Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
oct. 21, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1627 vizualizari
De aproape trei luni de zile au omis să fie transparenți pe tema amplului Raport al Comisiei de Control care a verificat funcționarea fostului Spital de Obstetrică și Ginecologie de la Oradea și a analizat circumstanțele morții cu zile a unei lăuze. Femeia a născut prin cezariană și s-a stins în urma unei infecții nosocomiale (intraspitalicești). La o zi după ce Raportul cu pricina a apărut pe aproape toate canalele media, după „dezvăluirile” făcute de Horea Vușcan și la o lună după ce bihorstiri.ro a publicat în detaliu și în exclusivitate concluziile Corpului de Control al ministrului Cseke Attila, deloc măgulitoare la adresa conducerii fostei Maternități (click aici pentru articol), fostul director medical al unității, ginecologul Petru Chitulea, a fost pus să reacționeze și să dezmintă ceea ce, cel puțin pentru soțul îndurerat, pare destul de evident. Respectiv că femeia s-a infectat în timpul internării la Maternitate.
Noi suntem OK, textul Raportului e nebulos!
Profitând de formulări ambigue din Raport, dar care, puse cap la cap, dau de înțeles că infecția intraspitalicească provocatoare de moarte a Simoneiodea a fost luată în timpul spitalizării de la actualul Staționar III al Spitalului Județean (care a fost comasat cu Spitalul de Obstetrică și Ginecologie), medicul orădean a declarat vineri (21 octombrie) că decesul nu a fost cauzat de o culpă medicală și, de asemenea, că infecția n-ar fi fost contractată la Maternitate. Deci pacienta s-a infectat, fie pe drum, fie la Spitalul Județean. Precizăm aici că, la momentul respectiv, fostul manager al acestui din urmă spital, dr. Carmen Pantiș, a precizat pentru portalul nostru de știri că pacienta fusese transferată la Secția ATI cu infecția nosocomială gata instalată. De asemenea, dr. Chitulea (foto stânga) a ținut să atragă vineri atenția că Raportul Comisiei de la Ministerul Sănătății nu indică nicio culpă medicală concretă. Adică nu spune răspicat că managerul sau directorul medical sau vreun medic, asistentă sau infirmieră ar fi de vină pentru moartea femeii. În schimb, pe mai multe pagini, Comisia descrie concluziile privind aspectele defectuoase de ordin managerial, de lipsă de anumite procedee interne (inclusiv legate de problema dezinfectării și a aprovizionării cu dezinfectant adecvat!) și de unele tratamente/investigații aplicate cu întârziere Simonei Bodea. Reamintim că, între timp, soțul defunctei a decis să acționeze în judecată fosta șefime de la spitalul despre care spune că a fost locul în care femeia a luat infecția nosocomială care a și ucis-o (link). Viorel Bodea (foto dreapta) se arată revoltat și de faptul că, de 7 luni, nimeni nu a făcut un gest minim de a-l informa cu privire la cauzele decesului soției sale. Iar situația este cu atât mai supărătoare, cu cât bărbatul este angajat al Spitalului Județean condus acum de același Gavrilă Grebenișan care se afla la cârma Maternității atunci când Simona a ajuns acolo în luna martie a acestui an.
Primarul și-a luat mâna de pe ei
În mod evident, nimeni nu se aștepta ca vreun șef de la Maternitate să își facă mea culpa, mai ales având în vedere că reacția celor de la fostul Spital de Obstetrică și Ginecologie a venit mai mult de musai. După ce mai multe organe de presă au relatat (unele fără a scrie despre moartea unei paciente) în aceeași zi despre documentul parafat de ex-ministrul Cseke Attila. Joi, cu o zi înainte de gestul de autoapărare schițat de Petru Chitulea, primarul Ilie Bolojan s-a referit, indirect, la subiectul delicat legat de Maternitate. În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la sediul PNL Bihor, șeful Municipalității a declarat că, în calitatea pe care o are, nu poate să se spele pe mâini de și să ignore aspectele negative din activitatea directorilor pe care îi girează. „Nu mă pot spăla pe mâini de răspunderea pe care o am ca primar față de ceea ce se întâmplă într-o instituție subordonată Consiliului (Local), chiar dacă nu eu numesc directorii (n.b.: primarul „unge” un director de spital în urma unui concurs, respectiv desemnează un interimar în caz de nevoie până la ocuparea finală a postului în urma concursului). N-o să fac asta niciodată. Dar fiecare om care lucrează în aceste instituții (n.b.: inclusiv în cele două spitale orădene) răspunde de ceea ce face! Nu pot să fac treaba medicului, dacă nu și-o face bine sau rău. Oamenii ăștia au fiecare o răspundere”, spune Bolojan. Acesta a precizat, însă, că dincolo de aspecte asupra cărora nu are „căderea” de a se pronunța, chestiunile legate de infecțiile intraspitalicești cad în sarcina fără drept de apel a celor din spital, „începând de la manager”. Ascultând declarația pe această temă a șefului Primăriei orădene, am putea trage concluzia că, în urma ieșirii pe piața largă a Raportului ministerial aferent controlului de la Maternitate, edilul se dezice de conducerea fostului Spital de Obstetrică și Ginecologie: „Eu nu-i duc în spate. Nu am de ce să-i duc în spate pentru că apoi mă întrebați tot felul de alte lucruri”, a conchis primarul Ilie Bolojan, vizibil incomodat că în spitalul condus de un apropiat de-al său au putut să se întâmple lucruri precum cele evidențiate de Corpul de Control al lui Cseke Attila.
apr. 13, 2016 0
nov. 02, 2015 1
apr. 17, 2015 0
feb. 18, 2015 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0