Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 04, 2014 Andrei Şandor Politică 0 2088 vizualizari
Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) filiala Bihor, Mircea Matei, prevestește vremuri grele pentru aleșii direct ai PNL din principalele funcții administrative. Mai exact pentru președintele Consiliului Județean și pentru primarul Municipiului Oradea. Asta după ce USL s-a rupt, iar PSD, rămas la guvernare, pare că începe să își arate colții.
Marți, 4 martie, în conferința de presă pe care a susținut-o, Matei (foto) a făcut o radiografie a situației politice din legislativul județean și din cel local de la Oradea, arătând că plecarea PNL de la guvernare pune sub semnul întrebării soliditatea majorității politice social-liberale create în vara anului 2012. Preluând zvonurile care au apărut deja în presa locală și făcând calculele politice de rigoare, liderul PMP Bihor spune că s-ar putea ca PDL să aibă de profitat din actuala situație. La județ, pentru o majoritate fără emoții care să-l blocheze pe președintele Cornel Popa și grupul PNL, PSD poate face treabă împreună cu UDMR (n.b.: cu care guvernează la nivel central și cea pentru care liderul filialei bihorene, vicepreședintele Ioan Mang, a și făcut lobby după alegerile locale din 2012), cu PPDD și cu PDL. La fel, în Consiliul Local Oradea, primarul Ilie Bolojan și liberalii săi pot fi faultați dacă social-democrații își dau mâna cu UDMR, cu unicul reprezentant al PC și cu cei trei pedeliști. În ambele cazuri, pentru a înclina balanța e nevoie de doar 1 – 2 voturi. Adică de aportul celor din partidul care se declară de Opoziție, PDL. Mircea Matei consideră că nu ar fi corect ca acestea lucruri să se și întâmple în realitate, deși el vede deja pașii premergători inclusiv prin retragerea de pe ordinea de zi a ședinței din 28 februarie a CJ a punctului referitor la defalcarea cotelor de TVA (banii destinați unităților administrativ teritoriale, sumele fiind distribuite și pe bază de negocieri politice). Președintele filialei bihorene a PMP atrage atenția că noile posibile majorități nu ar fi normale, căci Bihorul și Oradea nu au fost niciodată fiefuri PSD. Deci social-democrații nu ar fi obținut niciodată rezultatele înregistrate în 2012, în județul nostru, dacă ar fi mers pe listă proprie și nu sub sigla USL. Adică luați în spate de liberalii aflați pe val, atât în Oradea, cât și în judeș. „În iunie 2012, orădenii și bihorenii au votat USL. Acuma, PSD-ul care a fost dus în spate, cărat în cârcă de PNL încearcă să facă o altă majoritate. Și asta nu este normal”, a declarat Mircea Matei, convins că cei mai mulți alegători din Bihor și Oradea și-au dorit o cale liberală, votându-i masiv pe uninominalii Popa și Bolojan.
Așadar, PMP Bihor vede în noile potențiale majorități ar fi împotriva voinței majorității care s-a prezentat la urne în urmă cu doi ani. „Cel mai firesc, după destrămarea USL, ar fi fost să avem alegeri anticipate. Candidatura sub sigla USL a distorsionat, în primul rând în Parlament, componența grupurilor politice. În Bihor, dacă PNL și PSD ar fi candidat separat, doar doamna Florica Cherecheș ar fi obținut un mandat în Oradea”, spune Mircea Matei, convins că PSD nu ar fi avut numărul actual de parlamentari. Cât despre eventuale alegeri anticipate la nivel local pentru limpezirea apelor, șeful PMP Bihor nu crede că așa ceva se va întâmpla pentru că „nu are cine să le declanșeze”.
oct. 23, 2024 0
oct. 13, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0