro că grupul PNL ar fi putut să se prezinte la şedinţa de azi şi să trântească proiectul de buget. Este, aşadar, un aparent semn de fair play, Opoziţia cerând în continuare dialog cu Puterea. Speranţele nu sunt foarte mari, aşa că PNL-iştii spun că e posibil ca, în următoarea şedinţă, chiar dacă vor fi prezenţi în sală, consilierii lor să voteze împotriva bugetului propus în forma actuală.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0